Stölder i butik

Svenska butiker råkar ut för stora stölder varje dag. Summan av alla stölder i affärerna uppgår till 6 miljarder kronor. Det är lite konstigt att det beloppet inte har minskat, eftersom antalet anmälningar om snatterier och stölder har gjort det. Snatterier och stölder från kunder uppgår enligt Svensk Handel till 4,4 miljarder kronor, och resten, drygt 1,6 miljarder kronor görs av chefer och personal som arbetar i butikerna. I de fallen är det inte konstigt att få saker polisanmäls.

Det är även konstigt att de kan veta hur mycket som stjäls av butiksanställda och chefer, för där borde det ju finnas ett enormt mörkertal. Och det är betydligt enklare att stjäla något där man jobbar, än när man är där som kund. Visserligen kör en del – men långt ifrån alla – butiker med hemgångskontroller då och då. Det verkar mest tillämpas hos de stora kedjorna. Och bara ytterst sällan.

Andra får betala

Det är självklart alla andra som får betala. Om var tionde oxfilé stjäls, så är det självklart att vi får betala minst 10% mer för de som köps. Enligt Per Geijer, som är säkerhetschef på Svensk Handel, blir det så mycket som 1290 kronor extra per hushåll och år. Det är alltså vad vi får betala för att någon annan jävel inte kan hålla fingrarna i styr. Så mycket billigare hade maten kunnat vara. Jag har absolut inga problem med att säga ifrån och ryta till så att alla hör och ser, om jag ser någon sno något i en butik (det har hänt flera gånger). Vafan, är du fem år eller, har du inte fått någon veckopeng av mamma så att du måste stjäla det där kaffepaketet? Har du inte råd – köp det inte.

Man i handbojor

”Organiserade ligor plundrar detaljhandeln på kläder och elektronik medan personalen står maktlösa. Medan två personer uppehåller personalen med frågor, länsar två andra personer en hel vägg med till exempel jackor. Tyvärr är detta inte prioriterade fall hos polisen”, säger Per Geijer.
Det handlar självklart oftast inte om skolbarn som tar en godispåse, utan om ”vanliga” vuxna (om än ovanligt dumma i huvudet). Visst finns det kleptomaner, men de flesta är bara jävla idioter. Det handlar ofta om systematisk brottslighet. Därför vill Svensk Handel ta bort begreppet snatteri och sänka beloppsgränsen för stöld, så att det ska bli skärpta straff. Det låter som en bra idé, oavsett om det är ligor, pundare eller pensionärer.
Folk måste börja våga säga ifrån när de ser något. Häng ut idioterna, ropa, vråla, påkalla uppmärksamhet. Tänk så pinsamt det är för dem att stå där i sin vanliga mataffär och bli påkommen med att sno något. Det är ingen som kommer att tycka att du är något annat än en bra människa om du säger ifrån och ryter till.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/06/stolder-i-butik/

2 kommentarer

  • Freddejuli 16, 2016 kl. 19:57
  • Svara

  Jag skulle tycka att den som skriker på snattare är helt bränd i hela huvudet och att hen borde sköta sig själv, för det första vet du inte hur situationen ser ut för den som känner sig tvungen att snatta för att få mat för dagen och sen är det rent av livsfarligt att agera privatpolis och ställa en desperat människa mot väggen.
  SKÖT DIG SJÄLV OCH SKIT I ANDRA.
  Sen tror jag inte det finns en ända människa som är 100% laglydig.

  1. Skulle du tycka det om någon stjäl från dig också? De kanske är fattiga, så det är ok? Jag har inte en tillräcklig inkomst för att köpa mat för dagen om jag väljer att köpa den medicin jag behöver i stället, inte fasen snattar jag för det. Det är betydligt farligare att välja bort medicin än att säga åt någon som snattar.

   Du säger åt mig att sköta mig själv och skita i andra, så av vilken anledning kommenterar du, om det inte gäller dig själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.