Tristessbak

Jag är en sån som ägnar mig åt tristessbak. När jag har urtråkigt i mer än ett par dagar börjar jag baka. Jag vill inte nödvändigtvis alltid äta upp det jag bakar, utan det är mest för att ha något att göra i ett par timmar. Jag gillar att bjuda på hembakta saker, men det är lite ont om gäster nu.

Ett av projekten i mina tristessbak är självklart kanelbullar. Det är något som bör finnas i varje frys, enligt mig. Testade lite nya grejer när jag bakade bullarna, och de blev faktiskt de bästa jag någonsin gjort.

Kanelbullar. Tristessbak - bakar när jag har tråkigt.

Genidrag och tips

Istället för bara smör, socker och kanel i fyllningen, gjorde jag egen mandelmassa och blandade den sedan med smör, brunt socker och kanel. Detta så att den inte ska rinna bort eller absorberas av degen lika lätt. Ta inte för lite kanel. Det ska vara typ fem gånger så mycket som det står i alla recept. Likadant med kardemumman som ska vara i degen. Och jag gjorde mycket fyllning, så där så att man tänker “Jävlar, jag kommer att ha fyllning över till 20 extra bullar“. Exakt så mycket ska det vara i dem.

En annan sak jag gjorde annorlunda var att lägga dem i muffinsformar av papper och sedan ploppa ner dem i muffinsplåtar. Det var ett genidrag, om jag får säga det själv. De blir mycket högre, vilket också innebär att man slipper det värsta som kan hända: torra bullar.

Det är också viktigt att grädda dem en mycket kortare tid än man tror. Annars blir de alltid torra, särskilt om man fryser dem. Om de ska frysas blir det alltid bättre, och då menar jag ljusår bättre, att frysa in dem ogräddade.

Styckfrys först och lägg sedan i en påse. Ta fram vartefter man ska äta och baka dem, det tar inte mycket längre tid än att tina dem, och det blir mycket bättre. Precis som de gör i butiker och på en del caféer. Och så ska det vara mycket pärlsocker på. Mycket.

Nån som blir lite sugen på en bulle…?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/05/tristessbak/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.