En perfekt apelsin

Skulle skära en apelsin i bitar till fruktsallad. Brukar alltid börja med att skära av toppen och botten så att den står stadigt och det är lätt att kniva av skalet. Men kolla, hur perfekt ser inte den här ut?
Apelsin

Tyvärr var den inte lika god som fin. Apelsin så här års börjar tyvärr bli ganska tråkiga, de är som bäst på vintern. Kommer nog inte heller att köpa några fler förrän vintern, man blir bara besviken. Får göra juice på nåt annat i stället.

Det är ju som lotteri när man väljer apelsiner i frukthyllan. Våra vanliga apelsiner är oftast inte ens orange naturligt. Nä, de är gröna. Det är först när de utsätts för kyliga nätter som de blir orange, och då är de på väg att bli sämre. Där det är naturligt varmt jämnt bevaras inte klorofyllet, och de blir aldrig något annat än gröna. Det är omöjligt att avgöra hur mogen en citrusfrukt är, enbart genom färgen på skalet.

Däremot kan man klämma och känna på en apelsin för att få en aning. Ju tyngre den är för sin storlek, desto bättre chans att den är saftig. Ju tunnare skal, desto större chans att den är saftig. Men skalet ska inte ha släppt från fruktköttet, det kan man känna om man klämmer lite lätt på den. Och så ska den ju lukta gott, så klart. Känner aldrig någon skillnad i smak på vanliga eller Krav-apelsiner. För övrigt får även en Kravmärkt apelsin sprayas med vissa bekämpningsmedel, till exempel en viss mängd kopparsulfat. Joråsatte…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/05/en-perfekt-apelsin/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.