Ett rikare liv

Det är lätt att känna att man inte har något särskilt syfte på jorden när man är i min situation. Sjukpensionär, alltid trött, alltid ont, och man gör inte mycket för att bidra till samhället eller sina medmänniskor. Jag lever för det mesta online på dagarna och sysselsätter mig med saker, men det är inte alla som kan göra det heller. Men oavsett hur sjuk, trött eller ensam man är, så finns det faktiskt saker man kan göra för att känna att man lever ett rikare liv.

Det första är ganska enkelt: Gör saker för andra. Att bry sig om andra människor är grundläggande för att man själv ska känna sig lycklig och tillfreds. Det behöver inte vara någon du känner, det kan vara en främling. Man behöver inte ge något eller hjälpa till med någon uppgift om man inte kan eller orkar. Det kan vara något så enkelt som att ge en främling en komplimang, eller att ringa någon annan som har det tufft och låta dem veta att du bryr dig.

Omsorg och kärlek

Det leder lite in på nästa sak som är bra – ha starka förhållanden med människor omkring dig. Våra relationer med andra är en av de viktigaste sakerna för vår lycka. Det är faktiskt så att människor med starka relationer är mer hälsosamma och lever längre. Det ökar vårt självförtroende. Breda sociala nätverk ger en känsla av tillhörighet, och det spelar ingen roll om det är i verkliga livet eller online. Så lägg undan lite tid för att chatta med någon. Andra alternativ är att försöka bredda nätverket. Säg några ord till en granne, eller prata med någon i affären.

Lär dig något nytt

Näste grej som jag tycker är oerhört viktig är att inte sluta lära sig nya saker. Lärande påverkar vårt välbefinnande, exponerar oss för nya idéer och hjälper oss att vara nyfikna och engagerade. Det ger också en känsla av prestation och hjälper till att öka vårt självförtroende. Man behöver inte plugga eller gå en kurs för att lära sig något. Det räcker med att verkligen lyssna när någon förklarar något, att prova laga en ny maträtt, att lära sig använda ett nytt ord, eller att lära sig ett spel.

Många som alltid är hemma och fördriver tiden med spel, allt från att driva en bondgård och att skjuta sönder utomjordingar, till att krossa godisbitar eller spela på automater på www.sveafreespins.se. Det kan vara ett bra tidsfördriv; det är roligt, man får in lite spänning, men man behöver inte förbruka särskilt mycket energi. Det finns hundratals olika spel att välja mellan, så att lära sig ett nytt kan vara ett steg till ett rikare liv.

Sist men inte minst: Ha mål att se fram emot. Att känna att det kommer något bra i framtiden är viktigt. Alla människor behöver mål, både utmanande mål som motivation för något vi vill klara av – så länge de går att uppnå är det toppen. Orealistiska mål kan skapa mer stress och ovilja, så det gäller att ha sina mål på en lagom nivå. Det kan vara allt från att ha rensat garderoben inom en viss tid, till att bli lite starkare eller att lära sig några fraser på ett annat språk. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är viktigt att leva med ett öppet sinne och en nyfikenhet inför saker man inte känner till. Hjärnan kan inte börja tänka annorlunda om vi inte ändrar våra handlingar.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/10/ett-rikare-liv/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.