Trångt i Manila!

ManilaVar i Göteborg i helgen och trängdes med 55 000 andra människor på Ullevi. Rätt trångt, men vi har det bra ändå med tanke på andra destinationer. Visste ni att Manila i Filippinerna är jordens mest tätbefolkade stad? Det bor ungefär 1,6 miljoner invånare på en yta av 38 kvadratkilometer. Det i sin tur innebär 43 000 personer per kvadratkilometer. Jämför det med Stockholm, där jag bor och som är Sveriges mest tätbefolkade stad, där det bor ungefär 343 personer per kvadratkilometer. Men Manila är inte som de flesta andra asiatiska städer, utan sticker nämligen ut i Asien genom dess tydliga historiska prägel som gjort staden mer västerländsk. Manila är nämligen en huvudstad som bygger på en hel del historia där spanska, amerikanska och japanska kolonialmakter en gång i tiden funnits där.

Staden grundades av spanska kolonisatörer som byggde upp staden. Man kan fortfarande klara sig på en del spanska i landet, beroende på åldern på personen du talar med. En gång i tiden var spanska det enda officiella språket i landet. Den historiska stadskärnan från 1571 finns kvar än idag att se mitt i Manila. Men eftersom Filippinerna var under amerikanskt styre i närmare 50 år, fram till och med andra världskriget, så talas det idag främst filippinska och engelska. Som turist klarar man sig därför med engelska.

Saker att se och göra i Manila

Många som reser till Filippinerna stannar bara en kort tid i Manila innan de reser vidare till andra ställen såsom Boracay, som anses vara världens vackraste strand med sin otroligt vita, fina sand. Men Manila bjuder på ett intensivt nattliv, stora shoppingcenter, och intressanta historiska platser. Staden förstördes oerhört mycket under andra världskriget, så man får se mycket ny arkitektur i kombination med det fåtal historiska byggnader skonades från bombningarna.

Några av världens största shoppinggallerior finns här: Mall of Asia, Robinson Shopping Mall och Greenbelt Shopping Mall. Eftersom prisnivån är så mycket lägre här jämfört med Sverige kan det vara värt att ta en tur in, inte minst för att komma undan värmen! Kända events eller festivaler som sker i Manila är bland annat den årliga pokerturneringen APPT Manila, filmfestivalen Cinemanila, som är Asiens motsvarighet till filmfestivalen i Cannes. och inte minst julen.

Bästa tiden att åka till Manila

Cocoa de Flores (choklad- och blomfestivalen) under andra veckan i april anses vara en av de bästa veckorna att besöka Manila på grund av att hela veckan består av olika festligheter. Måndag är den lugnaste eftersom all trafik är avstängd och alla shoppinggallerior och restauranger har rabatter. På tisdagen öppnar gatumarknader upp i hela Manila, och kvällen inleder festligheterna med stora fyrverkerier. Under onsdagen är det en stor parad genom staden där folk klär upp sig i olika kostymer och mot kvällen delas gratis alkohol ut (!) – dock i en begränsad mängd. Under torsdagen sker ännu fler parader och mot kvällen är det utgång till klubbarna som gäller. På fredagen gör man kulturella aktiviteter såsom att gå på teater, bio eller musikaler och lördagarna är chokladdagen. Varje år utkommer någon dryck i en ny variant med chokladsmak som folk vallfärdar till för att dricka. Skulle du vilja åka till Manila?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/07/trangt-i-manila/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.