Hemlös katt hos Katthemmet

I går kväll tappade jag hakan när jag scrollade genom mitt Facebookflöde. Stockholms Katthem, en väldigt bra organisation som jag gärna stödjer, lade ut på en bild på en katt de hade fått in. Det stod att någon tagit hand om den och kontaktat katthemmet, eftersom katten var hemlös. Och vet ni vad? Jag känner katten! Det var ingen tvekan om att det var samma katt som vår “kvarterskatt” hemma i stan, och det var på min gata den hade hittats. Det var väldigt lätt att känna igen den, för den har en väldigt speciell teckning i ansiktet.

Det var bara det, att den där katten inte alls är hemlös. Jag mailade dem på en gång med information om var den bor och erbjöd mig att sätta upp en lapp i den porten, för det är en underbart trevlig katt som man verkligen blir glad av. Den följer med sin ägare på promenader med hunden som bor hos dem, den hälsar på de boende och är väldigt social. En liten kattjej som är kanske 5 år, hon var kattunge på sommaren efter att jag flyttat in här, om jag inte missminner mig.

De hörde av sig i morse och sa att det var flera som hade lämnat samma information, så jag hoppas att han får tillbaka sin katt omgående. För hur i helvete kan man ta hand om en katt – som är väldigt välkänd av de boende på gatan – och lämna in den som hemlös, när man inte har en jäkla aning? Visst är katten ute mycket, ibland hela dagarna, men aldrig på nätter och aldrig när det är kallt. Den bor tvärs över gatan från mitt kök och min balkong, så jag ser den ofta.

Jäklar, vad arg jag skulle bli om någon stal min katt och rapporterade att den var hemlös. Det skulle ta hus i helvete. Det är ingen som ens har satt upp lappar här, och alla boende som gillar djur känner till den där katten. Den är ett samtalsämne. Visst kan man ha åsikter om att det inte är sjysst att släppa ut sin katt (trots att andra tycker helt tvärtom), men vad fasen? En katt som är hemlös är vanligtvis inte überkelig och älskar människor. Tur i alla fall att puckot som lämnade in den inte behöll den.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/hemlos-katt/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Det var ju ganska märkligt beteende.. Man brukar ju se tydliga tecken på ifall en katt är hemlös. Undernärd, vanskött, tilltufsad och så vidare. Stockholmsområdet beräknas att ha runt 30000 hemlösa katter, så personen borde kanske ta och försöka fånga in någon av dessa i stället för en kisse som uppenbart har ett hem.
  Vi har två katter, tur att de är då pass skygga att de blir svåra att röva bort om någon skulle misstänks dem för att vara hemlösa.

  1. Ja, det var väldigt märkliga omständigheter kring den där katten. Har kommunicerat lite med Katthemmet nu och det verkar som om ägaren själv kan ha lämnat in katten och sagt att den är hemlös för att slippa förklara, men det skapade ju bara problem. Märkligt. Och ja, att fånga en skygg katt är ju nästan omöjligt. Räkor, håv och knivhandskar på!

  • Mmaj 29, 2016 kl. 09:59
  • Svara

  Folk är inte kloka. Min systerdotter katt blev typ kidnappad av en tant som påstod att min systerdotter inte alls ägde katten, att katten tvingades vara ute, att katten inte fick mat osv. Det hände flera gånger. Till slut polisanmälde min systerdotter tanten eftersom hon vägrade lämna tillbaka katten trots att katthemmet hon adopterat katten av ringde tanten och förklarade vem som ägde katten. Systerdottern tog t om katten till veterinären för att få intyg om att katten mådde bra för att kunna visa upp. Tanten vägrade t om erkänna att katten var inne hos henne några gånger trots att man tydligt såg katten. Till slut lade tanten av med kidnappadet. Tror polisanmälan gjorde susen.

  1. Helt jävla galet! Jag hade blivit skogstokig. Inte för att det är så lätt att fånga in Bacon, men med Dudde hade det ju inte varit några problem. Tur i alla fall att hon visste vem som tagit den stackars katten!

  • Annamaj 29, 2016 kl. 18:28
  • Svara

  Ja, katten ska enl. katthemmet omplaceras “pga speciall omständigheter”.
  Vet inte vad dessa består i, men tycker det är jävligt lågt att låtsas lämna in en hemlös katt bara för att man inte vill/kan ha kvar den. Då ska man hitta ett hem åt den själv. Det ansvaret har man som ägare!
  Och att inte ta upp tid & plats från verklighet hemlösa katter 🙁 Blir så ledsen, då det speciellt i sommartider är sån kris på platser på katthemmen.

  1. Jag har lurkat fram lite mer information, och min sambo kutade ner och pratade med ägaren när denne var ute med hunden. Han hade själv lämnat in katten och sagt att den var hemlös! Till saken hör att den nyss har fött 4 kattungar, och jag antar att de var anledningen till att han inte kunde eller ville ha kvar dem. Trist, men den får gärna bo hos mig! 🙂

    • Annamaj 30, 2016 kl. 07:51
    • Svara

    Var gjorde han av kattungarna då när han lämnade in kattmamman? Har han skiljt dem åt innan 10v ålder (även avlivning) är det ett djurskyddsbrott för barn och mor blir stressade. Eller om han lämnade in alla som hemlösa… Ska katthemmet nu stå för kostnaderna själva undrar jag?
    Jag som donerar pengar vill faktiskt det går till verkligt hemlösa katter. Och att sånna som honom får betala själv.
    Om dem var äldre än 10v kan jag ändå undra hur funtad man är… Kastrera katten då om den är ute.
    Personen i sig kanske inte är hemsk men ska jag vara ärlig hoppas jag han aldrig skaffar katt (eller djur) igen. Otroligt dumt och ansvarslöst agerat.
    Hade tex hans barn blivit akut allergisk – okej… Men nu verkar inte det vara fallet. 🙁

    1. Han lämnade in kattungarna också, de måste ha varit precis nyfödda. Katthemmet la upp en bild i går med katten i fråga och hennes ungar, de har inte ens öppnat ögonen:
     https://www.facebook.com/stockholmskatthem/photos/a.194202037299435.87741.155573254495647/1202971336422495/?type=3&theater

     Tycker också att han borde få betala själv – de vet ju vem han är. Jag, och säkert flera andra, har erbjudit mig att ta hand om katten och ungarna så de borde ju egentligen inte behöva lägga pengar på just den här kattfamiljen!

      • Annamaj 30, 2016 kl. 17:55

      Då bör dem kunna släppa iväg katten rätt fort tycker jag.
      I många fall behåller dem hemlösa kattfamiljer tills katterna blivit friska (dem har ju ofta skabb eller infektion i ögon/öron) för att sen vaccinera, kastrera osv. Men nu är dem helt friska, och kollar dem upp hemmet bör dem få lämna snarast. Eller att han betalar allt då.
      Tycker det är synd om dem gör undantag som sen så uppenbart finns utskrivet på Facebook-sidan, för risken är att flera tvivelaktiga typer gör exakt likadant. Drar snyft & kris-historier och lämnar in katter med hem.

      Hoppas iallafall det går bra för katterna. Dem har ju inget ont gjort! 🙂 Blir bara så sur på människor…

      • Klaramaj 30, 2016 kl. 18:12
       Författare

      Ja! Jag hoppas att någon som vill får ta hand om dem så att katthemmet inte betalar för det hela. Det känns liksom fel, men de måste ju ha katternas bästa i åtanke. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.