Vem pratar du med?

Vem pratar du med egentligen? Folk har svårt att ta kontakt. I stället  för att klart och tydligt påtala att de behöver hjälp med något i en affär, eller kanske någonstans ute på stan, så förväntar de sig att många att folk ska se att de vill ha hjälp.

I butiker hör man ofta folk som surt mumlar något i stil med: ”Om det bara stod hur mycket den kostar någonstans…” i närheten av en anställd och förväntar sig att få hjälp, i stället för att bara gå fram och säga: ”Hej, hur mycket kostar den här?” Och varför ursäktar sig så många när de ska fråga något? De anställda är där av en anledning – för att hjälpa till – och det är faktiskt omöjligt att se vad någon tänker.

Likadant när man är ute på stan, ibland har jag ingen aning om vem folk pratar med. Om någon säger något på tunnelbanan eller när man strosar omkring någonstans, så är det ofta jag faktiskt måste fråga om det är mig de pratar med, just för att de är så otydliga. Det känns ju av någon anledning lite roligare att säga: ”Vem pratar du med?”, i stället för ”Pratar du med mig?”, när den som sitter mittemot mumlar något eller säger något helt slumpmässigt. Det är en fråga som kräver ett utförligare svar, än bara ja eller nej.

Nä, folk är dåliga på att på ett ordentligt sätt kontakta folk utan att vara passiv-aggressiva eller fegt mumlande. Visst kan man vara blyg – det är vi väl alla ibland – men för den skull kan man ju prata i normal samtalston direkt till den person det gäller, om man nu måste ta kontakt med någon.

Är du en ”Ursäkta mig”-typ (som ofta helt i onödan pratar i flera minuter om varför de vill byta en vara, i stället för att bara säga att de vill byta den), en lite jobbigare ”Om det fanns någon personal som kunde hjälpa till här”-typ, eller en som bara går fram och säger precis vad det gäller, utan några krusiduller? Jag är den sista typen – vem är du?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/vem-pratar-du-med/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Danielamars 31, 2016 kl. 17:29
  • Svara

  No,no,no…..Is not good to be directly ,almost never.If you do that you can to wake up with a big wound in the soul.Yes,the words hurt and sometime a wound made by a word can be much painful than a fist in the face.Peoples are different and use the words in their own way…….Somebody said:”Is not a sin what you put in your mouth,is a sin sometime what you say with your mouth”.NO,is not good to be directly!

  1. It’s about when people want to start talking to someone, for example get help from someone working in a grocery store, but instead of talking directly to the person they stand so that the employee can hear it but don’t talk directly to them. Like, instead of saying ”how much is this apple” to the person they go ”there’s no price listed for things here” in a complaining way and not talking directly to the employee. 🙂 Or when someone talks over your head when they are saying something about you. Those times I think it’s better to talk directly to them.

  • Danielamars 31, 2016 kl. 20:16
  • Svara

  If someone work in a store,a market a supermarket is supposed to know how to make the clients to buy staff from that store.After first step the customer did in your market should make him feel satisfied from your service without make him feel bound to buy something and make him come back and next day ,next week ,next year……..Not everybody know to do that or just don’t care to do that.(maybe some employers just want to finish the program and go home) .This is almost an art ,that’s why not anybody can work in a store,shop,market…….When someone talks over your head when they are saying something about you……is lack of good sense,those just ignore them.I don ’t have time to waste with time,My time is a part of my life and is precious!P.S.I still know few things about Commerce & Marketing,I finished Economic High School,even if long time ago……..

  1. Yes I agree 🙂 But it’s not nice of people to complain passive aggressively so the employee can hear it instead of just asking them directly, I really feel sorry for workers who have to put up with such things!

  • Petterapril 1, 2016 kl. 17:41
  • Svara

  Jag säger vad jag vill, till vem jag vill, när jag vill. Ofta även när det inte behövs. Jag tillhör kategorin människor som när som helst kan starta en konversation.
  Tyvärr är det inte alltid uppskattat. En del kollar på mig om jag vore ett psykfall. Det är ju INTE normalt att tilltala någon du inte känner i en offentlig miljö. 😀

  Trots det har jag haft många givande och roliga samtal i butiken.

  1. Haha, nä, det är som om folk är mer vana vid att prata bredvid eller huvudet på varandra, märkligt! Jag börjar också prata med folk ibland. 😀

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.