Sur mjölk

Ahhh slut mjölk igen! En liter räcker ungefär fem dagar (om R är hemma på helgen och också dricker kaffe), men mataffärerna här säljer så gott som alltid säljer ganska gammal mjölk, med bäst-före bara 3-4 dagar framåt i tiden. Enligt leverantören själv märker de mjölken med 8-9 dagars hållbarhet, så jag undrar hur länge den står i ett lager någonstans innan den faktiskt kommer hit. Och när man inte vet hur kallt den har stått vet man inte heller hur långt efter bäst-före man kan förvänta sig att den håller. Och nej, det blir inte automatiskt sur mjölk av ett öppet paket som stått en vecka för länge i kylen. Den kan vara toppen, men folk i allmänhet sparar inte på mjölk efter datumet passerat. Trots att man inte blir sjuk av den, ens om den är så sur att man måste utrymma lägenheten.

Och hur mycket mjölk för mycket tillverkas det när den som kommer ”ny” till butik har bäst-före 3-5 dagar framåt i tiden? Hur mycket extra mjölk slängs och hälls ut helt i onödan för att folk litar blint på ett bäst-före-datum i stället för på sina sinnen? Sur mjölk är inte farligt. Jag skulle inte dricka den eller hälla den i kaffet, men om man bakar med den eller gör pannkakor på den så blir de exakt som bröd eller pannkakor med helt perfekt färsk mjölk med flera dagar kvar på datummärkningen. Det smakar inte sur mjölk, och det är inte farligt. Det går att ha ett påbörjat men stängt mjölkpaket (med skruvkork) i en vanlig kyl i ett par veckor efter bäst-före innan den börjar lukta funky.

Mjölkpaket från Arla. Om sur mjölk och bäst-före-datum på mjölk. Man blir inte sjuk av sur mjölk, oavsett hur mycket den stinker.

Man kan frysa mjölk också. Det värsta som kan hända är att den kan bli lite grynig efter den tinat, men vad fasen gör det om man lagar mat av den? Det försvinner. Dessutom verkar ju folk äta både filmjölk, yoghurt och diverse andra märkliga syrliga mejeriprodukter utan att bry sig om att de faktiskt tillverkas av sur mjölk med samma bakterier. Hur gjorde man filbunke, till exempel? Jo, man hällde mjölk i en skål och lät den stå i rumstemperatur med en duk över tills den stelnade. Sen silade man lite och hällde diverse godsaker på innan man åt den som en pudding. Så att folk tror att man skulle bli sjuk av sur mjölk är galet.

Hur som helst, min mjölk räckte till en kopp kaffe i morse, men den andra koppen blev mjölkfri. Och det där jag sa om en kort vinter i morse tar jag tillbaka lite, för nu är luften fylld med stora, tunga snöflingor som faktiskt ramlar skitsnabbt ner på marken. Jag är helt säker på att det inte stod så i väderrapporten. Ska se om R kan köpa en liter eller två på väg hem…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/sur-mjolk/

2 kommentarer

  • Petterfebruari 4, 2016 kl. 11:25
  • Svara

  5 dagar? Hos mig försvinner det ner drygt 5 liter på dessa dagar. Får jag inte min chokladmjölk blir jag grinig. Mjölk är bra grejor om man bortser från hur den egentligen produceras. Mjölk innehåller en hel del kalorier och viktiga vitaminer.

  P.S Har strulat lite med ditt RSS-flöde så jag har inte sett alla inlägg. Kan bero på mitt epostprogram. D.S

  1. Oj! Jag är alltid hungrig och det blir värre om jag dricker kalorierna, men chokladmjölk är bra jävla gott.

   Det har strulat lite med automatisk delning av inlägg till sociala medier, https://argaklara.com/feed/ visar rätt saker men vet inte om det hänger ihop. Ska undersöka.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.