En större vanlig groda – eller?

Hittade en ganska stor groda på tomten när jag kom fram till stugan. Frågade R vilken sort det var, för den liknade inte alls grodorna vi brukar ha här. Lövgroda, sa han, men jag var väldigt skeptisk. De är väl gröna…? Den var större än de vanliga små mörka bruna grodorna som brukar hoppa omkring lite överallt här (som definitivt inte är lövgrodor) och betydligt snabbare, jag tror inte att jag har sett den här sorten just här i alla fall. Eller så har de bara sett annorlunda ut. Google talade om för mig att det var en vanlig groda, (Rana temporaria). Ja alltså, arten heter vanlig groda. Och den är säkert helt normal. Men jag är osäker. Är det en sån?

Vanlig groda, svenska grodor

Som vanligt vill grodor inte bli upplockade och man ska egentligen inte göra det eftersom de har väldigt känslig hud, men den här var så snabb att jag inte hade lyckats ens om jag försökte. Däremot stannade den på en sval klippa bakom lite ogräs en minut så att jag hann fota den. Jag gillar faktiskt grodor, tycker att de är himla söta. Under en tid på året här får man se sig om för varje steg man tar, för det är massvandring bland de alldeles färska små liven och självklart passerar de vägen. Och de är så små att de knappt syns, en del är inte större än en fingernagel och det är dessutom grusväg.

Visste ni förresten vad man kallar man en benlös groda?

Hopplös.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/06/en-storre-vanlig-groda/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Annajuni 12, 2016 kl. 19:16
  • Svara

  Så kul.
  Jag tror du mött en Långbensgroda.
  Naturskyddsföreningen samlar info om alla groddjur i Sverige så dom blir nog glada om du berättar för dom.
  https://www.naturskyddsforeningen.se/kvack

  1. Kan det vara en sån kanske! Jag har inte sett någon liknande här förut. Vilket bra tips, jag visste inte att de samlade in sådan info, ska skicka dem bilden och min ort. Tack!

    • Annajuni 12, 2016 kl. 19:43
    • Svara

    Ja det är rätt roligt vilka art portaler vi har.
    Det räknas och rapporteras in av saker jag inte hade en aning om.
    Naturen är fantastisk och man kan hitta så himla mycket roligt och nytt.
    Tyckte att din groda var söt!

    För några år sedan bodde jag på ett stället där det fanns paddor.
    En padda mötte mig varje kväll när jag kom ut. Han skulle promt sitta på min sko.
    Lite udda beteende men han gav inte upp. Så jag fick passa mig när jag klev ut så jag inte trampade på den.
    Vem vet! Jag kanske missade mitt livs prins där 😉

    1. Ja, såna där saker och portaler får helt klart för lite uppmärksamhet! Grodor är sötare än vissa prinsar ibland. 🙂 Kul padda!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.