Santa Marias kryddburkar

Santa Marias kryddburkar ändrade format förra året. Beroende på krydda, förseddes burken antingen med en ströare eller ett nytt halvmåneformat hål. Det är ett teskedsmått i locket, vilket jag tycker är toppen. Det är lätt att dosera, även med halvmånehålet. De nya förpackningarna fick dock stark kritik, och Santa Maria börjar återinföra ströare i fler kryddburkar.

Det spelar mig ingen roll alls. Jag gillar den nya designen. Dessutom har de en tjusig etikett på locket, så att man ska kunna hitta kryddorna om man har ett stort modernt kök med en kryddlåda. Det har ju inte jag, så mig spelar det ingen roll. Men, nu till det enda som spelar någon som helst roll överhuvudtaget.

Det är ju omöjligt att få upp kryddburkarna!

Öppna Santa Marias kryddor med bara ett snäpp

Öppna kryddburken med bara ett snäpp med tummen“, står det på Santa Marias hemsida. Okej, ni skämtar väl? Min tumme går ur led i stort sett varje gång jag gör som de visar i sin instruktionsfilm. Jag skämtar inte – jag har Ehlers-Danlos syndrom, den går verkligen ur led. Jag kan skicka in en film med min tumme som hoppar ur led när jag öppnar en Santa Maria kryddburk. Vilken bra reklam.

Dessutom har jag ju andra besvär som liknar artros, och alltid jävligt ont i händerna. Enligt Reumatikerförbundet är det 7-800 000 människor, 5% av befolkningen mellan 35 och 54 år, som har artrosförändringar. Ju äldre man blir, desto vanligare är förekomsten.

Jag har länge gått hos handspecialister för att få hjälp med fingrar, handleder och händer, och det finns mängder av hjälpmedel man kan ha i köket för att få upp mjölkpaket, konservburkar och skruvkorkar. Har en öppningsmojäng som passar perfekt till den gamla typen av burk på bilden nedan, men det finns flera andra sätt att öppna dem också. Till den nya typen av kryddburk finns det ingenting. Inga hjälpmedel alls.

Citronpeppar, kryddor. Om Santa Marias kryddburkar med nytt lock

Alternativa kryddor

Jag förbrukar väldigt mycket kryddor och örter – lagar alltid mat, och den är alltid välkryddad. När det är dags att handla kryddor köper jag 5-10 åt gången. Sist resulterade det i 8 burkar jag inte kan öppna. På en del av burkarna har mängden kryddor också minskat med tre gram. Det kanske inte låter så mycket, men betänk att det bara är mellan 8 och 40 gram i de flesta kryddburkarna.

Har använt Santa Marias kryddor i alla tider. Tycker att de smakar bra och är prisvärda. Var prisvärda. Kollade vad det finns för alternativ i butiken där jag handlar, specifikt för kryddburkar:

 • Santa Maria: 125 sorter
 • Butikens eget märke: 45 sorter

Butikens eget gillar jag inte, de är ganska smaklösa. Det fanns inget annat. Inget. Var köper man enkla kryddor annars? Helst i små glasburkar, inte större än Santa Marias kryddburkar eftersom kryddor tappar i smak med tiden. Och eftersom jag är sjukpensionär går det inte med några gourmetkryddor. Ibland har man knappt ens råd med salt. Tips?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/04/santa-marias-kryddburkar/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Johannaaugusti 13, 2019 kl. 09:10
  • Svara

  Förstår dig! Och även om ens fingrar inte går ur led så kunde man tidigare intuitivt och utan ögonens hjälp skruva av locken. Nu ska man leta upp en liten knappt synlig liten pil på locken innan man kan ens börja få upp burken. För det går ju inte att finna det med känseln… Feltänkt.

  1. Exakt! Helt makalöst korkat.

  • Klaranovember 9, 2019 kl. 12:55
  • Svara

  Eftersom glasburken är exakt samma så borde man kunna gå samman ett gäng och beställa lock i gamla formatet. Om man är två kan man kanske köpa kryddor i påsar o dela på innehållet,

  De gamla burkarna passade perfekt stående i min kökslåda, inte alls glad av de här nya. Trist också att kvarnarna de har inte passar till de små burkarna..

  Ramlade över inlägget pga av santa maria men verkar vara en vettig blogg så läser nog lite mer!

  //en till Klara som inte heller är så glad

  1. Hej Klara! Ja, de är värdelösa. De hade nyligen en undersökning om burkarna på sin hemsida, då talade jag om vad jag tyckte. 😀

  • Jennie olssonfebruari 11, 2021 kl. 14:05
  • Svara

  Vem är det som formar burkarna Santa Maria?

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.