En unik film om Vincent van Gogh

Den fantastiske konstnären Vincent van Gogh är aktuell i två nya filmer; en som släpptes förra året (Loving Vincent) och en som dyker upp på biografer senare i vinter (At Eternity’s Gate). Båda filmerna undersöker konstnärens privatliv och vad som föranledde till hans död. För många är nog han känd som konstnären som skar av sitt öra. Historiker runt om i världen är inte helt överens om att han ska ha begått självmord, även om det kanske är mer en konspirationsteori nu för tiden.

Den jag helst vill se är ”Loving Vincent”, som är världens första spelfilm som är helt handmålad i van Goghs speciella stil. Hela 65 000 bilder målades för att tillsammans skapa filmen som är 95 minuter lång. För detta krävdes 125 konstnärer. Men själva målandet var egentligen bara den sista processen. Filmen spelades in med riktiga skådespelare som användes som referensmaterial för att måla fram filmen. Hela processen tog fyra år, och en av regissörerna sa efteråt att denna teknik måste vara det mest långsamma uppfunna sättet att spela in en film i filmhistorien.

Filmen ser väldig vacker ut och är helt klart med på min lista över filmer som jag är nyfiken på att se. Enligt SVT Kultur är det en film med konsthistoria blandat med deckare som ndeursöker konstnärens sista sex veckor i livet.

Den andra filmen som kommer nu i vinter, ”At Eternity’s Gate”, är en vanlig film med
riktiga skådespelare. Willem Dafoe spelar huvudrollen som Vincent van Gogh, och har fått goda recensioner hittills bland kritiker innan premiären. Fastän van Gogh har gått bort sedan länge är han fortfarande och alltid aktuell. Han har inspirerat nya konstnärer, filmer, och till och med storspelare som nu har spel med van Gogh-tema i ett casino på nätet.

För den som inte får nog av Vincent van Gogh har han ett eget museum i Amsterdam,
Nederländerna, som är det näst mest besökta museet i landet. Eller varför inte ta och djupdyka in i hans olika verk i virtual reality? För Oculus och GearVR finns nu appen “The Night Café: A VR Tribute to Van Gogh” att ladda ner där du kan gå runt och se världen utifrån konstnärens ögon.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/10/en-unik-film-om-vincent-van-gogh/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.