Rosa bergssalt från Himalaya

Som ni läste i går kväll kan man köpa ett set med en pytteliten skärbräda, ett litet platt rivjärn och en liten bit bergssalt för 495:- på Designtorget. De kallar det rivsalt, och det är en oerhört puckad grej. However! I dag när jag var i mataffären gjorde jag lite efterforskningar, eftersom jag hade på känn att de små bitarna av rosa bergssalt från Himalaya de sålde som rivsalt hade fler funktioner än bara som vägsalt och rivsalt. Mycket riktigt. Det är exakt samma salt som man använder som saltstenar för djur. Slickstenar, så att de får i sig salt.

Rosa bergssalt från Himalaya för djur eller rivsalt

Rosa bergssalt från Himalaya. Det kanske låter snofsigt, men tro mig – det är det inte. Om man kan köpa 2.5 kilo av skiten till sina djur för 50 spänn så behöver man inte köpa ett refill från Designtorget när rivsaltet tar slut. Tre små polerade bitar i pingisbollstorlek för 65 kronor. Skulle tro att man hittar det i vilken större mataffär som helst med en avdelning för djur, men då får man visserligen polera det själv. Eller så river man av de fula kanterna med det lilla fula rivjärnet i sitt rivsalt-set.

Okej, nu tror jag att jag har sågat klart fenomenet rivsalt. Och bergssalt. Eller vägsalt, slickstenar för djur eller vad ni nu vill kalla det. Märkligt hur folk köper något för svindyra pengar bara för att det låter snofsigare än det är. Utan att ha någon aning om vad det egentligen är. Jag rekommenderar i alla fall fortfarande vanligt strösalt från mataffären för 8.95:- per kilo, eller varför inte ha en saltkvarn om man verkligen vill lyxa till det? Kvarnsalt kostar säkert hela 15 spänn. Men rivsalt…? Nej, bara nej.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/07/rosa-bergssalt-fran-himalaya/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjuli 1, 2016 kl. 23:44
  • Svara

  NaCl är NaCl oavsett om det kommer från fabriken eller naturen. Det finns så mycket myter om salt och vad som är nyttigt eller mindre nyttigt beroende vad det kallas.
  Möjligen att maten kan smaka annorlunda om saltkornen är olika stora. Salta pinnar exempelvis.

  1. Exakt!

  • Piajuli 2, 2016 kl. 14:56
  • Svara

  Jag skulle heller inte slösa pengar på något tjusigt salt i fin förpackning, men jag är däremot noga med vilket salt jag köper. De flesta salter innehåller klumpförebyggande ämnen som förvandlas till cyanid i tarmarna. Inte så fräscht. Rent havssalt ska det vara.

  1. Sant, men å andra sidan finns det cyanid i äpplen, körsbär, nötter och mandlar naturligt också. Jag tror personligen att salt i för stor mängd är farligare än det klumpförebyggande medlet.

   • Petterjuli 3, 2016 kl. 20:44
   • Svara

   Källa på det?

   Det förekommer mycket myter och oriktig fakta när det handlar om mat. Har aldrig hört talas om att något kan omvandlas till cyanid i kroppen.
   En ytterst liten mängd, (runt 0,1-0,2 gram), cyanid dödar en människa. Många människor har snöat in på naturligt och ”processad” mat. Jag följer vetenskaplig forskning och inte rykten och myter.

   Varför skulle havssalt vara nyttigare? Vad innehåller inte havsvatten förutom salt? Vad finns det för gifter och orenheter där? Bara för att det kommer från naturen behöver det inte vara nyttigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.