Djävulens nummer – Number of the beast

Number of the beast, alltså djävulens nummer, associerar ju de allra flesta med 666. Jag har också alltid gjort det. Sen såg jag i det briljanta programmet ”QI” (Quite Interesting) att det är helt fel! När man hittade ett fragment från Uppenbarelseboken, så gick det nämligen att tolka på ett helt annat sätt.

Fragmentet ur Uppenbarelseboken är från 200-talet, och är på arkaisk grekiska. Det är den allra första texten där djävulens nummer nämns, och enligt teologiforskare i Oxford så är det inte 666. Deras tolkning är att rätt nummer är 616, och att det helt enkelt är en språklig förvirring. Både grekiska och hebreiska bokstäver är även tal som man kan summera – man kan alltså tillskriva ett nummer till ett namn, för man använde inte siffror.

En förklaring till förvirringen kan helt enkelt vara numerologi. Och visst, om man skriver kejsar Neros namn och titel så blir summan 666 – men det är om man skriver det på hebreiska. Nya testamentet skrevs på grekiska, och inte på hebreiska (även om författaren Johannes var hebré). Skriver man det på grekiska så blir det 616, vilket alltså är det korrekta djävulens nummer. Lite kul att många busslinjer, hotellrum och dylikt har bytt nummer från 666 till något annat (en rysk busslinje bytte till 616), för att undvika djävulens nummer, och så är det fel!

Anledningen till att just kejsar Nero förknippas med djävulens nummer är att han var en jävel på att förfölja kristna, strax innan Uppenbarelseboken skrevs. Förresten, summan av alla nummer på ett roulettehjul är 666 – säkert medvetet när de utformade spelet. Men nu är det ju lite sent att ta bort några nummer, haha!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/number-of-the-beast/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: