Hoppa fallskärm!

Jag fick ett presentkort på fallskärmshoppning i födelsedagspresent. Har drömt länge om att hoppa fallskärm, och eftersom jag inte blir yngre och friskare så tänkte jag att jag måste göra det innan det är för sent. Sagt och gjort. I augusti bokade jag ett tandemhopp på Stockholm/Västerås Fallskärmscenter för mitt presentkort, och så här såg det ut.

Älskaren R följde med, men han ville inte hoppa. Han satt kvar vid flygfältet och var mer nervös än jag. Först fick jag en genomgång och lite bra flygkläder, sen var det dags att packa in oss i planet och börja resan uppåt till 4000 meters höjd.

Klara Schmidtz flyger med instruktör för att hoppa fallskärm

Fick en snygg mössa och glasögon också. Kände mig bara förväntansfull och glad här, tyckte att det skulle bli skitkul! Ingen nervositet än, faktiskt.

Klara Schmidtz flyger med instruktör för att hoppa fallskärm

Helt plötsligt var vi uppe på rätt höjd och det var dags att hoppa. Det går fort, ingen tid för ånger eller eftertanke. Men jag var fortfarande inte ett dugg nervös. Tyckte bara att det skulle bli härligt! Det var ganska märkligt, man såg på några andra hoppare att de var lite vita eller gröna i ansiktet och inte kunde prata, men jag var bara glad.

Klara Schmidtz sitter på planet och ska hoppa ut

Falla över kanten

Ja, i det här läget är det inte nåt att göra än att försöka njuta av färden neråt! Och det gjorde jag!

Klara Schmidtz ska hoppa fallskärm

Det var en strålande fin dag för att hoppa fallskärm. Blå himmel, milsvid sikt, varmt och skönt.

Fallskärmshopp en vacker solig dag

Och så här glad blir man av att falla fritt…! Det var en fantastisk känsla. Hur skönt som helst. Det kändes i magen de första två sekunderna eller så, sedan vänjer man sig. Underbart. Man faller fritt i nästan en minut, i 200 kilometer i timmen.

Klara Schmidtz hoppar fallskärm, tandemhopp

När det var dags att fälla ut fallskärmen på ungefär 1500 meters höjd ryckte det till lite. Hade trott att det skulle göra ont, men det var ingen fara alls. Sedan var det ren njutning resten av vägen ner. Fick styra skärmen testa lite grejer på vägen. Himla kul. Mäktig känsla att bara hänga där i luften.

Det blir ju tyst efter att man har fällt ut skärmen, så man kan fälla upp glasögonen och njuta av utsikten medan man glider fram genom luften. Det tog 7-8 minuter från det att skärmen fälldes ut tills det var dags för landning.

Klara Schmidtz hoppar fallskärm, tandemhopp. Skärmen löses ut.

Landning

Landningen var mjuk, man gled fram utan någon som helst stöt mot marken. Helt odramatiskt, och så här glad var jag efteråt!

Klara Schmidtz har landat efter sitt tandemhopp.

Klart jag var lite skakis av allt adrenalin efter hoppet, men det var sjukt skönt. Jag är i och för sig inte höjdrädd och dessutom väldigt orädd, men tycker ändå att alla som har möjlighet ska prova. Vet inte om bungyjump passar mig, det är ju desto mer ryckigt – och alldeles för kort. Nä, det här var härligt. Rekommenderas varmt, något av det bästa jag har gjort.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/12/hoppa-fallskarm/

1 ping

  1. […] njutning i saker som andra anser både som obehagligt och ohyggligt läskigt, som till i exempel i fallskärmshoppning eller fridykning. Vad är du rädd […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.