Otillgänglig välfärd

Min läkare ringde på söndag eftermiddag. Hade han skrivit klart intyget? Nej. Skulle han skicka vad han hade? Ja. Som jag förstod det så har han mer eller mindre två halva intyg, eftersom det första blev makulerat i systemet efter så lång tid. Det var inte färdigt. Det andra han skrev var andra halvan av det första intyget, så tillsammans har de förhoppningsvis all information som behövs. Om det nu fungerar att göra på det viset. Han hade i alla fall informerat sin efterträdare om min situation, om det nu skulle vara så att det behövs ett nytt intyg.

Jag är tyvärr inte hemma på ett par dagar så jag vet inte om det har dykt upp , och inte hellre hur iila det är. Men vår välfärd är väldigt svår att få tillgång till, och ingen kan svara på exakt vad som krävs eller vad nästa steg är. Och det är inte beroende på att det är semester. Att hitta den exakta ansökningsprocessen online är också omöjligt. Har för mig att jag hittade den efter flera timmars sökande när jag påbörjade processen om att få assistans – men det var ju i januari. Jag hade aldrig i hela mitt liv trott att det skulle ta ett halvår att få ett vanligt läkarintyg som kanske är färdigt nog att fungera. Det är inte ens ett A4 med text totalt, dessutom är det färdiga frågor som läkarna bara ska fylla i. Inte någon C-uppsats.

Det var ju tänkt att allt skulle vara klart innan semestern, men de kanske föredrar att jag inte får riktig mat och dör på kuppen. Jag är ju trots allt bara en person med sjukersättning, en parasit som inte bara är riktigt, riktigt sjuk hela tiden, utan inte heller drar in så mycket pengar till systemet. Att samhället vill bli av med mig för gott har jag förstått för länge sedan. Det går inte att göra så mycket tydligare än att ge en sjuk människa en ersättning som inte ens räcker till boende och vård (för att inte tala om mat och andra utgifter), och genom att inte erbjuda vård eller någon hjälp alls. I Sverige slänger vi ut våra sjuka förtidspensionärer på gatan, om de inte orkar panta burkar eller har någon som kan försörja dem.

Pengar, välfärd

Jag har frågat vår trevliga regering om vad de har tänkt sig göra åt sjukersättningen och beskriv situationen för mig och många andra, men fått till svar att de visst har gjort en förbättring i sjukpenningen. Som om att det har något med sjukersättning att göra? Om personen som svarade inte ens visste att det inte hade ett dugg med ”sjukpension” att göra så kanske man inte kan förvänta sig så mycket heller. De mer jobbiga frågorna ignorerades. Om någon på riktigt trodde att de styrande i Sverige brydde sig om även de mest utsatta, så kan jag meddela att det inte stämmer. Vi har ingen välfärd, om man inte redan har det bra. Om det inte vore för anhöriga så hade jag knappt inte ens ätit lagad mat på ett halvår. Kul.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/08/otillganglig-valfard/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Irene Badraaugusti 5, 2016 kl. 12:11
  • Svara

  Vad har hänt med Sverige?! Man blir mörkrädd!! Ingen verkar bry sig?! Känns som ett sjunkande skepp!

  Vad händer med våra skattepengar? Vi har ju trots trots allt ett av världens högsta skattetryck. Varför ska vi ens betala skatt när pengar aldrig kommer oss tillgodo?!!!!

  Känner ett sådant förakt för dessa uppblåsta politiker som inte ens vet eller bryr sig om oss lägre stående! Ändå betalar vi deras löner!

  Läste att nästa år får vi sjukpensionärer lite mer i fickan. 1 -3% blir höjningen, och på min garantipension blir det kanske en hundring. Detta året blev det istället en sänkning på ca100 kr!!!! Vilket hån!!!

  1. 1-3% på vad som många gånger är under existensminimum, när man dessutom har skyhöga utgifter, är ett hån. Hundra spänn räcker inte ens till medicin eller vård i en vecka, av det som inte ingår i högkostnadsskyddet eller i landstingets regi. Uselt!

  • AFA försäkringaugusti 31, 2016 kl. 09:11
  • Svara

  Hej!

  Jag jobbar med uppsökande kundtjänst för AFA Försäkring och såg att du skriver att du har sjukersättning.

  Du kan ha rätt till ersättning från oss om du jobbar eller har jobbat på en arbetsplats som har kollektivavtal (och 90% av alla anställda i Sverige täcks av kollektivavtal).

  Här kan du läsa mer om vår sjukförsäkring: https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal/

  Ring oss på 0771-88 00 99 mellan 8-17 på vardagar så kan vi hjälpa dig vidare.
  Du kan även kontakta oss via Facebook – https://www.facebook.com/afaforsakring

  Vill du veta mer om uppsökande kundtjänst och hur vi hittade dig kan du läsa det här:
  https://www.afaforsakring.se/om-afa-forsakring/uppsokande-kundtjanst/

  Vänliga hälsningar
  Sophie
  AFA Försäkring

  1. Hej,
   Tack men det har jag inte gjort, åtminstone inte de senaste fem åren av mitt yrkesliv innan jag blev beviljad sjukersättning.

  • Camillanovember 29, 2016 kl. 08:17
  • Svara

  Hej.. Har nyss hittat hit..
  Är det ok att dela det du skriver på min fb sida om det är något som jag tycker är bra?
  Själv hare jag först själv valt(dummaste beslutet i mitt liv)tidsbestämd sjukpension från 2003-2011 då var vart hux flux frisk o´trots att jag var sämre än någonsin förr..
  Ut i Limbo, utförsäkrad i 5 och ett halvt år med allt var det innebär, förlorat hem och allt jag hade, som skuldsatt, vilket ju var helt oundvikligt när man utförsäkrades, räkningarna kom ändå och bara avslag av socialen.(för att min ex ägde huset, som vi köpt gemensamt, men lånen stod på honom på allt vi hade, inte hade vi tänkt på att ändra det, det blev liksom aldrig av) och en dag var det försent, jag blev hemlös..
  För enligt socialen skulle exet försörja mig, men han hade ju hittat en ny utomlands.. han var ju inte hemma.

  Gick ner 10 av mina 50 kg det året, allt jag kunde låna ihop gick till el och mat men tillsist så var ju bet anmärkningar oundvikligt.
  Idag måste jag bo inneboende, noll hjälp av socialen men har nu ÄNTLIGEN efter så lång kamp mot FK få komma tillbaka in, på lägsta såklart,och det ska vi leva 2 st på, för den jag bor med är sjuk men får inget av FK, nollklassad alltså.
  Han har nyss opererat ut en tumör i bröstkorgen, som vår VC(den enda i stan) inte ens behagat att berätta att han hade på hela 3 år. Det fick han veta nu i höstas, av MR, han skickades på ännu en sådan av den återigen nya dr(stafettdoktorer) då reagerade MR på att inget görs.

  Han har ju vart dit nästan varje månad i 4 år, för sina ständiga diskbråcksproblem.
  Mvh
  Cami

  1. Hej Camilla, du får gärna dela! Fy vilket helvete det är! Ja, hade jag inte vänner och anhöriga som gav mig pengar ibland hade jag varit på gatan och säkert död på kuppen. Sjukersättningen räcker knappt till boende, mat och medicin, så något riktigt ”liv” har man ju inte. Hoppas att det blir bättring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.