Schweiz

Vet ni vad som irriterar mig? Folk som inte kan uttala Schweiz. För det är jäkligt många som säger fel, trots att det är ett vanligt europeiskt land som vi faktiskt pratar om ibland. Skärpning! Det heter inte Sväjtsch! Kan du säga dusch? Du kan du förmodligen säga Schweiz också, det är samma sch-ljud i början. ”Schvejts”. Så ska det vara.

Det är så himla vanligt att folk säger fel, jag hade en lärare en gång i tiden som också gjorde det. Men hon kunde inte ens engelska och verkade ha riktig svårt med svenska språket också (trots att hon var helsvensk), så det kanske inte var så konstigt. Hon sa ”vedji-tej-bläs” om vegetables, och påpekade att man uttalade det ”fel” när man faktiskt sa rätt.

Jag fattar väl också att man kanske inte automatiskt vet hur det ska uttalas om man bara ser bokstäverna i landets namn. Särskilt inte om man inte kan så mycket om uttalsregler och dylikt. Men efter att du har läst det här finns det inga ursäkter. Schvejts.

Att de som sköter TV-produktionen i diverse sammanhang där europeiska länder är med just nu inte rättar till kommentatorer, programpresenterare och programledare är ett under. Jag skulle skämmas ihjäl om jag var ansvarig. Inget mer Sväjtsch, tack.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/06/schweiz/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Ainajuni 28, 2016 kl. 17:04
  • Svara

  Instämmer helt! ?

  1. Bra! Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att säga om man kan uttala dusch eller Heinz! 🙂

  • Farsanjuni 28, 2016 kl. 17:30
  • Svara

  Och hon uttalade engelska ordet för ”mycket” som om det stavades med w som första bokstav.

  1. Det har jag inget minne av. Konstigt att vi blev så bra som vi är!

    • Farsanjuni 28, 2016 kl. 21:36
    • Svara

    Påbrå.

    1. 😉

  • Piajuni 28, 2016 kl. 19:09
  • Svara

  När jag jobbade i bokhandel så hade jag kollegor som studerade till lärare. Den ena kunde för sitt liv inte stava till ordet ”kuvert” och den andra trodde att människorna i Indien pratade indiska ?

  1. Hahaha!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.