Nya handledsstöd

Jag var tvungen att köpa ett par nya handledsstöd när jag var i stan förra veckan. Jag har tre par vanliga handledsstöd som jag varierar mellan, för de är olika långa och stöder och skaver lite på olika sätt, även om principen är densamma. Inte böja handleden för mycket. Men när man har EDS är det inte skönt för huden att ha på sig såna här (eller nåt annat heller), man får skavsår av minsta lilla och det kan göra nog ont av att remmen runt tummen ligger löst mot huden.

De med snörning från Casell är egentligen bäst, för de går att få i riktigt bra form och stöd runt handleden, men de har samtidigt usel kardborre och väldigt skört foder. De går sönder efter bara några tvättar, så jag kan egentligen inte ha dem på hela dagarna. För 500 spänn paret har man inte råd att tvätta dem särskilt ofta om man inte ska behöva köpa ett par i månaden, så de brukar jag ha på mig när jag sover. Och alltid med artrosvantar under, så de inte blir svettiga heller.

Handledsstöd, ortoser

Såna där vantar har jag ett gäng också, de är som stödstrumpor och är jäkligt bra att ha på dagarna. De kostar ”bara” 250 spänn paret, och de håller i alla fall tio tvättar. Sen börjar de tappa stödet. Och så en specialtillverkad plastskena ibland på nätterna. Allt för att inte översträcka handlederna och för att lindra smärtan av inflammerade leder i händerna. Men vad då översträcka, jämfört med vad då? Med mig själv, eller jämfört med läkarna och sjukgymnasterna som säger det?

De har ju ingen aning om mitt ”normalläge”, lika lite som jag vet vad som är normalt för dem. Hur mycket man borde vinkla handlederna. Vilken jäkla dum sak att säga, när man tänker efter. Jag använder dem ju normalt, enligt min kropp. Men det blir nog till att köpa lite fler handledsstöd och ha dem på lite oftare om det ska fortsätta så här.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/09/nya-handledsstod/

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterseptember 6, 2016 kl. 11:37
  • Svara

  Det skulle egentligen vara någon form av kraftfält som håller lederna stilla men utan att vara i kontakt med huden. Hmmm……. Får fundera en stund på designen.

  1. Det vore bra! 😀

  • Malinseptember 6, 2016 kl. 14:15
  • Svara

  Alltså, det är så konstigt! Jag har inte betalat något för alla mina ortoser utan fått dem genom Olmed på Huddinge efter remiss. Har du inte fått komma dit? Det är ju inte klokt att du ska betala!

  1. Genom arbetsterapeutens handspecialist (Dalens sjukhus) fick jag ett par specialgjorda skenor och stöd, men saker som såna där vanliga handledsskydd behöver fick jag inte därifrån. Hon sa att saker som inte behöver tillverkas speciellt just för mig får man betala för själv. Har varit på Team Olmed på SÖS och fått korsetter och armbågsortoser, men inte handledsstöd. Hade visserligen inte lika mycket problem med tassarna när jag var där senast, så vi tog bara upp det som var mest akut. Kanske ska be om en ny remiss och kolla läget, för det blir dyrt i längden!

  • blandare vitseptember 7, 2016 kl. 12:34
  • Svara

  Hoppas dom funkar bra!

  1. Tack!

  • Malinseptember 7, 2016 kl. 20:08
  • Svara

  Gör det, och be att specifikt få komma till Karin på Huddinge. Hon är mycket duktig på överrörlighet och har många EDSare. Jag har precis fått nya handledsstöd, som visserligen behövde böjas till lite för att passa, men de är inte specialgjorda. Ortoser är ju verkligen hopplöst dyrt om man ska betala allt själv!! Karin tittar på helheten, räkna med ett långt första besök. Men så värt det!

  1. Grymt. Tack!

  • Malinseptember 7, 2016 kl. 20:23
  • Svara

  Håller tummarna (så gott det går med EDS….?)!!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.