Kanelbullar

Jag är en sån som ägnar mig åt tristessbak. När jag har urtråkigt i mer än ett par dagar börjar jag baka, gärna kanelbullar eller roliga sorters kakor. Som de här perfekta syltkakorna. Jag vill inte nödvändigtvis alltid äta upp det jag bakar, utan det är mest för att ha något att göra i ett par timmar. Jag gillar att bjuda på hembakta saker, men det är lite ont om gäster nu.

Kanelbullar är något som bör finnas i varje frys, enligt mig, så självklart har jag gjort det ett par gånger under isoleringen hittills. Testade lite nya grejer när jag bakade bullarna, och de blev faktiskt de bästa jag någonsin gjort.

Om man gör vanliga snäckor är tricket att inte ha för många varv – degen ska vara ganska tjock. Skär bullarna med vass tråd, typ tandtråd (utan mintsmak) istället för med en kniv, så blir de runda och fina istället för hoptryckta.

Kanelbullar

Genidrag och tips

Istället för bara smör, socker och kanel i fyllningen, gjorde jag egen mandelmassa och blandade den sedan med smör, brunt socker och kanel. Detta så att den inte ska rinna bort eller absorberas av degen lika lätt.

Ta inte för lite kanel. Det ska vara typ fem gånger så mycket som det står i alla recept. Likadant med kardemumman som ska vara i degen. Och jag gjorde mycket fyllning, så där så att man tänker ”Jävlar, jag kommer att ha fyllning över till 20 extra bullar”. Exakt så mycket ska det vara i dem.

En annan sak jag provade var att lägga kanelbullar i muffinsformar av papper och sedan ploppa ner dem i muffinsplåtar. Det var ett genidrag, om jag får säga det själv. De blir mycket högre, vilket också innebär att man slipper det värsta som kan hända: torra bullar.

Kanelbullar. Tristessbak - bakar när jag har tråkigt.

Det är också viktigt att grädda dem en mycket kortare tid än man tror. Annars blir de alltid torra, särskilt om man fryser dem. Om de ska frysas blir det alltid bättre, och då menar jag ljusår bättre, att frysa in dem ogräddade.

Styckfrys först och lägg sedan i en påse. Ta fram vartefter man ska äta och baka dem, det tar inte mycket längre tid än att tina dem, och det blir mycket bättre. Precis som de gör i butiker och på en del caféer. Och så ska det vara mycket pärlsocker på. Mycket.

Nån som blir lite sugen på kanelbullar…?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/05/kanelbullar/

1 ping

  1. […] oavgjort. Vilket var jävligt konstigt, eftersom det är uppenbart vilken sort som var godast. En god kanelbulle är riktigt jävla god, så tro inte att jag inte gillar såna. Jag älskar såna. Men det finns […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.