Glad paprika

Jag har sagt det förr, och jag kommer säkert att säga det igen. Allt blir bättre med kulögon – så även en paprika som skriker i panik.

Paprika med ögon

Om man verkligen tittar noga på saker så kan man föreställa sig ansikten lite överallt. Våra hjärnor är experter på att försöka hitta saker vi känner igen, Vi vill tolka saker som något välbekant. Kanske det är därför det är så himla enkelt att få vilka objekt som helst att se lite roliga ut med ett par ögon.

Apropå panik, ni vet den där doften av nyklippt gräs? Det är lukten av en växts trauma. Den kommer av att växten skickar ut en signal, ett slags SOS om att något är helt åt helvete när det blir avskuret. Gräset i det här fallet försöker rädda sig från skadan genom att skicka ut doftsignaler. Vid den processen stimuleras även bildandet av nya celler så att ”såret” kan stängas snabbare. Det i sin tur förhindrar angrepp av bakterier och svamp.

I vissa fall, om exempelvis larver äter från en växt och skadar bladen, lockar doften från de skadade bladen till sig insekter som äter larverna. Så det finns en funktion med hela grejen. Hur kom jag in på det? Vet inte riktigt. Men min paprika ser i alla fall inte ut att ha lockat hit några människoätande buggar efter att jag delade på den. Den verkar faktiskt rätt glad åt att vi träffades. God var den också.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2021/07/glad-paprika/

2 kommentarer

  • Berit Nilssonaugusti 31, 2021 kl. 14:10
  • Svara

  Sjukt roligt paprika Klara! Vill gärna se mer utav sådana här inlägg i framtiden. Du kanske kan göra som ett äventyr för den lilla paprikan och lägga upp i olika inlägg och berätta om vad den har gjort under veckornas gång! <3

   • Klaraseptember 16, 2021 kl. 13:20
    Författare
   • Svara

   Haha, rolig idé!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.