Glass med kolasås

I går kväll lyxade vi till det med glass och kolasås till dessert. Vanlig vaniljglass – i sig ganska tråkig – med hemkokt kolasås med lite salt i, blir i kombination alldeles ljuvlig.

Glass med kolasås

Jag hade inte käkat något sött på nästan två veckor, förutom frukt, så det blev nästan för mycket. Men gott. Och enkelt. Lagom till tre:

  • 1 deciliter socker (jag tog vanligt strösocker, men det funkar bra med brunt socker också)
  • 1 deciliter ljus sirap
  • 1 deciliter grädde
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 nypa salt (efter smak, om man vill)

Koka upp socker, sirap och grädde under omrörning, låt kola 5-10 minuter och rör om då och då. Ta av från värmen, rör i vaniljsocker och salt och låt svalna. Försök inte att provsmaka förrän efter åtminstone en kvart efter att du tagit bort kastrullen från plattan, och även då bör du vara lite försiktig. Det där med kokande socker är inte att leka med, det har jag lärt mig en gång för alla. Många gånger…

Och häller man på såsen direkt på glassen när den har kokat färdigt så är såsen väldigt rinnig, och det blir snarare sås med sås än glass med kolasås. Inte bra, glass ska vara kall och hård, inte halvsmält och rinnig. Det där med att ta fram glassen en stund innan servering är enbart av ondo. Så det så.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/glass-med-kolasas/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.