Vem behöver en livscoach?

Jag blir så sjukt irriterad på käcka och hurtiga människor som kallar sig ”livscoach”, som försöker få folk att må bättre med klyschor som ”Du anstränger färre muskler i ansiktet när du ler, jämfört med när du rynkar pannan”, eller ”Du äger ditt liv, ta kontroll över det”! Ja, vem fasen annars? Vidrigt. Att folk ens kan livnära sig på det får mig att tro att folk är dumma i huvudet. Och det där med musklerna i ansiktet är en dum gammal myt någon hittade på någon gång, för man använder faktiskt 12 muskler när man ler, men bara 11 när man rynkar pannan. Jag börjar förresten få ett par rynkor, men jag lever fortfarande på att jag fick visa legitimation på Systembolaget innan Midsommar.

Arga Klara på Rockfesten i Kungsträdgården

Men tillbaka till coacherna. Hur ofta är det inte reportage med någon livscoach i kvällstidningarnas söndagsbilagor (som säljer som smör, det är också jävligt konstigt), där de kommer med tips och råd för hur man ska må bättre? Tipsen är så fullkomligt självklara och grundläggande, att jag börjar undra hur skev bild folk faktiskt har om sig själva. När glömde vi bort att njuta av saker i livet, och varför behöver en del människor någon som talar om för en hur de ska leva?

Det är självklart jättebra om man kommer på en affärsidé som funkar, vilket de flesta som jobbar som livscoach har gjort, men det känns lite som att sälja vatten med smak av is. De lurar folk att tro att man behöver sånt där, och det gör man självklart inte. Att granska eller rannsaka sig själv och utvärdera vad man inser (inte döma, det är något helt annat), bör vara något man gör regelbundet om man vill utvecklas. Om någon kom och utsatte mig för sån där smörja med klyschor på löpande band skulle jag bara bli arg. Samtidigt har jag fått uppfattningen att folk gillar sånt. Varför? Behöver man verkligen någon som säger åt en att njuta när det är läge, och bli arg när man ska? Jag fattar det inte.

Folk vet att man bör använda cykelhjälm, äta nyttigt och motionera, men de flesta gör inte det. Alla rökare vet att det är farligt att röka. Varför måste så många ha någon som tar betalt för att säga något man redan vet? Det är dumt att inte lyssna på sig själv.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2017/07/livscoach/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.