Bekvämare odling

Vi brukar odla något varje år på lantstället. Jag tycker generellt att det är ganska jobbigt med odling eftersom jag har rygg- och ledproblem som gör att jag har svårt att böja mig, men R sköter vattning och ogräs. Jag tittar mest på och tar hand om den eventuella skörden. Det låter väl rättvist?

Rabatterna och jordplättarna är små och svåråtkomliga. Tomten är väldigt kuperad och stenig. Han har byggt ett litet växthus, men man måste ju ändå ner på marknivå för att göra något där inne. Något jag faktiskt kan göra, vilket är perfekt om man är nybörjare eller inte vill jobba direkt på marknivå, är att odla i pallkrage.

Odla i Pallkrage. Enkel och bekväm odling.

ImpectaEn pallkrage är helt enkelt en träram som vanligtvis används inom industrin för att fixera produkter som är packade på en lastpall. Man kan vika ihop dem, stapla dem på höjden och ställa dem nästan var som helst, så det är inte konstigt att trädgårdshandeln också säljer dem. Det betyder alltså att jag kan ställa några stycken på varandra för att komma upp i bekväm nivå.

Flexibelt och snyggt

Jag behöver inte gräva något trädgårdsland heller, det går att fylla pallkragarna med jord och odla direkt. Nästa år kan jag flytta pallkragarna till en annan plats, om det inte blev som jag tänkt mig. Och så kan jag måla dem i en snygg färg om jag vill. Falu rödfärg finns i grått och svart också och passar bra i de flesta trädgårdar.

Jag har helst saker som går att äta i min odling. Tycker att det är så mycket godare att äta något man själv producerat, oavsett vad  det är. Potatis, lök, primörer, bladgrönsaker och gurkväxter trivs särskilt bra i pallkragar, men det går självklart att odla i stort sett vad som helst.

I år odlar vi några sorters chili, paprika, persilja, potatis, jordgubbar och rabarber, plus en riktigt spännande grej; kattmynta. Mina små luddiga fyrbenta vänner älskar den, och alla katter i området kommer dit och hälsar på. Nästa år funderar jag på att odla olika slags lökväxter och kanske ärtor. Eller smultron.

Odlar du något i år?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/06/bekvamare-odling/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.