Ansökt om nytt pass

Jag skulle ansöka om ett nytt pass i går. Sist jag gjorde det, för fem år sedan, var det en jävla cirkus att sitta och vänta på passenheten en halv dag, men som tur är har de uppdaterat systemet sedan dess. Nu bokar man en tid för att ansöka om pass, och missar man den är man körd den dagen. Inget tjafs, inget slöseri med tid, folk kan inte bråka och fråga tusen saker om sina medborgarskap i samband med att man bara ansöker om pass. Bra.

Svenskt pass

Jag bokade förra veckan och fick komma dit i går, och det funkade helt perfekt med rullande band-principen. Man ska registrera sin ankomst minst fem minuter innan  Jag var en halvtimme tidig, och det gick inte ens att registrera att man var där förrän 20 minuter innan den tid man fått. Rätt smart, ingen kö vid automaterna där man ska registrera sig heller. Fast maskinerna var ändå märkliga, enligt dem kunde man ange bokningsnumret, sitt telefonnummer eller personnummer för att anmäla sig, men det fungerade inte med personnumret. Provade säkert tio gånger innan jag bytte till bokningsnumret.

Själva ansökan tar ju bara någon minut. En snabb bild, fingeravtryck, en namnteckning. Sen blir man alltid så förvånad över att man ser ut som en förrymd straffånge när man får sitt pass och ser hur man faktiskt ser ut, i alla fall jag. Jag trodde faktiskt att mitt pass fortfarande gällde, när jag tog fram det förra veckan och skulle registrera det för en resa, men ack så fel jag hade. Fem år har flugit förbi alldeles för fort, och det känns faktiskt som bara något år sedan jag satt där och irriterade mig på väntetiden. En del saker var inte bättre förr, men det här funkade sjukt bra.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/ansokt-om-nytt-pass/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.