Min namnsdag!

I dag har jag namnsdag! Jag brukar aldrig komma ihåg det, fast i år har jag haft det i minnet hela veckan. Märkligt. Inte för att vi någonsin firar, och jag brukar aldrig ens komma ihåg min andra namnsdag. Jag märker att det är dags när mamma ringer och gratulerar mig. Jag fattar inte riktigt grejen med att fira ett namn, för det har ju liksom inte någon betydelse eller påverkar mig på något sätt.

I vissa länder är ju firandet av sin namnsdag större än födelsedagen, eller andra högtider. Jag tror inte att vi lägger så stor vikt vid namnens betydelse längre, de flesta ger nog sina barn namn som de tycker är fina utan att veta så mycket om historien bakom namnet. Jag vet i alla fall vad mitt namn betyder; det är latin (clarus) för ljus, berömd, klar, lysande. Namnet har skapat vårt svenska ord ”klar”, inte tvärtom.

Namnet har funnits i Sverige från mitten av 1400-talet, och det finns i almanackan till minne av Sankta Clara som grundade en nunneorden. Nunnorna i orden kallas för lite olika saker; klarissor, klarissinnor, eller de fattiga Klara-systrarna. Heh, ja. Poor Clares of Perpetual Adoration på engelska. Klarissorna och deras kloster i Stockholm gav namn åt stadsdelen Klara i city. Varför jag fick just det här namnet vet jag faktiskt inte riktigt, men jag tycker att det är fint. Jag skulle inte vilja heta något annat. Och vad som helst som är en anledning att fira något är väl egentligen bra. Grattis till mig!

Discokula, fest. Det är min namnsdag.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/08/min-namnsdag/

2 kommentarer

    • Fannyaugusti 12, 2016 kl. 20:52
    • Svara

    happy name day 😀

    1. Thanks Fanny 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.