Flytväst på isländska

Jag fick höra det häromdagen, och jag dog lite. ”Vad heter flytväst på isländska?” Tja, tänkte jag och funderade en sekund. Hur svårt kan det vara, det måste ju vara något så där klyschigt isländskt som tungur knivur från filmen ”Korpen flyger” (även om det kanske inte är helt korrekt språkligt på fornnordiska), men icke.

Det roliga är att alla som har rest med Icelandair någon gång – och det är nog många som reser till USA härifrån som reser med dem – har förmodligen hört hur man säger flytväst på isländska, eftersom de berättar var man hittar sin flytväst på säkerhetsgenomgången. ”Er björgunarvesti ligger under stolen”. Det låter ungefär så, en björn-gunnar-västi. Haha! Jag hade aldrig kunnat gissa att det betyder flytväst!

Undrar var ordet kommer ifrån. Kanske Björngunnar var en väldigt modig man som fick en flytväst kallad efter sig, eller kanske det var någon Gunnar som vände ut och in på en björn (på Island?!), blåste upp den och flöt runt på vattnet med den. Nej, antagligen inte. Men det är ett ganska märkligt ord. Björngunarvesti, men flyta heter fljóta och väst heter vestur. Åh, så många frågor som aldrig får svar. Har du också åkt med Icelandair och undrat vad fasen de pratar om när de säger björngunarvesti?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/flytvast-pa-islandska/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.