Vidriga semlor och gudomlig kardemumma

Jag hade något viktigt att säga. Om semlor, eftersom vi tydligen är mitt i semmelterritorium så fort man närmar sig en butik eller ett café. Jag hatar semlor av flera olika anledningar, men att det är en bulle med kardemumma är inte en av dem. Dessa är mina anledningar:

 • Bullarna brukar vara torra
 • Bullarna brukar smaka för lite kardemumma
 • Jag tål inte mandelmassa
 • Jag avskyr vispad grädde
 • Tanken på att lägga den i mjölk är motbjudande

Det som blir kvar då är en torr och ganska smaklös bulle med lite florsocker på, och det kan jag gärna vara utan. Visserligen är kardemumma den bästa kryddan man kan ha i bullar och kakor, men bara en ganska smaklös vetebulle smaksatt med lite kardemumma är inte kul.

Kardemummabullar (som kanelbullar men med kardemumma i stället) är kul. Kardemummakakor är kul. Och nymalen kardemumma är tusen gånger godare än den färdigmalda man köper i glasburk. Semlor är bara… vidriga.

Semla med kardemummabulle, mandelmassa och grädde

Jag måste göra en bullutmaning snart igen. Jag gjorde en för några år sedan. Bakade helt vanliga bullar (snäckor) och gjorde häften med kanel och hälften med kardemumma. Sedan bjöd jag in lite folk och så fick alla rösta på den sorten de gillade bäst.

Det blev oavgjort. Vilket var jävligt konstigt, eftersom det är uppenbart vilken sort som var godast. En god kanelbulle är riktigt jävla god, så tro inte att jag inte gillar såna. Jag älskar såna. Men det finns andra bakverk jag älskar mer.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/vidriga-semlor-och-gudomlig-kardemumma/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanfebruari 12, 2016 kl. 16:34
  • Svara

  Det enda jag kan hålla med om är att det är motbjudande, ja rent av vidrigt, att lägga läckerheten i mjölk. Jag förutsätter också att det är en färsk bulle med god kardemummasmak.

  1. Läckerheten?! Jag tror du är på fel blogg!

  • Petterfebruari 12, 2016 kl. 17:49
  • Svara

  Jajaja….. Nu tar vi det lite lugnt här. Semlor är inte vidriga. Semlor är ett mycket bra exempel på hur man gör en tråkig bulle rolig. Semlor ska dock vara klassiska, inte wienersemlor, wraps eller Nutella.

  Jag älskar semlor men håller med om att de varierar i kvalitet. Klart att det ska vara en färsk bulle med bra mandelmassaklet och riktigt grädde. Sånt har vi där jag bor. Semlor är därför en riktigt bra grej. De får gärna finnas året runt. 😀

  1. Jag är i minoritet! Män, korv, semlor… När jag blir diktator ska semlor förbjudas!

  • Petterfebruari 12, 2016 kl. 22:55
  • Svara

  Hmmmm….. I och för sig kommer teknikutvecklingen att avskaffa doften av diesel och motorolja men blir du diktator innan dess får du ge fan i att pilla med dofterna. Någon gräns måste det ju vara.

  1. Jag har köpt ett klistermärke där det står: ”Riktiga män luktar diesel”. Var inte orolig. 🙂

  • Petterfebruari 12, 2016 kl. 22:57
  • Svara

  PS. Hur kan du INTE gilla en schysst bacon- och ostkorv? Sådana finns det på Willys och det slinker ner några sådana i veckan. D.S (Det måste vara något allvarligt fel på dig.)

  1. Därför att den är en korv! Hade det bara varit innanmätet stekt som typ en pannbiff i en stekpanna hade det antagligen funkat mycket bättre, men det är inte gott med bröd till korv, och det är vidrigt att bita i eller tugga på korvskinn. Och det måste vara en väldigt kryddig korv, med mycket smak för att det ska funka. Inget mesigt blaha som bara smakar lite salt och timjan.

   Kokt korv ger mig kväljningar, och när man steker eller grillar korv blir skinnet ännu hårdare. Och de sorters korv som har mjukt fejkskinn som är lättare att tugga på består ju bara av mjöl och slaktavfall, och äger icke rätten att beträda min mage. Naej, jag har accepterat att det är något fel på mig när det gäller korv.

   • Farsanfebruari 13, 2016 kl. 00:17
   • Svara

   Jag rekommenderar varmt ”Ostgrillarna” från Ingemar Johanssons chark. Finns bl.a. hos vissa City Gross.

   1. Jag har hört detta förut. Men vi har ingen City Gross i närheten, vad jag vet i alla fall.

  • Jan Sjöbergmars 11, 2016 kl. 09:45
  • Svara

  I min stad har vi ett bageri som tillverkar kanel- och kardemummabullar bakade på surdeg. De är fantastiskt goda. När det känns som lite fest och vi befinner oss inne i st’n, blir det varsin läckerhet. Frun äter kanelbullar och jag äter kardemummabullar. Fast det räcker med en var, för de är jättestora. Det vattnas redan i munnen. Det blir nog lite fest i eftermiddag, tror jag.

  1. Åhh, det låter gott! Inget slår hembakta kardemummabullar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.