Korvish och Järpish

Ibland känns det som om jag lever i en tecknad serie. Världen är inte på riktigt. Ungefär så kände jag när jag såg en reklam från Scan om deras nya produkter Korvish och Järpish. Alltså, vad i helvete? De menar alltså med ändelsen ”-ish” i orden Korvish och Järpish att det ”typ” är korv och järpar.

De innehåller hälfen grönsaker och hälften kött, men kötthalten är ju inte någon större skillnad jämfört med Scans falukorv som innehåller 58% kött, Scans grillkorv som innehåller 65% kött, eller Scans Hot dogs med bara 34% kött (Källa: Råd & Rön).

Så vad är skillnaden med Korvish och Järpish? Bra fråga. De innehåller bönor, linser och andra grönsaker och rotfrukter i stället för vatten, mjöl och bindemedel, men priset är svindlande. Det rekommenderade priset i butik är 27,90 kr per paket som innehåller 250 gram, vilket ger ett kilopris på över hundra spänn. Det är både väldigt dyra grönsaker eller rotfrukter, och väldigt dyr korv gjord på simpelt fläskkött.

Korvish och järpish

De spinner väl vidare på trenden med att folk vill skära ner på köttet, men vad fasen? För det första, vem säger ”-ish” om något som är som en sak men ändå inte? Kaffet blev lite svagt, är det Kaffish då? Nej, för ingen är väl dum nog att marknadsföra kaffish.

Vill man ha en specifik produkt så vill man ha just den produkten med hög kvalitet, annars får det vara. Korvish och Järpish låter bara som ytterligare ett i raden av halvfabrikat som inte är bra nog för att vara en riktigt god korv eller järpe. Bara sug på orden. Kan du se dig själv beställa en korvish i grillkiosken? Eller hur svarar man på det här:

-”Mamma, vad är det vi äter?”
-”Det är järpish.”
-”Vad då?”
-”Malda bitar av gris och grönsaker i form av en järpe.”

Nej. Bara nej. Visserligen kan korv och järpe representera formen av något man äter, för det finns ju både vegetarisk korv, lamm- och oxjärpar, men att lägga till ”-ish” gör att det bara låter äckligt. En produkt som hamnar mellan två stolar, för den är inte riktigt bra nog att vara antingen det ena eller det andra – trots priset.

Men jag har ett bättre förslag än att äta Korvish och Järpish, om man nu vill ha en korv eller något slags halvfabrikat. Köp en riktigt bra korv för hundra spänn kilot, ät hälften så mycket av den som du hade tänkt, och servera grönsakerna och bönorna bredvid.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/korvish-och-jarpish/

2 kommentarer

    • Farsanmars 18, 2016 kl. 09:45
    • Svara

    Köp dubbelt så mycket riktigt bra korv, ät hälften och ge fan i grönsakerna. Sen har Du ett helt mål kvar till nästa dag.

    1. Det funkar också om man tänker så! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.