Priset på bröd

Priset på bröd, ja. Helt ofattbart högt i de svenska butikerna. Brödet som säljs är oftast inte fermenterat, och det är svårt för kroppen att bryta ner. Men det är många kalorier per krona, och det är mer klimatsmart än kött. Bröd är ett måste för de flesta människor i världen, just för att mjöl är billigt. Vetemjöl, vatten och lite salt är egentligen allt som behövs för att göra ett fantastiskt gott bröd, och vetemjöl kostar bara 5-6 kronor kilot.

Ändå går det knappt att köpa att köpa ett bröd i butik för mindre än 50 spänn kilot, det är bakat på ett sätt som inte tar tillvara på näringsämnena i vetekornet, så man har tillsatt näringsämnen i mjölet i stället för att tillvara ta de ämnen som finns där redan från början. Dessutom är det fullt med tillsatser och socker, helt i onödan.

Bröd

Orimligt dyrt

Folk i allmänhet tror att det vi betalar i butikerna är ett normalt pris för bröd, och köper det. Men vet ni vad? Bröd ska inte kosta så mycket. Det är orimligt. Mjukt tunnbröd kostar 70-100 spänn kilot, men bara en bråkdel när man gör det själv. Det är så enkelt att till och med jag kan göra det. Och det man betalar för är luft. Ta en vanlig limpa och kläm ihop den så mycket det går, så får ni se ungefär hur mycket mjöl det är i.

Priset på bröd har skapat politisk oro om och om igen genom historien. Franska revolutionen kan knytas till resultatet av en höjning av priset på bröd, och under den Arabiska våren var det brist på vete som ledde till uppror. Jag skulle aldrig ha råd att köpa mjukt bröd själv och äta ett par smörgåsar varje dag. Visserligen har jag svårt att göra en smörgås på grund av min sjukdom (och därmed även svårt att baka), men min sjukersättning är alldeles för låg för att ha råd att köpa något så grundläggande som bröd. Dags för uppror?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/priset-pa-brod/

2 kommentarer

  • Pettermars 3, 2016 kl. 19:46
  • Svara

  Njaa…. Jag har nog andra skäl till ett uppror än priset på bröd. Här i söder finns det en uppsjö med olika bröd i varierande prisklasser. Lingongrova, min favorit, kostar sisådär 38 kr/kg.
  Jag väger det mot att baka själv. Bekvämlighet framför att blanda mjöl och annat som ska knådas och sedan gräddas. Det blir självklar billigare än att köpa men det är bekvämt att handla brödet.

  Har också reagerat hur dyrt tunnbröd och liknande är. Måste vara produktionskrävande eller så är det helt enkelt så att folk är villiga att betala.
  Beträffande näringsinnehållet har det alltid varit en debatt mellan de olika hälsofalangerna. Jag har min åsikt och den delas sällan med hälsoprofeternas oftast icke-vetenskapligt bevisade teorier. 😀

 1. Ja, R brukar äta Lingongrova ibland, det är ett av de mest prisvärda bröden (och andra sorters söta limpor). Fast det är ju egentligen mest luft, lite mjöl och en massa socker, och bakar man en “normal” storlek på deg så får man minst fyra limpor för 10 minuters knådning och ungefär en tia i pris. Bröd är hur bra som helst, det är en stapelvara i många delar av världen där välfärdssjukdomar knappt existerar. Klimatsmart och många kalorier per krona. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.