Palindrom

Jag gillar ju språk. Det är intressant, inte bara för att jag är lite nördig, utan för att man får en bättre förståelse för både historia och olika kulturer genom att lära känna ord, deras mening och deras ursprung. Och så är jag ju en språkpolis. Visst skriver jag fel ibland här på bloggen. Hoppar över en bokstav ibland, eller så fixar autocorrect i min iPhone till det så som jag inte vill ha det, och ibland är jag inte så noga med att kontrollera det jag skrivit innan jag publicerar det. Men det har ingenting att göra med att jag inte kan skriva, eller inte kan språket. Det är bara slarv.

Min vän E är också språkpolis, men hittills har han inte kunnat rätta mig. En gång försökte han, men det visade sig att jag hade rätt ändå, haha! Stackarn. Men nu till det där om palindrom, som det här var tänkt att handla om.

Go hang a salami, I’m a lasagna hog.

Ser ni något konstigt med den meningen? Det gjorde inte jag först, men förutom att betydelsen av meningen är rappakalja, så är det ett palindrom. Det är alltså likadant om du läser det baklänges. Det är inte bara ord och meningar som kan vara palindrom, utan allt som är uppbyggt av någon slags tecken. Noter, till exempel. Det finns vackra musikstycken som är likadana om man spelar dem baklänges.

Noter och piano, musik

De flesta känner till enkla palindrom som ”Ni talar bra latin” eller ”Vila sig i saliv”. Ju längre det blir, desto svårare blir det. Varje bokstav ökar verkligen svårighetsgraden något enormt! Det verkar ändå vara lättare att få till bra palindrom på engelska än på svenska. ”Are we not drawn onward, we few, drawn onward to new era?” Det är i alla fall sjukt svårt att komma på nya palindrom, som ingen redan har printat ner någonstans och delat med sig av. Kan du några roliga palindrom?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/04/palindrom/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterapril 8, 2016 kl. 18:20
  • Svara

  a man, a plan, a canal, panama (ta bort kommatecknen så blir det enklare) och så förstås naturrutan.

  En gång för länge sedan när jag försökte lära mig programmera skrev jag ett program som vände på ord och meningar. Då gick det att kolla om det var palindromer.

  Är ju själv språkpolis i mitt kvarter och får dagligen strokevarningar när jag ser affischer och annat där folk försöker förmedla något budskap. Vår Soaré med ABF-kören. Nåja… De kom i alla fall ihåg ett bindestreck.

  1. Haha, jag trodde faktiskt att du menade ”deras soaré” först! ?

    • Petterapril 8, 2016 kl. 20:44
    • Svara

    Precis. Du fattar ju hur man kan tolka det. Särskrivet och båda ord med inledande versal.

    Hur dum får mänskligheten egentligen bli? Ska man bry sig då man ändå förstår vad som menas?

    1. Ja, det tycker jag att man ska. Ja vet inte hur folk tror att de inte kommer va arbets lösa om dem skriver som en kratta.

  • Farsanapril 9, 2016 kl. 16:20
  • Svara

  Min vän Ole i Amerika läser ”Dagens Industri”. Han är också en riktig språkpolis. Under en tid noterade han ord och uttryck som förekom i den. Här är ett urval av dessa:

  Di-ord och uttryck som (jag tycker) borde bannlysas

  dejtare (idiotisk försvenskning)
  dumpa
  dåliga vibbar
  expert, proffs (benämning på alla som har åsikter om framtida aktiekurser)
  fejda (försvenskning av to fade)
  feta drömlönen
  feta miljardsnytingen
  fetfloppa
  fläska på
  galen (och alla former därav)
  känga till
  läskig
  löjligt rik
  lönesmocka
  megaflopp
  monster-
  rookie
  rusa (i alla former så snart en aktiekurs rör sig några kronor uppåt)
  saftig
  skräll(a)
  smocka
  skuldsmocka
  smäll, käftsmäll
  snordyr
  snorrik
  snuskigt bra
  storstrula
  superskräll
  tanka (aktier)
  tok (i alla kombinationer inklusive tokrusa och tokrasa)
  värsting
  “Riskkapitalbolaget blir snuskigt rika” (rubrik i Di 2015-10-23)
  ”Prålet får börspisk” (rubrik så förskräcklig att jag glömde notera datum)

  1. Haha! Att lyckas hitta allt det i DI, och att göra en lista! ?

  • Petterapril 9, 2016 kl. 19:34
  • Svara

  Jag kanske inte skriver under på att alla dessa ord är dåliga men jag reagerar alltid då någon är ”sjukt frisk”. Tokroligt har jag inget emot men som med alla ord kan de överanvändas.

  Hittade i en gammal text som en släkting skrev runt 1783 ordet ”flatteri”. Vem vet, det kanske är grunden till det engelska ordet flatter. Eller så var vi duktiga redan på 1700-talet att anamma utrikiska ord.
  Både jag och farsan får tycka som vi vill men oavsett underutvecklas språket trots våra protester om att det var bättre förr. Eller?

  1. De kan absolut passa i olika sammanhang men kanske inte i ekonominyheterna om aktier. ? Korrekt, språket var rikare förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.