Andningssvårigheter – fick tid om två månader

Nu har det gått två veckor sedan jag försökte boka tid hos vårdcentralen senast, som jag skrev om här. Då fick jag ett meddelande om att de inte hade tid, och bad mig återkomma om två veckor. Sagt och gjort. Jag ringde och sa exakt samma sak om problemen med smärtan i fötterna, och berättade att jag hade problem med andningen också. Flera gånger de senaste två veckorna får jag rejäla andningssvårigheter, och luftrören låser sig totalt till slut. Till exempel om jag har skrattat eller hostat under en lite längre tid. Helt enkelt – jag kan inte andas tillräckligt bra själv då.

”Ja, vi har ju lite ont om tider, kan du inte gå till någon mottagning för den där sjukdomen du har?”

Det finns ingen.

Sköterskan hade inte en susning om vad det var, eller de grundläggande problemen som det innebär, utan gav mig en tid den 30 januari. Om två månader. Första gången det hände, för några år sedan, höll jag ut hemma i ett dygn. Man kan inte sova när man inte kan andas, det säger sig självt, och man ger andningen full uppmärksamhet varenda sekund eftersom man faktiskt tror att man håller på att kvävas.

Om någon har andningssvårigheter eller om de känner att de håller på att kvävas, ska de verkligen behöva vänta i två månader utan att få hjälp?

Jag har inga gamla recept på saker för att underlätta andningen, och det krävs att jag träffar en läkare för att få ett recept. Och om det var någon som trodde att det går att förnya recept på saker som Ketogan och Tramadol över telefon, så hade de fel.

Du får väl komma in akut om det blir jobbigt.

Jo,, det gör jag ju allt som oftast, men det är ju bara för att jag får träffa läkare på vårdcentralen alldeles på tok för sällan och med för lång väntetid. Så finns det verkligen inga tider innan den 30 januari? Vid den här punkten inne i samtalet var jag både arg och ledsen och nästan panikslagen. Nej, jag får inte komma tidigare. Trots att jag förklarade att jag har Ehlers-Danlos syndrom, trots att jag förklarade att smärtan i fötterna gör att jag knappt kan stå eller gå, och trots att jag berättade att jag har det oerhört jobbigt att andas. Undrar vem de har tänkt ska betala för besöken på akuten? Tror de att sjukersättningen räcker till ett besök där? HAHA, glöm det.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/12/andningssvarigheter-fick-tid-om-tva-manader/

16 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Det där med ”akuttider” är en sak för sig…
  Jag har väntat i 15 månader på en käkledsoperation. I februari ska det blir av… Men det återstår att se. Hoppas att du snart mår bättre.
  / Katarina

  1. Ja, det måste ju kosta betydligt mer med alla akuttider…! Usch vad länge, hoppas att det blir av, och tack!

 2. Men alltså! Det är ju för fasen skandal!! Andningsbesvär bör kollas upp pronto, inte i morgon eller nästa vecka. Eller om två månader! NU!
  Förstår att du blir både förbannad och förtvivlad! Vad kan du göra för att få hjälp?

  1. Ja, jag fattar inte hur man inte kan ta emot för det! 😮 Det gör inget om det inte är precis i dag eftersom det inte är akut just nu, men den här veckan i alla fall. Jag vet faktiskt inte vad mer jag kan göra än att åka in akut när det är dags!

  • scytale on december 6, 2016 at 23:35
  • Svara

  Har haft liknande problem och kommit fram till att det förmodligen rör sig om laryngospasm. Jag vet hur läskigt det är att vakna, dra ett djupt andetag och bara höra ett väsande/pipande ljud samtidigt som hela kroppen skriker ”Du kan ju inte andas för faan, andas fort!”. Tricket för min del är att motstå impulsen att dra ytterligare ett djupt andetag. Även om kroppen säger att jag inte kan andas så vet hjärnan att jag har syre. Att dricka ljummet vatten och svälja riktigt långsamt kan hjälpa. Eller hålla andan och nästa andetag tar man riktigt långsamt, helst genom näsan.

  Hoppas att det kan hjälpa dig också. Har suttit i flera möten när det hänt och det är både pinsamt, hemskt och irriterande. Irriterande pga att folk kommer med dumma kommentarer eller blir så stirriga att jag inte kan koncentrera mig på mitt.

  För min del blir det också värre om luften är väldigt torr, kan ju vara värt att försöka höja luftfuktigheten i lägenheten också.

  1. Hej! Jag känner inte riktigt igen det, det är inte plötsligt och inte den där starka kvävningskänslan utan mer att jag under en lång tid får alldeles för lite syre, jag blir andfådd av att andas och till slut kommer är man helt utmattad när man känner att man inte kunnat göra ett vettigt andetag på flera timmar eller dagar. Senast det hände blev jag inlagd en vecka och andades syrgas innan det blev bättre, men det är ett par år sedan nu. Ska testa att höja luftfuktigheten dock, det låter ju som om det skulle kunna göra det mer behagligt i alla fall! 🙂

  • Åsa on december 7, 2016 at 10:03
  • Svara

  Hej Klara, Kanske kan detta hjälpa dig. – Videmöte med läkare via Kry.se eller Mindoktor.se.
  Du får då ett personligt möte med en läkare i 15 minuter. Dom fixar både recept och remisser. Före mötet fyller man i vad man behöver hjälp med i ett formulär. Första gången gratis hos Kry.se (299 kr).

