Arga Klara https://argaklara.com Roligt, relevant, personligt. Jag har en åsikt - har du? Fri, 08 Jun 2018 09:51:39 +0000 sv-SE hourly 1 27707915 Målade min katt https://argaklara.com/2018/06/malade-min-katt/ https://argaklara.com/2018/06/malade-min-katt/#respond Fri, 08 Jun 2018 09:51:39 +0000 https://argaklara.com/?p=42830 Målade min orange katt Fjodor häromdagen. Visst blev den ganska realistisk? Måste erkänna att det var lite klurigt att få honom att sitta stilla efter att jag trätt ett papper runt huvudet på honom, det är därför ögonen inte syns så bra. Och han gillar också att måla, särskilt att tugga på penseln. Jag kanske …

Continue reading

Inlägget Målade min katt dök först upp på Arga Klara.

]]>
Målade min orange katt Fjodor häromdagen. Visst blev den ganska realistisk?Målning av katten Fjodor, orange katt

Måste erkänna att det var lite klurigt att få honom att sitta stilla efter att jag trätt ett papper runt huvudet på honom, det är därför ögonen inte syns så bra. Och han gillar också att måla, särskilt att tugga på penseln. Jag kanske får öva några gånger innan vi gör ett nytt försök.

Inlägget Målade min katt dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/malade-min-katt/feed/ 0 42830
Hejdå gamla telefon https://argaklara.com/2018/06/hejda-gamla-telefon/ https://argaklara.com/2018/06/hejda-gamla-telefon/#respond Thu, 07 Jun 2018 08:39:37 +0000 https://argaklara.com/?p=42829 Vila i frid lilla vän, gamla telefon. Har skaffat ny. Den förra, en väldigt gammal iPhone, har jag haft i många år. Dyrt, visst, men inte så farligt med ett bra abonnemang med obegränsad surf, som man kan beställa extra datakort till och använda för surf hemma och på lantstället också. Det är ändå betydligt …

Continue reading

Inlägget Hejdå gamla telefon dök först upp på Arga Klara.

]]>
Vila i frid lilla vän, gamla telefon. Har skaffat ny. Den förra, en väldigt gammal iPhone, har jag haft i många år. Dyrt, visst, men inte så farligt med ett bra abonnemang med obegränsad surf, som man kan beställa extra datakort till och använda för surf hemma och på lantstället också. Det är ändå betydligt billigare än att ha en hemtelefon eller ett separat internet på landet – nu har jag allt i ett. Det här är en av de sista bilderna jag tog med den gamla, och jag måste säga att det är en enooorm skillnad på kameran.

Arga Klara i mobiltelefon i spegel. Har köpt ny telefon.

My god, nu kan jag äntligen fota lite bättre. Det är verkligen milsvid skillnad, särskilt när det som på bilden ovan är lite mörkt. För vem får inte för sig att fota sig själv i badrumsspegeln i selfieläge klockan tre på natten? Va? Va? Dessutom är det kul med en ny lur och nya smarta funktioner, men kameran är en av de saker jag verkligen har velat haft länge. Ska inviga den i kväll när jag ska ut, hurra!

Inlägget Hejdå gamla telefon dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/hejda-gamla-telefon/feed/ 0 42829
Slussen https://argaklara.com/2018/06/slussen/ https://argaklara.com/2018/06/slussen/#respond Tue, 05 Jun 2018 14:16:47 +0000 https://argaklara.com/?p=42825 Det finns nog inte en Stockholmare som inte har hört att Slussen rivs och byggs om. Eller upplevt trafikkaoset som det var när de började. Det är bättre nu, men långt ifrån färdigt. Det är märkligt hur de butikslokaler som fanns under Slussen var så obesökta. Det passerar runt 640.000 människor på Slussen varje dag, …

Continue reading

Inlägget Slussen dök först upp på Arga Klara.

]]>
Det finns nog inte en Stockholmare som inte har hört att Slussen rivs och byggs om. Eller upplevt trafikkaoset som det var när de började. Det är bättre nu, men långt ifrån färdigt. Det är märkligt hur de butikslokaler som fanns under Slussen var så obesökta. Det passerar runt 640.000 människor på Slussen varje dag, men de butiker som fanns där gick i konkurs en efter en. Fast det var rätt sunkigt där. Mörkt, lite halväckligt, lite mänskligt skräp och en massa annat skräp. Här är jag i Blå gången innan det revs. Arga Klara i blå gången på Slussen

Undrar hur det kommer att bli när det är klart. Säkert bra, det kan inte bli mycket sämre än vad det var innan i alla fall. Jag åker inte tunnelbana ofta, men ändå är det en av de stationer jag frekventerar oftast.

