Utflykt till Oljeön

Puuuh. I fredags kväll åkte vi hem till stan, så att vi skulle ha en lite kortare resa till vad vi skulle göra i går. Vi klev upp tidigare än någonsin i sommar och åkte hem till mina föräldrar så att vi var där strax efter åtta. Vi skulle fortsätta åka vidare därifrån vid niotiden, så de hade nog förväntat sig att vi skulle vara framme fem i nio eller nåt sånt, men det gick fort att åka genom stan en lördagmorgon. Och så fick vi lite extra frukost, för vi hann inte dricka något kaffe hemma.

Kaffe, en kopp

Sen drog vi iväg västerut på en liten utflykt som R och farsan har pratat om i evigheter. Eftersom det har stått på deras lista över saker att göra så himla länge så tänkte jag att det måste ju vara något roligt eller intressant med det hela, så jag följde med. Till Oljeön. Vi hoppade på M/S Petrolia (no joke), vilket mer eller mindre var en flytande brygga med några bänkar, och åkte över till Oljeön som ligger i Ängelsberg.

På Oljeön ligger världens äldsta bevarade raffinaderi för råolja, och vi fick en guidad tur över stället och historien bakom det. Ganska trevligt faktiskt, jag lärde mig saker. Det man klarade av att raffinera på ett år där för mer än hundra år sedan, tar en och en halv sekund i dag. Det var en lagom lång utflykt, och när vi kom tillbaka hem till mina föräldrar bjöds det på en hel massa mat och god dryck. Jag fick ett glas likör till kaffet som hade surnat, fast det visste de självklart inte om när de bjöd på den.

Kom hem nästan tolv timmar efter vi åkte på morgonen, och sen rörde jag inte en fena. Det var inte så farligt att åka bil ändå, det är fortfarande värst i händerna och de har inte blivit mycket bättre ännu. Får se vad för kul jag kan tänkas hitta på i dag också, måste passa på när folk är lediga och det är iskallt sommar!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/07/utflykt-till-oljeon/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.