Tre år sedan New York

Nu är det tre år sedan jag och R var i New York. Jag längtar tillbaka ganska ofta, det var en fantastisk stad. R var inte alls lika förtjust som jag, han föredrar att vara ensam i naturen framför att kolla på folk i en myllrande stad, men för mig var det perfekt. Vi var där ganska länge, i drygt två veckor, för att hinna kolla på så mycket som möjligt. Jag kan ju inte göra saker i samma tempo som andra, och jag måste ha ordentligt med tid för att vila mellan aktiviteterna. Så vi planerade helt enkelt hela resan utifrån att det skulle vara bekvämt och tid för spontana grejer.

Vårt boende i NY

Första steget inför resan var att kolla efter biljetter och boende, för att få en uppfattning om priset. Vi hittade ett modernt litet hotell som hette Yotel i närheten av Times Square. Anledningen till att vi valde det var att de hade ställbara sängar, så jag kunde sova nästan lika bra som hemma under hela vistelsen. Det var verkligen A och O för mig, för att vara på semester när man inte sover och bara har ont är ingen höjdare.

Sen var det dags att kolla upp inresetillstånd, ESTA. Det är ett förenklat digitalt tillstånd som man ansöker om online, istället för att ansöka om visum. Vilka är ESTA-behörighetsfrågorna? Enkla frågor om vem man är, vilken nationalitet man har, var man ska bo, tidigare brottslighet och dylikt. Man får oftast svar direkt, men ibland kan det ta lite längre tid och ibland behöver man ansöka om visum. Därför är det något man bör göra i god tid. Sen är det bara att åka. Vi flög dit på morgonen, så att det var förmiddag där när vi kom fram. Då orkade man ändå komma tillrätta och få en första liten utflykt på dagen, innan man kraschar i säng tidigt.

Jag skulle gärna hänga i Central Park en stund varje dag. Kolla på uppträdanden, ta en promenad i den vackra parken, kolla på baseball, lyssna på gatumusikanterna och titta på sköldpaddorna. Eller bara gå längs The High Line i skymningen och se stan. Det finns ingen gräns för hur mycket man kan se och hitta på, och jag älskar det.

Arga Klara i Central Park, New York

Fantastiska museum

Vi såg i stort sett alla stora turistattraktioner när vi var där, men även mängder med mindre museum. Älskar museum. Det bästa var helt klart Ellis Island, det var en riktigt stark upplevelse. Men ett annat museum, som jag aldrig hade trott kunde vara särskilt intressant, var var Museum of American Finance på Wall Street. Där fanns utställningar om allt från den första handeln med ursprungsbefolkningen, guldrushen, de rikaste amerikanerna (med en toalett helt i guld) och Wall Streets historia. Fantastiskt ställe, helt otippat. Brandkårsmuseet likaså, New York City Fire Museum. Naturhistoriska museet, självklart. Monumenten vid World Trade Center.

Och vet ni vad, museum i USA är överlag väldigt bra. De är inte som i Sverige, anpassade för femåringar. Helt värdelöst, finns inte många bra i Stockholm alls om man är äldre än 7 år. Turisterna som kommer hit tror att vi är helt inkompetenta som visar upp sådana saker. Nåväl, nog om det. Jag hoppas åka tillbaka inom en inte alltför avlägsen framtid. Har du varit där?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/04/tre-ar-sedan-new-york/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.