Pavlovs hundar

Det går ju att lära både djur och människor att reagera på vissa saker som inte egentligen är kopplade till något annat, med hjälp av klassisk betingning går det att få hjärnan att tro att de två sakerna hör ihop. Det blir en slags inlärd reflex, som upptäcktes i början av 1900-talet av Ivan Pavlov. Pavlovs hundar har väl de flesta hört talas om? När han ringde i en klocka i samband med matdags så började hundarnas hjärnor efter en tid automatiskt att tänka på mat när klockan ringde – oavsett om de fick någon eller inte – och utsöndrade mer saliv.

Tänk vad bra det vore om man kunde bli lite som Pavlovs hundar och lära sig själv lite andra reflexer och betingningar på saker! Som att när man till exempel sitter i en bilkö så känner man en djup tillfredsställelse, och ingen stress alls. Eller samma sak när chefen klagar på allt på jobbet, alla ligger efter med det de ska göra och det inte går att få dem att göra något. Vad skönt det vore om all frustration och irritation bara försvann! Det går ju faktiskt att göra, men kräver en hel del träning.

Hund

En vanlig metod är att man helt enkelt kör in naglarna i handflatan varje gång man känner en känsla som man vill kunna återskapa. Lycka, att känna sig lugn och nöjd, fri från stress eller varför inte helt galen? Efter tillräckligt många gånger kommer hjärnan att koppla ihop de två, och man kommer att känna sig som man tränat in när man kör in naglarna i handflatan. Eller biter sig i tungan, eller vad fasen man nu vill göra.

Hur som helst, intressant är det. Pavlovs hundar har lagt grunden till en hel del spännande saker. Säga vad man vill om KBT, men det är ju en typ av betingning där man ändrar ett beteende med hjälp av en kroppslig reaktion eller tankeprocess, och det är ju egentligen samma sak. Undrar om det går att träna andra människor, utan att de vet om det. Det vore grymt, jag ska fundera på saken. Jag lovar att inte berätta om jag lyckas.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/pavlovs-hundar/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Jan Sjöbergmars 29, 2016 kl. 18:33
  • Svara

  Osnällt av dig att inte berätta. Då vet vi ju inte vilket! För, det värsta i livet är ju ovissheten.

  1. Jag meddelar om jag lyckas! 🙂

  • Danielamars 30, 2016 kl. 17:33
  • Svara

  Train others peoples without they knowing that is called………manipulation,if i am not wrong! Is very possible to do that ,but not with ALL the peoples…….

 1. True! I am more interested in training myself though when it comes to reacting and remembering things like pain, happiness, pleasure… and see how I can change! 🙂

  • Danielamars 31, 2016 kl. 06:52
  • Svara

  You know Placebo Effect.The humans been mind it full of resources,just have to discover those and use it..So ,YES is possible to change a lot of things!!!!!

  1. Yes, more than effective than medicines sometimes 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.