Själva bygget är ändå rätt coolt. Om man går upp längs backen vid Katarinavägen över Stadsgården ser man ganska mycket av vad som händer där under jord. Men som med allt annat som byggs vad gäller trafik i Stockholm så är det väl för litet redan när det är färdigt. För låg kapacitet. Det vore faktiskt rätt skönt om det blev klart snart, men man är liksom van vid att det alltid är en byggarbetsplats på många håll i stan. Kommer du sakna gamla Slussen?

Inlägget Slussen dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/slussen/feed/ 0 42825
Tidigt bad https://argaklara.com/2018/06/tidigt-bad/ https://argaklara.com/2018/06/tidigt-bad/#respond Mon, 04 Jun 2018 08:31:50 +0000 https://argaklara.com/?p=42822 Har badat fyra gånger i år hittills, det är rekord. Vi brukar ha som tradition att ta vårt första bad senast på nationaldagen, men i år var vi två veckor tidiga. Då var det 19-20 grader i vattnet, i Östersjön på lantstället. Några dagar senare badade jag igen, då var det nog snarare 23-24, man …

Continue reading

Inlägget Tidigt bad dök först upp på Arga Klara.

]]>
Har badat fyra gånger i år hittills, det är rekord. Vi brukar ha som tradition att ta vårt första bad senast på nationaldagen, men i år var vi två veckor tidiga. Då var det 19-20 grader i vattnet, i Östersjön på lantstället. Några dagar senare badade jag igen, då var det nog snarare 23-24, man blev ju knappt sval när man gick i. I förrgår badade jag faktiskt två gånger.

Plocka snäckor på stranden

Min orangea katt Fjodor är för skön. Jag och älskaren R tog med hans föräldrars hund till badstället, det är bara 100 meter bort från stugan. Fjodor tyckte att han skulle följa med också, så vi gick alla fyra på rad ner till stranden. Väl där så rullade han sig i sanden, gick ner till vattenbrynet och kollade lite misstänksamt på vattnet.

Vi övriga gick i vattnet, och det är hemskt långgrunt. Vi gick nog 40 meter ut, och han ville vara med men inte i vattnet. Hunden älskar bad. Så Fjodor hoppade upp på en brygga som går kanske 20 meter ut, så satt han längst ute där och jamade i stället. Han jamar hela tiden. Jämt. Det var lite väl blåsigt för honom längst där ute, men han verkade inte ha någon lust att gå hem i stället. När vi kommit tillbaka till stranden så hängde vi där en stund alla fyra. Rullade oss mer i sanden. Sen gick vi på rad hem igen, förutom ett par lekattacker på vägen. Och så måste man ju kissa där hunden kissar. Han är för lustig.

Inlägget Tidigt bad dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/tidigt-bad/feed/ 0 42822
Flaskjävlar https://argaklara.com/2018/06/flaskjavlar/ https://argaklara.com/2018/06/flaskjavlar/#respond Sun, 03 Jun 2018 19:23:26 +0000 https://argaklara.com/?p=42808 Alltså, vädret. Det har varit så sjukt härligt väder i två veckor nu. Har varit på lantstället, och suttit ute i bikini i flera timmar om dagen. 20-25 grader, en ljum bris, inte ett moln på himlen. Visserligen lite kalla nätter, men då är jag ju inte ute så det gör inte mig nåt. Jag …

Continue reading

Inlägget Flaskjävlar dök först upp på Arga Klara.

]]>
Alltså, vädret. Det har varit så sjukt härligt väder i två veckor nu. Har varit på lantstället, och suttit ute i bikini i flera timmar om dagen. 20-25 grader, en ljum bris, inte ett moln på himlen. Visserligen lite kalla nätter, men då är jag ju inte ute så det gör inte mig nåt. Jag börjar faktiskt bli ganska brun – något som typ aldrig händer. Eller jo, kanske efter en vecka i Grekland, men väldigt sällan här i Sverige. På  vintrarna och tidiga vårar är jag så blek att jag nästan är genomskinlig. Köpte mig i alla fall en bra solhatt i år. Hatt är alltid bättre än solbrillor och solkräm. Fast jag använder självklart mängder med solkräm också.