  Kanske värt att testa eller i alla fall ha det i kris-läge om du behöver snabb hjälp framöver, en ”akutläkare” i mobilen, typ.

  Dom har väntetider på ca 3 minuter ända fram till kl. 22…. Inte 2 månader.

  1. Tyvärr, det är helt fel. 15 minuter räcker inte ens till att bena ut vad personen jag ”träffar” kan om EDS, och de skriver inte ut de flesta mediciner jag behöver. ”Via KRY förskrivs inga narkotikaklassade läkemedel.”

   Vad som då är kvar, eftersom de inte verkar ha några specialister, är akuta ärenden, och för de pengarna väljer jag självklart akuten i stället.

   299 kronor är mer än vad jag har över efter att jag har betalat boende och mat på en hel månad – det där är alldeles på tok för dyrt.

  • M on december 7, 2016 at 12:42
  • Svara

  Fucking fuck shit! Ja, jag svär. Jag tycker situationen kräver det, är värd det. Jag blir så förbannad. Som jag oftast blir. Det är så jävligt. Jag har ju min smärtproblematik men har så fantastisk tur att läkare etc vet vad det är, vet i regel vad de ska göra. Håller hårt i min läkare trots att han är flera mil bort. Du borde få hjälp också. Och framför allt så borde de fatta att det fan är bråttom vare sig de begriper sig på EDS eller inte. Andningssvårigheter säger sig själv. Det är bråttom! Töntar!

  1. Ja. De få gånger jag har kommit in akut med exakt samma andningssvårigheter så har det inte spillts en minut, de placerar inte ens folk med andningssvårigheter i väntrummet. Märkligt hur olika det kan vara.

    • M on december 8, 2016 at 12:04
    • Svara

    Ja, jag har själv åkt in akut med andningssvårigheter och då har jag fått komma in direkt. Jag fattar ju att vårdcentralerna inte hanterar saker på samma sätt som akuten, men vad fan, prioritera lite.

    1. Ja ?

  • Bella on december 16, 2016 at 18:39
  • Svara

  Kry.se som nämndes ovan skrev hon ju var GRATIS första gången. Så det kan du helt klart prova ändå som försök till remiss osv. Man kan skriva ordentligt innan vad man har för sjukdom/ar.
  Jag använde den tjänsten gratis vid ögonproblem. Vet inte hur mycket han kunde om EDS men han lyssnade och gjorde så jag blev nöjd. Upplevde att läkaren inte brydde sig om att remisserna och proverna kostar pengar. (Som VC ofta verkar göra. Typ ”denna patient är inte värd remissen”. (Fast de erkänner att dem själv ej har kompetens).

  En dam sa till mig att akuttider måste alla vårdcentraler erbjuda enligt någon lag.

  Så ring och ring och ring till VC så allvaret framgår. Det kan ju inte bara vara en och samma sköterska som svarar? 🙁

  Plus på 1177 kan du enkelt själv skicka meddelande till din läkare på VC och skriva egenremisser.

  Vad jag alltid fått höra är att smärtstillande skrivs ej ut via 1177s ”förnya recept”. Man måste ringa.
  Intressant att din VC kräver att man kommer in akut.

  Låter som den vårdcentralen är helt kass. Helt klart värt att byta och/eller anmäla till patientnämnden. Ev gå längre än så ifall du kan bli sjukare av deras sätt att hantera ditt ärende.

  1. Jo, för remisser och sådant kan det säkert vara bra. Men de skriver inte ut narkotikaklassade mediciner, så jag skulle ändå behöva gå till vårdcentralen också. De medicinerna skrivs inte ut/förlängs över telefon heller, inte på någon vårdcentral tror jag. Men de ”vanliga” recepten går bra att förlänga online eller i telefon. Än så länge har det inte blivit akut mer än ett par gånger, det låter väldigt annorlunda när man ringer 1177 jämfört med tidsbokningen på VC. De har säkert akuttider i någon form, men inte akut behandling.

   Ja, funderar helt klart på att byta!

  • Bella on december 20, 2016 at 15:28
  • Svara

  Det är ju konstigt. VC måste ha akuttider. Inte 1177 och deras jour, fast dem måste säkert det också fast efter stängning av de ordinarie VC.
  . Och jag har starka smärtstillande och de 3 landsting jag haft att göra med har utskrift av sånt via telefon men ej via nätet….
  Så måste man ha akuttid för recept måste de ju erbjuda akuttider. De tar ju bara 15 min. 🙁

  1. Man tycker det. 🙁

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: