Musiker och att betala för musik

Det var evigheter sedan jag köpte CD-skivor, och då menar jag verkligen evigheter. Förutom någon enstaka då och då, men inte som förr. Jag tror knappt att jag har köpt fler än 10 sedan jag slutade plugga musik, för det var någonstans i den vevan det började gå att köpa musik digitalt i stället. Och jag har mycket hellre min musik lagrad digitalt, än på dammiga CD-skivor som tar en massa plats. Dessutom har jag ett betalkonto på Spotify, och där finns väldigt mycket av det jag gillar. Jag hittar ingen anledning att betala för en plastbit längre. Nackdelen med Spotify är ju att musiker och kompositörer inte får särskilt mycket betalt, och det gillar jag inte.

Jag är stark motståndare till att ladda ner musik olagligt, för om inga musiker eller upphovsmän fick betalt så skulle ingen ha råd att ägna sig åt att skapa och spela musik. Det går inte riktigt till som förr i branschen – finns man inte digitalt så finns man inte alls. Visserligen kan man mycket enklare slå igenom utan ett skivbolag eller en manager nu för tiden, men sedan är det svårare, när det finns så många som inte tycker att musik är något man ska behöva betala för. Nähä, skapa och spela den själv då.

CD-skiva, musik

Om man gillar musik så är det väl tvärtom? Det om något är väl något man bör vilja stödja och faktiskt betala för, så att de band man gillar kan fortsätta utvecklas? Kanske pirat-anhängarna hatar musik, film eller vad det nu är de anser ska finnas tillgängligt gratis? Ponera att det inte handlade om musiker som inte fick betalt, utan om läkare. Vem skulle vilja bli läkare om de inte visste om eller när de skulle få betalt för det jobb de utför? Vem skulle vilja gå till en läkare som inte får betalt? Nej, ingen. Det är självklart att läkare ska ha betalt.

Men varför är det inte självklart att musiker eller kompositörer ska få det? Det är egentligen ingen skillnad. Okej att man inte vill köpa CD-skivor nu för tiden, men att betala för det man gillar och använder är väl det minsta man kan göra? Det finns väl ingen annan yrkesgrupp som måste hävda, om och om igen, rätten att få betalt för att utföra sitt jobb?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2017/02/musiker-att-betala-for-musik/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Dorisfebruari 22, 2017 kl. 10:16
  • Svara

  Håller med dig fullkomligt, klart de ska ha betalt!
  Vi flyttade för drygt 1 år sedan och gav då bort i princip alla CD-skivor, utom några av favoriterna. Upptäckte då att en hel del av skivorna var slut, de gick helt inte längre att spela upp. Stod på tippen och tömde lådor med kassetter, dvs det som fanns innan CD, och kasserade CD skivor med en känsla av, att där försvann 30 år av mitt musikintresse. LP skivorna fick vi bra betalt för och nu är det betal-Spotify som gäller, för musik klarar jag mig inte utan.

  1. Ja, inte sjutton tänkte man sig att CD-skivorna skulle ha en så kort livslängd, men tji fick man!

  • Pettermars 1, 2017 kl. 23:35
  • Svara

  Klart att alla ska få betalt för sitt arbete men tyvärr spelar artister i en helt annan division än övriga som säljer sitt arbete. Ingen annan grupp än musiker och konstnärer kan få betalt om och om igen för gammat arbete.

  Vill jag ha mer pengar får jag sälja mina tjänster en gång till medan artister och konstnärer kan få betalt utan att arbeta. Artister får betalt varje gång deras alster spelas. Artister vill att jag ska betala extra för min hårddisk, mobiltelefon och andra digitala prylar då de gör det möjligt att spara upphovsrättsskyddat material även om jag inte gör det.

  Artister ska ha betalt men jag ska inte behöva föda Per Gessle med pengar för att jag köper en ny hårddisk. Det är helt fel och en anledning till att piratkopiering fortfarande förekommer.
  Samtidigt minskar denna då streaming som Spotify mm ökar. Då känns det fel att fortsätta dra in pengar med avgifter på elektronik för att betala artister som inte arbetar.

  1. Tja, om du menar STIM-pengar och ersättning från Spotify, så är det någonstans runt 0,04 öre per spelad låt på Spotify. 5 miljoner lyssningar blir då 200.000, som man måste skatta för. Och med tanke på hur få hitlåtar den genomsnittlige musikskaparen skriver under ett helt arbetsliv, så är det knappast någon som enbart kan leva på att skriva musik. De flesta måste ha andra jobb också.

   Alternativet är ju att inte spela in några skivor och enbart sälja musiktjänsten på en livekonsert, men det skulle inte heller fungera. Alla vill ju ha musik tillgänglig ofta (de flesta hör musik i olika sammanhang hundratals gånger varje dag), och inte en gång vartannat år när just det bandet turnerar just där man bor. Och då skulle ingen komma på konserten, eftersom ingen har hört skivan.

   Det där med elektronik är jag inte så insatt i. Men ingen skulle ha råd att hålla på med musik eller komposition om de inte fick betalt upprepade gånger när någon använder något de skapat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.