Läkaren och tandläkaren i dag

Ytterligare en dag i produktivitetens tecken väntar. Jag ska äntligen till min läkare på vårdcentralen, men eftersom mina två akuta pappersärenden nu har blivit ett mer akut fysiskt och samma två pappersärenden, så får vi se vad vi hinner med. Inte nog med det, sen när jag har rullat hem från vårdcentralen, som lyckligtvis ligger nära hemmet, så måste jag akutvila en timme innan jag åker iväg på nästa grej. Tandläkaren.

Tandborste med tandkräm

Jag är inte hos tandläkaren särskilt ofta – innan jag fick tandvård på högkostnadskortet för att jag har en ovanlig diagnos som påverkar munhälsan så var det nog tio år sedan sist. Men nu går jag ofta. Inte så ofta att det borde bli samma dag som något annat, men jag får en kallelse då och då och går dit som jag bör. Det där högkostnadskortet är dock ingenting som sjukpensionärer i allmänhet får, det är ytterst få förunnat. Det gäller att man har en av diagnoserna på Socialstyrelsens lista över sällsynta diagnoser, och att diagnosen faktiskt försvårar eller försämrar munhälsan. Men när man är sjukpensionär brukar man automatiskt få usla tänder eftersom man inte har råd att gå till tandläkaren och inte har råd att laga något ändå.

Så det är dagens nöjen. Fullbokat. Tandläkaren är bara tio minuter hemifrån med taxi och eftersom det är mitt på dagen slipper jag köer. Men ring mig inte i kväll heller, jag kommer inte att orka prata…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/lakaren-och-tandlakaren-dag/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag har fått tandvård på samma villkor som sjukvård genom min biståndshandläggare dom dr, då jag har omfattande hjälp från hemtjänsten. Det kan vara bra att känna till att det finns fler vägar att få nödvändig tandvård. Mitt kort är s.k. “gult kort”. Vad jag förstått är det “blå kortet” svårt att få. (FKassan som hanterar det “blå kortet?”)
  Vanligast är nog att man får “gult kort” om man inte kan bo i eget boende. Kraven här i Regionen var minst tre besök av hemtjänst (motsv)/dygn varav ett besök förlagt till natten. Nattbesöket kunde ersättas av trygghetslarm. Folktandvårdens kansli i Regionen fattade beslutet om gult kort och det omprövar vart tredje år!

  1. Aha! Jag fick mitt blå kort genom tandvårds-någonting som jag måste kolla upp för att komma ihåg vad det heter, FK hade i alla fall inget med det att göra. Tack för info!

   1. Har för mig att det finns ytterligare ett kort (skulle kunna vara grönt, om jag minns rätt). Varje av dessa ger tandvård på liknande villkor, men villkoren och varifrån man ansöker om dem skiljer sig åt.

    (För unga med friska tänder rekommenderar jag definitivt abonnemangstandvård i de regioner/landsting som har detta! För en fast månadskostnad så har man all tandvård man kan behöva. Men ät tänderna dåliga så ges troligtvis avslag)

    Återigen – ett Grattis till ett blå kort.

    1. Aha, där ser man! Jag är inte så insatt i det hela, bara det där om ovanliga diagnoser och fri tandvård. Tack!

 2. Jag är hos tandläkaren var 3:e månad och jag säger bara tack tandvårdkortet för att du finns!

  1. Ja, det är helt omöjligt att betala så mycket pengar utan att få hjälp! Bra att du har kortet! 🙂

 3. Jag har frikort för tandvård

  1. Bra det, grattis!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.