Arga Klara i solhatt, blek skandinavisk hy

Blev förresten jäkligt irriterad på en solkräm jag köpte. Nej, två, förresten. Den ena var en från Icas egna märke, en spray. Den var bra när flaskan var ny, men när en tredjedel av innehållet var borta började det bli svårt att spraya något om inte flaskan var helt upprätt. Wtf, hur ska jag kunna spraya nacken och ryggen? Den sista fjärdedelen eller så var nästan helt omöjlig att få ut även med upprätt flaska. Vad är poängen med en spray när man måste skruva av hela korken och hälla lite i handflatan och försöka smörja in sig med? Slöseri. Odryg var den också.

Den andra krämen var nåt mer välkänt märke, Ambre Solaire från Garnier, och den krämen gillar jag verkligen. Har alltid gjort. Men: Flaskorna är usla. Det är kräm, inte spray, och det är lätt att få ut den och allt och bla bla, men vad spelar det för roll när flaskan inte är platt under och den inte står still på ett handfat eller en bänk? På en vecka har den åkt i golvet säkert fem gånger. Korken har självklart pajat, och en hel del av innehållet har förstås läckt ut. Man har egentligen inte råd med solkräm när man har sjukersättning, så det är en sån där lyx som jag unnar mig ändå. Fast solskydd borde inte vara lyx. Flaskjävlar.

Inlägget Flaskjävlar dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/flaskjavlar/feed/ 0 42808
Glass med smak – och utan https://argaklara.com/2018/06/glass-med-smak-och-utan/ https://argaklara.com/2018/06/glass-med-smak-och-utan/#respond Sat, 02 Jun 2018 08:05:09 +0000 https://argaklara.com/?p=42795 Om det är vår eller sommar och man är i stan så måste man käka glass på Glasshuset. Jag och älskaren R åker dit nästan varje gång vi är i stan och det är bra väder, för det är så sjukt gott. Två av mina favoritsmaker på bilden, romrussin och sorbet på svarta vinbär. De …

Continue reading

Inlägget Glass med smak – och utan dök först upp på Arga Klara.

]]>
Om det är vår eller sommar och man är i stan så måste man käka glass på Glasshuset. Jag och älskaren R åker dit nästan varje gång vi är i stan och det är bra väder, för det är så sjukt gott. Två av mina favoritsmaker på bilden, romrussin och sorbet på svarta vinbär.Glass från Stockholms Glasshus

De har så sjukt många goda smaker. Pepparkaka, Dansk äppelpaj och citronsorbet är några av mina andra favoriter, och om man gillar lakrits har de en himla häftig variant. Men det finns en nackdel med att äta där. ”Vanlig” kulglass från GB eller Sia smakar bara blaha när man har provat riktigt god glass, så man blir vansinnigt besviken när man köper något annat.

Vi åkte till den mest populära glasskiosken i orten där vi har lantstället. Där är det alltid fullt, och glasskön ringlar lång. Så vi köpte ett par kulor vardera, och det var inte ett dugg kul. Alldeles för lite smak. Kunde lika gärna ha låtit bli, trots att vi var väldigt sugna på en glass. Dessutom kostar tre kulor på GB eller Sias glasskiosker lika mycket som två på Glasshuset, men de på Glasshuset är mycket, mycket större. Så gå dit om ni får en chans och prova riktig glass.

Inlägget Glass med smak – och utan dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/glass-med-smak-och-utan/feed/ 0 42795
5 spel som du kan spela gratis online https://argaklara.com/2018/06/5-spel-som-du-kan-spela-gratis-online/ https://argaklara.com/2018/06/5-spel-som-du-kan-spela-gratis-online/#respond Fri, 01 Jun 2018 14:03:13 +0000 https://argaklara.com/?p=42794 Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör!  Om du inte vill lägga pengar på ditt spelnöje online så ska du dra nytta av gratis spel. Det finns en massa gratis spel på nätet. Du kan få nöjet till din mobiltelefon eller välja att spela på din dator. Se till att du …

Continue reading

Inlägget 5 spel som du kan spela gratis online dök först upp på Arga Klara.

]]>
Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! 

Om du inte vill lägga pengar på ditt spelnöje online så ska du dra nytta av gratis spel. Det finns en massa gratis spel på nätet. Du kan få nöjet till din mobiltelefon eller välja att spela på din dator. Se till att du har spelen redo då du får en stund över till något kul som är utan risk och som gör att du kan känna lite mer energi igen. Här är 5 spel som du kan spela gratis på online.

