Flexitarian

Alltså, vad är det för jävla uttryck? Ordet flexitarian, alltså när man äter en diet som till största delen är baserad på vegetariska produkter men äter kött då och då, hörs allt oftare. Och märk väl, när jag säger diet menar jag diet i ordets rätta bemärkelse; kosthållning, en persons samlade kostintag och matvanor, och ingenting som har med vikt eller bantning att göra. Många använder ordet flexitarian för någon som äter en helt vanlig blandad kost men vill dra ner på köttet, men slår man upp ordet hittar man den här förklaringen på Wiki:

A semi-vegetarian or flexitarian diet is one that is plant-based with the occasional inclusion of meat products.

Tror folk som inte äter en blandad kost att man äter kött i någon form varje dag? Äter folk i allmänhet kött eller charkprodukter varenda dag även om de inte är vegetarianer? Det var det dummaste jag har hört. Folk kallar sig visserligen vegetarianer även om de äter både fisk, ägg och kyckling ibland, men oavsett om det beror på okunskap eller lathet när man förklarar, så är det en jäkla massa förvirring bland uttrycken. Och att folk hela tiden känner att de måste förklara varför de äter som de gör, det är en jäkla gåta. Man måste aldrig rättfärdiga det för någon annan. Man äter som man vill.

Soppgrönsaker, selleri, morötter, palsternacka, kålrot, lök, potatis, vitlök. Att vara flexitarian, ett uttryck som ofta används fel. Och varför behövs ens ett uttryck?

Det här blev min middag häromdagen. Jag är inte vegetarian eller flexitarian, jag äter en helt vanlig blandkost men äter verkligen inte köttprodukter varje dag. Jag tror att de flesta äter vegetariskt vid väldigt många måltider, men inte fasen behöver vi ett nytt ord för det. Särskilt inte när det används lite tvärtom vad det faktiskt betyder.

Vad är grejen med alla dessa etiketter i onödan? Säljs det fler färdiga svindyra matkassar om de har en flexitarian-etikett? Vet ni, det räcker med att byta ut kycklingen mot quornbitar eller tofu ett par gånger i månaden, och likadant med köttfärsen, byt ut den mot quornfärs någon gång då och då så är ni både fullfjädrade blandkostätare och flexitarianer. Beroende på hur ni vill identifiera er själva inför andra antar jag, eftersom jag inte hittar någon annan förklaring till varför folk vill använda ordet…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/flexitarian/

2 kommentarer

  • Petter on mars 12, 2016 at 10:07
  • Svara

  Aldrig hört talas om. Ordbajseriet i Sverige växer för varje dag. Vi verkar vara besatta av krångliga titlar och häftiga ord.
  Med den definitionen är alla flexitarian. Jag käkar kött, men inte varje dag. Jag käkar grönt, men inte alltid varje dag. Jag käkar för lite ibland. Alltså är jag även en 5:2-are.

  Alla har en åsikt om vad som är nyttig diet men de flesta jag pratar med verkar inte ha koll på kolhydrater, fett och proteiner. Kompisar har käkat LCHF och snackar om RAW men inte fan är de friskare än jag. Jag äter vad jag vill när jag vill och är ändå smal som en speta.

  Kan det bero på motionen och mängden mat jag stoppar i mig? Hmmmm…….

  1. Ja, onödigt och töntigt att hela tiden försöka benämna sig som något. Bara var, det räcker. Min diet verkar vara exakt som din (förutom korv), den funkar toppen!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: