Godaste pajen

För ett tag sen skrev jag om att älskaren R är inne i någon slags paj-period – han vill ha paj, alltså quiche, flera gånger i veckan om han får. Det är till 99% jag som lagar middagen här hemma (han fixar frukost 99% av gångerna, och diskar), och jag gillar att laga mat. Lägger gärna ner tid och omsorg på god mat, så jag tänkte dela ett recept på en väldigt enkel, men lite pysslig rätt – den ”Godaste Pajen Ever”, enligt R.

Pajdeg

 • 125 gram smör
 • 200 gram (ca 3,3 deciliter) vetemjöl
 • 2 msk kallt vatten

Tryck ihop mjöl och smör så gott det går, häll sedan i vattnet så att degen går ihop. Låt degen bli kall i kylen. Tryck sedan ut den tunt i en vanlig pajform (runt 26 cm i diameter) med fingrarna, och låt pajdegen gå upp över kanten. Ställ formen i kylen igen en stund. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 12 minuter i 200 grader.

Fyllning

 • 4 ägg
 • 4 deciliter mjölk
 • 1 deciliter riven ost
 • 8-10 skivor tjock salami (gärna pepparsalami)
 • 75-100 gram ädelost
 • 4 stora broccolibuketter (alltså, inte hela ”huvuden”, bara buketter)
 • Salt
 • Peppar

Skär salamin och ädelosten i småbitar och sprid ut i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, riven ost samt salt och peppar efter smak i en bunke och häll över. Skär broccolin i bitar och sprid ut på toppen. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter, och låt den stå och vila i en kvart efteråt. Den godaste pajen ever, tydligen. Väldigt enkelt, men det tar lite tid.

En perfekt fin paj. Pajen fick åka på biltaket.

Jag är inte förtjust i pajdeg, så den brukar jag skrapa bort, till Rs lycka. Jag föredrar efterrättspaj före matpaj vilken dag som helst, men vad vet jag. Jag lagar den gärna för att göra någon lycklig en stund.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/godaste-pajen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.