Egentid i jul

Egentid i jul? Eller tusen sorters sill, en skinka, 500 köttbullar, tio olika sorters hemgjort julgodis, flera julklappar till alla i släkten med rim på varenda en, och varför inte göra egen glögg när du ändå håller på? Glöm inte att skriva vackra julkort till all släkt och alla vänner. Jag själv gör inte någon som helst julmat. Det räcker med julbord en eller två gånger, sen är jag mer än nöjd, och jag vill inte ha rester i evighet. Dessutom är jag ingen fantast av sill. Jag gillar ju att baka och laga mat, så att göra något julgodis kan jag tycka är kul, men det är sällan jag gör något. Jag brukar gå ut och käka på julafton. Restauranger på hotell är öppna, och det är faktiskt mysigt i stan en julaftonskväll.

Bara den där lilla detaljen att köpa julklappar kan ju få vem som helst att bli stressad. Ofta är det två dagar kvar till julafton och man har inte en aning om vad man ska köpa i julklapp till föräldrarna, syskonen och alla deras barn, och resten av släkten. Jag har det ganska bra, de enda två jag köper julklappar till är min syster och min systerdotter, och det är oftast bara något litet. Och i år var jag färdig med den shoppingen redan i november.

Nu kanske ni tycker att det låter som om jag har en jäkla massa tid eftersom jag är sjukpensionär och kan gå på stan när som helst, men så är det ju faktiskt inte. Jag kan inte gå på stan när som helst, inte ensam, och definitivt inte när det är som mest julklappshets och mycket folk i rörelse. Och vid den här tiden på året är det faktiskt mycket folk i stan hela tiden.

Tomte, julpynt

Ta en paus med egentid

Inte konstigt att folk blir utbrända och separerar under julen, med allt de tror att de måste göra. Folk måste skära ner på saker de gör, ta en ordentlig paus, spela några roliga spel och gå ut och motionera lite. Att ta en paus för sig själv, få lite egentid och spela bingo eller några roliga spel, eller varför inte bara kolla på kattvideor, är viktigt när man är i julstressen. Gör en ansiktsmask, lägg dig i ett bad och strunta fullständigt i allt det där man ”måste göra”. Det blir jul ändå, och allt det där man borde göra är egentligen oviktigt. Familj och vänner och att må bra – det är det som räknas.

Apropå julklappar, hur mycket får de kosta, egentligen? Om man läser lite på olika forum och sociala medier så ser man ganska ofta att folk lägger helt sjuka summor på julklappar! Runt femtusen kronor är inte alls ovanligt, men många hamnar närmare tio eller till och med femtontusen kronor. Va!? Jag lägger kanske 500 spänn totalt. 700 något år. Har inte lagt mer än så någonsin, tror jag – inte ens när jag jobbade och hade en riktigt bra ekonomi. Jag ger gärna bort lite hemgjort julgodis eller en målning jag gjort, och jag själv uppskattar att få sådana saker. Något som är egentillverkat, något som det ligger kärlek och omtanke i. Hur gör du i jul?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/12/egentid-i-jul/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.