En promenad på High Line i New York

Det finns ett mysigt promenadstråk i New York, ett gammalt nedlagt spår på Manhattan. Den kallas för The High Line, en upphöjd spårvagnslinje, som var i bruk fram till 1980. Efter att den slutade användas så tog växtligheten över spårvägen, och den var mer eller mindre igenväxt fram tills 2009 när ett gäng entusiaster byggde om och anlade en park och gjorde ett promenadstråk av rälsen.

High Line i New York

The High Line är ungefär två och en halv kilometer lång, och det var en riktigt mysig promenad. Linjen gick inte längs med avenyerna, utan byggdes för att inte vara i vägen utan ringla sig mitt mellan husen – och ibland mitt in i och genom dem. Den låg i slakthusområdet och länkade samman fabrikerna och lagren i stan, så the High Line användes till att frakta kött och mjölk utan att störa stadstrafiken.

Vi gick på the High Line en lördagskväll, och det verkade vara ett populärt ställe för par och dejter. Man hinner prata en del på 2.5 kilometer, och det är dessutom vackert för att vara mitt i stan. Vi hamnade i det populäraste feststråket i Chelsea när vi klev av banan, där folk ställde sina tvåmiljonersbilar på gatan och betalade någon för att hålla koll på den medan de själva var inne och festade.

Det var ganska galet just där, och så sjukt mycket folk och pengar överallt. Man var nog tvungen att vara ute riktigt tidigt för att komma in på ställen och få någon plats, inte alls som här att man kan gå ut vid midnatt och ändå komma in på krogen. Vi gick där vid tiotiden, och det var både knökfullt och köer – vi gick vidare.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/en-promenad-pa-high-line-i-new-york/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.