Vad gör du på tåget?

Vad gör du när du sitter på tåget, på bussen eller på tunnelbanan? Jag åker ju inte särskilt ofta, men det händer att jag måste. Ibland är det både mindre jobbigt, billigare och snabbare att åka ett par stationer än att vänta 40 minuter på en taxi. Har så gott som alltid musik i lurarna när jag åker, det brukar bli en spellista med tunga riff som döljer både skrikande barn, högljudda fjortisar och idiotiska vuxna som pratar i telefon med mottagaren i högtalarna. Det är ett måste, jag står inte ut med folk som är högljudda när man reser. Det är så himla annorlunda i Sverige jämfört med andra länder. I Paris skulle du förmodligen både bli utskälld och avslängd om du väsnades eller pratade för högt i vagnen.

När man åker och ser ser sig runt så verkar det som om de flesta gör något på sin smarta telefon, men vad är det egentligen de gör? Läser de nyheter? Letar de efter den bästa casinoupplevelsen? Spelar de Candy Crush eller tar hand om en virtuell bondgård? Försöker få reda på något om den snygga killen på kontoret genom Facebook eller andra sociala medier? Säljer något olagligt på darknet? Letar efter en ny kattunge på Blocket? Förutom att lyssna på musik surfar jag också ibland. Om det är fint väder ute brukar jag bara sitta och titta på stan, men annars fördriver jag mest tiden med roliga grejer på Instagram. Mängden roliga bilder och videor är oändlig. Eller kanske inte, men de räcker i alla fall för den korta tur jag åker ibland.

Vad gör du på tåget?

Det fanns en tid i mitt liv när jag pendlade ganska långt med pendeltåg och tunnelbana varje dag, och det var innan man hade någon smartphone. Till och med ens innan man hade en mobiltelefon. Då läste jag alltid Metro, och med lite tur räckte den i 20 minuter. Sen då? Titta på sina medresenärer. Blunda lite. Läsa lite. Oftast blunda. Man liksom lärde sig hur länge man kunde slumra innan det var dags att vakna till och kliva av, som tur var. Så här i efterhand förstår jag inte riktigt hur jag pallade med all den där pendlingen, men det var 20 år sen. Hade lite drygt en och en halv timme till plugget, enkel väg, på gymnasiet. Fast just då kändes det inte alls som något problem, det var något jag gärna gjorde för att kunna hålla på med musik på det sätt jag gjorde. Men tillbaka till frågan: Vad gör du på tåget/bussen/tunnelbanan?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/05/vad-gor-du-pa-taget/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.