Övergångsställen, lagar och regler

Man slutar aldrig att förvånas. Nu ska det handla om övergångsställen och hur folk sedan den numera inte så nya lagen (som även kallas Zebralagen, och kom 1998) om att bilister ska stanna för folk som går, om de kan. Det står ingenting i lagen om några rättigheter för fotgängare, men ändå klampar folk rätt ut på gatan, utan att se sig om, bara för att det är ett övergångsställe där. Eh, det funkar inte så. Man kan inte räkna med att bilister ska hinna stanna om man inte själv som fotgängare visar att man tänker gå över gatan. Hur svårt ska det vara? Får inte alla ungar lära sig hur man går över gatan när de är små?

Det verkar som om många som är ute och går helt har missuppfattat lagen. Att en bilist tvingas göra ett tvärstopp för att någon inte stannar och ser sig om är dåligt på så många sätt. Det finns en risk för att bilisten själv blir påkörd bakifrån, och om det är en tvåfilig väg är det inte alls konstigt om fotgängaren är skymd för bilen i ytterfilen. Vill man dö eller bli invalidiserad på livstid är det dock ett utmärkt sätt att tackla trafiken på, när man är ute och går. Och tro mig, det är inte kul att leva med konstant akut smärta eller att behöva rullstol.

Övergångsställe

Här är ett utdrag av Trafikförordning (1998:1276) 3 kap: Skyldigheter mot gående, cyklande och mopedförare:

  • 60 § Vid ett bevakat övergångsställe ska en förare lämna gående som på rätt sätt gått ut på övergångsstället möjlighet att passera.
  • 61 § Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället.

Och här kommer ett utdrag ur samma trafikförordning, 7 kap: Bestämmelser för gående på väg:

  • 4 § Gående som ska gå ut på ett övergångsställe ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället.

Hur kommer det sig att så många fotgängare inte har någon aning om vad som faktiskt står i lagen om bilisters skyldigheter vid övergångsställen? En anledning kan ju vara att de bara inte bryr sig om sig själva eller någon annan, att de är så dumma att de inte kan läsa, eller att de helt enkelt inte kan något om trafikregler. Sånt man fick lära sig på lågstadiet. Stanna, se dig om och signalera att du ska gå över gatan – inget av det har ändrats i lagen om övergångsställen. Den enda skillnaden är att bilister är skyldiga att stanna om de kan och det inte medför någon risk. Skärpning.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/overgangsstallen-lagar-och-regler/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.