Heimlich fick äntligen manövrera

Haha, läste en notis i tidningen i går kväll och skrattade högt. Karma, ibland slår den till direkt, ibland tar det 40 år. Är det någon som inte har hört talas om Heimlich och hans manöver för att hindra att någon kvävs genom att ge ett kraftigt tryck över bröstet på någon som satt mat i halsen? Nej, jag hoppades inte det.

Jag har i alla fall alltid trott att namnet på Heimlichmanövern kommer från att Heimlich själv hade råkat ut för någon situation där någon höll på att kvävas och gjorde något sådant för att rädda personen, men tydligen inte. Läste i tidningen att han för första gången har fått användning för tekniken nu!

Tidning, nyheter

Karln är 96 år i dag, och bor på ett ålderdomshem. Det hade varit en gemensam middag med de övriga boende, och en 87-årig tant satte en bit kött i halsen och fick inte luft. Heimlich reagerade snabbt som blixten (så snabbt det nu är när man är närmare 100 år) och manövrerade ut köttbiten ur tantens luftvägar, by the book. Bokstavligt talat.

Alla vet väl hur manövern ser ut och vad man ska göra om någon kvävs, många vet säkert vad den heter, och det var väl ändå ganska bra att karln själv fick användning för sin livräddande teknik medan han fortfarande är i livet. Han sa själv till The Guardian:

-Det var mycket glädjande.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/heimlich-fick-antligen-manovrera/

2 kommentarer

  1. Haha! Fast som metod är heimlich nu ”ute” och den något modifierade varianten ”buktryck” lärs istället ut på HLR. Men det var ju fint att han kunde få användning av sin egen metod, som säkert har fungerat väl i många, många år!

    1. Hmm, sant – det var ett tag sedan jag gick någon kurs! Ja, jag tyckte att det var roligt att han faktiskt fick rädda livet på någon på egen hand! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: