Kalv på stapplande steg

I går när vi var ute och gick med svärisarnas vovve mitt på dagen hamnade vi mitt i något häftigt – en ko i hagen bredvid födde en kalv precis när vi var där! Vi stod kvar en stund och kollade på när den lilla bruna klumpen gick från nyfödd och liggande till vingligt stapplande på alltför långa, smala och svaga ben, på väg till att försöka få i sig lite mjölk. En kalvdans i fler än en bemärkelse.

Det är fascinerande hur de har inbyggt att de ska upp och stå så himla snabbt efter att de är ute. En kalv lär sig att gå på en halvtimme, för en människa tar det minst ett år. De första stapplande försöken till att ställa sig upp resulterade förvisso i platt fall och med mulen rakt ner i marken, men vad fasen – de där rangliga benen har aldrig burit någon vikt förut! Det var himla gulligt, lite dråpligt, och ganska spännande. Mamma ko råmade väldigt ljudligt, typ som att skjuta salut med kanon eller 21 skott när ett barn föds i kungafamiljen, ända tills kalven var igång och gick.

Ko och kalv

Det är många kalvar i hagen nu, någonstans runt 20 stycken, och flera av de som är små kom kutandes över ängen för att kolla på det nya tillskottet. De vuxna djuren var måttligt roade och låg mest kvar och idisslade. Mitt i spektaklet seglade en havsörn runt över oss, och det var en väldigt fin och varm dag. Coolt.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/kalv-pa-stapplande-steg/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: