Smör är inte så gult

Varför är allt smör som säljs så gult egentligen? När man gör ett helt naturligt smör själv (av grädde, som kommer ifrån mjölk, som är vit), så blir det ju vitt, aningen gråaktigt eller väldigt ljust gult. Inte alls som det man köper. Det innehåller ju faktiskt bara grädde och salt, och så kan man syra det för att få en längre hållbarhetstid och mer smak.

Men varför vill folk inte äta vitt smör? Hellre ett naturligt smör än något som innehåller färgämne. Om man man kollar på innehållsförteckningen på till exempel Arlas helt vanliga smör (som är väldigt gult) så står det bara: Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt 1,2%. Ingen färg, ändå är det så gult. Ett mysterium, för mjölksyrakulturen innehåller inte någon färg. Yoghurt och filmjölk blir inte gult av mjölksyrakultur.

Färgämne och socker

Men mysteriet klarnar. Wikipedia säger att en del mejeriprodukter som säljs inte bildats genom naturlig surning. Mjölksyrakulturen tillverkas av melass eller stärkelse från majs eller potatis och tillsätts vid tillverkningen. Det skulle möjligtvis kunna förklara den starka gula färgen, men om så är fallet, varför står det inte ett ord om att smöret innehåller socker eller stärkelse på innehållsförteckningen?

Bröd och smör, smörgås

Vidare läser jag att smör är naturligt gulare på sommaren eftersom halten av betakaroten, en terpenoid och antioxidant, då naturligt är högre i mjölken. Vid industriell tillverkning kan man då tillsätta betakaroten för att få samma färg året om. Aha, färgämne, som inte står med på någon förpackning jag någonsin sett. För jag har aldrig varit med om att smöret är gulare på sommaren än på vintern.

På Arlas flytande smör- och rapsolja står det i alla fall att det innehåller betakaroten, men jag är skeptisk till det vanliga smöret. Alla som någonsin har gjort smör själv, även om man gör det av färsk grädde direkt från ladugården, vet att det blir ganska vitt. Sååå… Va? Vad använder de för slags grädde för att få ett gult fett egentligen?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/06/smor-ar-inte-sa-gult/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: