Jag gillar hajar!

Jag gillar hajar. De är fascinerande, och visst är de ganska söta också? Visst, jag skulle simma som aldrig förr om det dök upp en – eller inte ens gå i vattnet om jag visste att det fanns någon farlig sort i närheten – men jag dras ändå till dem. De ser rätt dumma ut, och det är de nog också. Allting går på ren instinkt. Men de har söta namn. Citronhajar eller hammarhajar, till exempel, hur gulligt är inte det? Citronhaj får mig att tänka på en skitsur liten gulaktig sak som simmar fort som fasen. Det är nog inte riktigt så. Har förresten en pytteliten hammarhaj som maskot, som brukar följa med mig på resor.

Haj, gosedjur, maskot

Hajar är ju missförstådda på många sätt. De är inga monster, utan har helt enkelt inte tillräckligt utvecklade hjärnor för att kunna resonera eller tänka. De provar sig fram, och eftersom de är nyfikna och inte har några armar, så provar man med tänderna eller att stoppa in något i munnen. Enligt Illustrerad Vetenskap inträffar i snitt mellan 10 och 15 hajangrepp om året, och i snitt 1 har dödlig utgång. Jämför det med att ungefär 50 personer dör av att bli träffade av blixten, hur många som dör i trafiken, eller att en miljon barn dör i malaria som sprids av myggor, enbart i Afrika. Hajar är alltså relativt harmlösa, jämförelsevis.

Oftast när en människa blir angripen av en haj, så biter den tag en gång och spottar sedan ut den. Kanske för att ta reda på vad det är, kanske för att människor inte är goda, eller bara för att leka. Men eftersom de har så vassa tänder så kan man råka riktigt illa ut ändå. Men hajar är fascinerande på många sätt, dels hur de är uppbyggda, och dels för sitt elektriska sinne, Lorenzinis ampuller. De kanske är snälla innerst inne, och gråter för att ingen vill leka med dem. Eller för att det blir så blodigt när de leker. Vad tycker du om hajar?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/jag-gillar-hajar/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanfebruari 15, 2016 kl. 20:06
  • Svara

  Alla varelser med för små hjärnor ska man passa sig för.

  1. Ibland syns det inte från utsidan.

  • Petterfebruari 15, 2016 kl. 21:49
  • Svara

  Jag hajjar hajar. De har funnit hur länge som helst det finns så många coola varianter.

  Tyvärr finns det fortfarande korkade som bara MÅSTE äta delikatessen hajfensoppa. Vad är det för fel på folk?

  1. Mycket och många fel. Antalet hajar som blir soppa är galet.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.