Quorn till middag

Jag lagade quorn till middag i går, och det var faktiskt en glad överraskning. Har inte ätit det någon gång förut, bara någon slags liknande produkter av annat märke och de var inte goda, men quorn var faktiskt riktigt gott. Köpte en påse färs och en påse bitar, och testade färsen i går. En påse med 600 gram, det brukar vara ungefär lagom till tre eller fyra portioner när man gör köttfärssås med vanlig köttfärs, men det här blev betydligt mer. Det krymper inte när man steker det, för det innehåller liksom inte vatten och fett på samma sätt. Och det generar betydligt mindre utsläpp.

Om Stockholms befolkning bytte till Quorn Färs från svensk nötfärs bara för en dag skulle de spara över 57 miljoner kalorier. Det skulle spara över 1000 ton koldioxid, vilket motsvarar hela Göteborgs elförbrukning i en enda dag!

När jag hällde ut hela påsen i stekpannan och fräst på det en stund blev jag lite förvånad över hur stor volym det faktiskt var. Jag gjorde med tacokrydda (och extra spiskummin och chili – alltid extra spiskummin i tex-mex), fryst majs och hackade oliver. Vräkte på ost när det var klart och åt med salsa och en sallad bredvid, och det blev riktigt gott. Det bästa av allt var att jag var mätt länge efteråt, och det blir jag sällan. Har mängder kvar, så det räcker till middag åtminstone ett par dagar till.

Tacos, tortillabröd, köttfärs och tillbehör

Visserligen är quorn inte det billigaste man kan köpa om man är ute efter mest antal kalorier per krona, men räknar man in volymen mat och proteininnehållet i den så blev det billigare än köttfärs. Till och med billigare än den sämsta köttfärsen med 15-20% fett. Och det smakade bra. Vet inte riktigt ännu hur jag ska tillreda bitarna av quorn när det är dags för dem, men jag tror de blir bra i någon thai-rätt eller något som är lite kryddstarkt.

Ja, det var en positiv överraskning. Om det inte är någon större skillnad på smaken i en köttfärssås så finns det egentligen ingen anledning att bara hålla sig till kött när man lagar de rätterna. Jag tänker inte byta ut en god biff mot något annat, men det äter jag knappt ens en gång i månaden ändå. Jag älskar kött, men quornfärs är ett alldeles utmärkt substitut i köttfärssås, tacos, lasagne och andra köttfärsrätter. Så det så.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/quorn-till-middag/

2 kommentarer

  • Majajanuari 26, 2016 kl. 10:34
  • Svara

  Jag har också tänkt på det här med quorn och priset. Går det inte att framställa dem själv egentligen?

  Ett tips! För alla som älskar fina grejer men inte har råd att köpa dem. Man kan samla poäng och få jättefina märkessaker helt gratis. Jag är såld på hela idén och samlar som en tokfia just nu till en Eva Solo karaff. Här kan man läsa mer om det. https://tinyurl.com/o622tyu

  1. Bra fråga, det borde ju vara möjligt! Quorn är bara ett varumärke och det finns böcker om hur man gör sin egen variant – den man köper är ju faktiskt extremt långt ifrån en naturlig råvara med alla processer som krävs för att få fram den, och jag tror inte att det kan bli billigare om man gör den själv.

   Det går tydligen åt mycket energi för att tillverka Quorn, och för att frakta hit det. Dessutom används kemiska bekämpningsmedel i produktionen. Ägg är en av ingredienserna i quorn, och de produceras med allra största sannolikhet inte enligt skydd som motsvarar den svenska lagstiftningen. I själva verket har man tydligen ingen aning om varifrån äggen kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.