En dag i Gibraltar

Älskaren R hade en ledig dag när vi var i Spanien, och då passade vi på att göra en riktigt häftig utflykt: Gibraltar. Det hör fortfarande till Storbritannien, så det var ett av få ställen där Engelska fungerade. Det var ungefär 25 mil till Gibraltar från där vi bodde, men R hade bil och vi startade tidigt. Riktigt häftigt ställe, så här såg det ut från håll.

Gibraltars klippa

Det är självklart passkontroll för att komma in i Gibraltar från Spanien, så man måste vara ute i god tid. Och så går man rakt över den livsfarliga landningsbanan för att komma över till halvön. Själva Gibraltar stad var intressant, om man bortser från alla turister som är där för taxfree-shopping och billig elektronik. Halvön har mycket historia och bred kultur. Men eftersom vi bara var där över dagen, så ville vi självklart upp på klippan. Här är en vy från gamla stan, en liten bit på väg upp för klippan.

Utsikt över Gamla stan i Gibraltar

Det finns en linbana, men när vi kom dit var det redan 2-3 timmars kö till den. Bilar får inte åka upp på klippan om de inte hör till stadens turer för turister, så vi åkte med en sån. Så högt upp man fick komma. Där himmel möter hav, och det var fantastiskt vackert.

Toppen av Gibraltar, the rock. Himmel, hav och utsikt.

Här står jag med utsikt över den spanska solkusten, med utsikten till Afrika bakom mig. Skeppen i Medelhavet är så stora att det knappt går att föreställa sig, men de ser ut som små båtar. Helt fantastiskt.

Utsikt från Gibraltar. Hav, himmel, palm och skepp

När man är uppe på klippan så kommer man att träffa på berberaporna. De finns egentligen bara här, och de är vana vid folk. Det står skyltar överallt att man inte ska ha mat i fickor eller öppna väskor, och man blir bötfälld om man matar dem, eftersom de kan bli sjuka av fel mat. De stjäl allt ätbart de kan. En tjock tant gick med en glass i handen, varpå en vuxen apa hoppade upp på henne och stal den på mindre än en sekund, och alla i närheten brast ut i skratt (utom hon). Jag gillar inte ens apor, men den här gillade mig.

Klara Schmidtz håller i en apa på Gibraltar, Arga KlaraDet var en av ungarna, som gärna umgås med människor och blir fotade. De vuxna aporna är mer vilda, och alla kan bli ganska aggressiva när det gäller mat. Aporna var överallt där turisterna var. St. Michael’s cave var riktigt spektakulär, ett skönt stopp i hettan och den stekande solen, och absolut värt ett besök. Vi stannade även vid tunnlarna i berget med kanonmynningar, som använts vid krig i alla tider.

En traditionellt brittisk fish and chips senare var det dags att åka hem igen, men det var en grym dagsutflykt. Det är helt klart ett ställe jag vill åka tillbaka till, sisådär 3-4 dagar vore lagom. Vi hann inte med allt vi ville göra på en dag, och eftersom det är så eländigt att ta sig fram om man inte kan flyga, så bör man hyra en moppe eller nåt. Så om du är i södra Spanien – åk till Gibraltar. Det slår det mesta annat i området.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/09/en-dag-i-gibraltar/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: