Flatiron building och en sned gata

Det är lätt att gå vilse i New York. Men samtidigt är det nog den stad jag varit i där det är lättast att fatta exakt var man är, eftersom avenyerna och gatorna är raka, som om någon ritat allt med linjal. Och lite så var det nog. Det enda problemet är när en aveny byter namn mitt i, vilket hände på ett par ställen, men annars så kunde till och med jag veta var något låg bara av att höra adressen.  Fast det fanns en sned gata – Broadway. Den svänger lite och korsar några gator innan den fortsätter som en annan aveny, och det innebär att några kvarter inte är rektangulära.

Så vad gör man? Jo, man bygger ett hus vars ena sida inte är bredare än ett knappt två meter, för det var så bred tomtmarken var just där. Och att slösa bort en enda kvadratdecimeter av dyr Manhattan-mark är inte att tänka på, så man byggde ett någorlunda trekantigt hus – the Flatiron Building. Smart och lite egendomligt. Det blåste som sjutton dagen vi var där.

Arga Klara i New York vid the Flatiron building

The Flatiron Building ligger precis i de dyraste kvarteren, där Broadway och Fifth Avenue korsar varandra. Men namnet ”Flatiron Building” har ingenting med ett strykjärn att göra – trots att en del anser att huset ser ut som ett strykjärn i formen. Tomten kallades helt enkelt för ”The Flatironinnan huset byggdes.

Det smälldes upp en Flatiron Building i Stockholm också för några år sedan, mellan Norra Bantorget och Barnhusbron, och det var tänkt att den skulle påminna om originalet i New York. På något sätt gick det bara… helt fel. Det finns inget i den svenska versionen som liknar den i New York, förutom kanske att ena sidan av huset i Stockholm är väldigt smal. Fast det finns liknande hus i de många städer världen över, för mark är som sagt dyrt. Men de kunde ju ha gjort något roligare med kåken i Stockholm än att hysa in DO…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/flatiron-building-och-en-sned-gata/

2 kommentarer

    • Pettermaj 24, 2016 kl. 22:27
    • Svara

    Då rekommenderas ett besök i min hemstad Karlshamn. Alla kvarter i centrum, (utom torget), är 100m och alla gator förutom 2-3 stycken möts i 90-graders vinklar.
    Man brukar ge Erik Dahlberg ”cred” för designen men det är inte riktigt sant. Han drog 1658 upp ett förslag för stadsplanen men det är troligen Johan Wärnschiöld som 1666 ritat och utfört hela konkarongen.

    Ska man slå sig för bröstet är ju egentligen Karlshamns stadsplanering grunden för New Yorks. :D. Smala hus har vi dock inte men det finns ett och annat historiskt landmärke. Häpp….

    Källa: Svensk stadsplanering, Nils Ahlberg

    1. Aha! Har aldrig varit där, faktiskt! Måste säga att den där typen av stadsplanering faller mig i smaken. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.