Fyllda chokladägg

I går slog vi på stort och gjorde dessert! Eller rättare sagt, jag gjorde när R jobbade, för det var pilligt och tog sin tid. Men kul, jag gillar ju mat. Kommer inte ens ihåg när vi åt efterrätt hemma senast. Nyårsafton, men då var det inte ens jag som gjorde den. Innan dess? Vet ej. En paj nån gång i höstas kanske. Jag gjorde fyllda chokladägg, med skal av vit choklad och mjölkchokladtryffel, fast en lite lösare konsistens, som ”äggula”. Äggbruna. Och så en liten hög med hallon till det, riktigt lyxigt!

Fyllda chokladägg med hallon. Skal av vit choklad, fylld med mjölkchokladtryffel.

Jag använde en sån där liten form från kylskåpet som det är tänkt att man ska stapla ägg i. De brukar ju stå i ett fack eller på en rad i kylen, men om man tar bort dem ryms det tre gånger så många ägg. Och formarna sitter inte ens fast, så de är mest i vägen. Smörjde dem med lite olja och gjorde ett tunt skal av vit choklad som jag smält och tempererat, sen åkte de in i frysen en stund. Det blev lite för tunt på sina håll, så jag gjorde ett lager till så att det var ett par millimeter tjockt.

Sen gjorde jag mjölkchokladtryffel och kylde den innan jag hällde i den i äggen. Man skulle ju kunna ha något kul i mitten på såna här fyllda chokladägg – kanske lite hackade nötter eller ett hallon eller nåt, men jag lät den vara helt naturell. Det går ju att göra lika många variationer på själva chokladkrämen som det finns sorters chokladtryffel, men nej. Det var första gången jag provade, och det blev sjukt gott. Sjuuuukt gott.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/fyllda-chokladagg/

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Mikael Lindsäthmars 5, 2016 kl. 13:56
  • Svara

  Hej Klara duktig du är då! ? samma här va flera år sen man gjorde sig till med lyxig efterrätt. Men gör också ägg till påsk som efterätt. Eller rättare sagt gjorde för 6 år sen sist då gjorde jag ljusbruna choklad ägg med mörka prickar av ätbar färg med pensel från http://www.lyckasmedmat.se dem massor med saker för bak också samt marsipan i olika färger. Sen fyllde jag chokladäggen med vit choklad tryffel och en vit chokladtryffel som jag färgar med gul färgkarta från lyckasmedmat. Till äggulor. Låter den vita stelna lite först i kylen sen gropar jag ur lite med en tesked. Den chokladtryffeln jag gapar ur kan man rulla till kulor sen i kakao som en godbit en annan dag. Sen fyller jag med den gula choklad tryffeln. Den vita smaksätter jag med någon vit god likör eller så tar man vad man har hemma som inte är färgat som smak. Dessa ägg la jag på en påse tårta. Gjorde några tomma chokladäggen också med små gula kycklingar i…kanten på tårtan spritsa jag med färgad vispad grädde med tyll som är tunn så de blir som gräs strån. Spritsa nerifrån och upp… på tårtan kan man läsa flisan mandel som spån sen dekorera. Själva tårtan gör man den man tycker om bäst med bär vaniljkräm eller med olika choklad mouser med smaksättning. Tänkte att jag ville dela med mig av min efterätt till påsk…? om du ville göra något mera kreativt…?? fick gamla plåt äggsformer efter farmor som vart konditor… Men annars kan mango köpa små påskägg som man lägger godis i…finns ju pyttesmå också sen klä dem med plastfolie eller nått annat lämpligt. Låt helst den tempererade chokladen stelna i formen på bänken ha en skön helg Klara…kram /Micke

  1. Oj, det låter riktigt lyxigt och avancerat! Börjar nästan dregla lite, blir sugen på att testa och experimentera lite mer!

  • Mikael Lindsäthmars 5, 2016 kl. 13:58
  • Svara

  Glömde en sak. Choklad som får stelna i frysen svettas när den kommer ut och spricker lättare…hellre i kylen nån halvtimme ist om du har ont om tid.

  1. Bra tips, tack!

  • Mikael Lindsäthmars 5, 2016 kl. 16:12
  • Svara

  Tycker du att sånt här är kul Klara så kan du få mera roliga boktips. Men måste komma hem först innan jag kan skrivande dem. Alltid roligt med en vän som har samma intresse….?? Ha det bäst! ?

  1. Gärna, det vore snällt! Jag tycker att det är hur kul som helst med mat och bakning och desserter, men det är inte alltid kroppen, och framför allt händerna, vill vara med så ibland ser det lite galet ut. :mrgreen:

  • Mikael Lindsäthmars 5, 2016 kl. 22:32
  • Svara

  Kul då gör jag gör detta åt dig! Förstår precis för jag fick reumatism med min sjukdom wegners remolatus polyangit så jag vet hur roligt våra fingrar beter sig och känns. Fixa detta vännen så fort jag kommer hem…?

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.