Spelautomater

Visst kan man spela på spelautomater gratis! Om du loggar in på ett modernt casino med ett bra urval av spel så kommer du att se att de finns i demoversioner. Det är bara att klicka på en slot för att kunna testa den gratis. Det enda du ska tänka på är att det här också innebär att du inte vinner på riktigt. Det kan ju kännas lite tungt då du ser att du snurrade in flera tusen mynt. Om du vill ha chansen att vinna och spela gratis så måste du använda en casinobonus. Den kan ge dig free spins eller extra pengar att satsa med. Men helt gratis blir det inte med bonus. Du kommer nämligen att behöva omsätta pengarna som du vinner och då måste du ju göra en verklig insättning.

Schack

Tycker du om att spela med strategi? Till skillnad från slots så kan man inte spela schack och hålla tummarna för att det kommer att gå bra. Här finns det ingen autoplay funktion. Du måste veta hur man spelar och du måste tänka framåt flera drag i förväg. De bästa schackspelarna ser hela spelet framför sig långt innan den första bonden har klivit ut. På nätet så kan du spela gratis mot andra spelare från världens alla hörn. Det här är riktigt kul. Ni kanske inte talar samma språk men i schackspelet så gör ni det.

Schack, schackbräde

Biljard

Biljard är också ett spel som man kan spela mot andra online. Det finns matcher som man kan dra igång över nätet. Du spelar mot förste bäste som vill vara med och tävla. Ni turas om att spela och det hela fungerar i stort sett som på en vanlig biljardhall. Fördelen med att spela biljard gratis online är att du inte behöver gå hemifrån. Du kan ta en paus på jobbet och spela några omgångar för att slappna av. Via din mobiltelefon så kan du även njuta av detta spelnöje då du kanske sitter och väntar på någon eller har fastnat på bussen i eftermiddagstrafiken.

Pussel

Pussel är en kul form av spel. Du kan lägga pussel online och det finns en massa fina motiv att välja från. Med pussel så får du inte tävlingsmomentet som man har i casinospel och schack. Det här är enbart till för att ge din hjärna lite massage. Pusselspel är också kul för alla åldrar. Med den här typen av spel på datorn och mobilen så behöver du inte vara rädd för att barn i din omgivning kommer åt. Tvärtom så kan ni sitta tillsammans och jobba med ett pussel som kanske har flera hundra bitar. Praktiskt att slippa ha dessa på bordet då de lätt kan falla i golvet och försvinna oavsett om barn är med eller inte!

Tetris

Det här är ett klassiskt spel som man aldrig tröttnar på. Det är klart, spelar man för mycket så blir det svårt att sluta tänka på blocken som faller och som ska snurras för att hamna rätt. Men Tetris är ett kul spel att spela gratis online. Det är lätt att förstå och det är också barnvänligt. När man har säkra spel på mobilen och datorn så behöver man inte oroa sig för att yngre familjemedlemmar kommer åt konton och köper upp saker i spel. Det ska påminnas om att det finns gratis spel där man kan betala för att komma upp i nivå. Dessa ska man hantera varsamt så att det inte blir betalningar som man själv inte har bett om på grund av att barn kommer åt mobil eller dator.

Inlägget 5 spel som du kan spela gratis online dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/06/5-spel-som-du-kan-spela-gratis-online/feed/ 0 42794
Får jag lov? https://argaklara.com/2018/05/far-jag-lov/ https://argaklara.com/2018/05/far-jag-lov/#respond Mon, 21 May 2018 12:07:19 +0000 https://argaklara.com/?p=42577 Jag har berättat om det vita plastsnöret nån gång förut, det är ett långt och brett typ av buntband som brukar sitta runt kartonger när man köper något. Fjodor älskar sitt snöre, han står och jamar och petar på det med tassen tills någon leker med det. Vem som helst, det spelar ingen roll. Och …

Continue reading

Inlägget Får jag lov? dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag har berättat om det vita plastsnöret nån gång förut, det är ett långt och brett typ av buntband som brukar sitta runt kartonger när man köper något. Fjodor älskar sitt snöre, han står och jamar och petar på det med tassen tills någon leker med det. Vem som helst, det spelar ingen roll. Och så står han ofta på baktassarna, på halva foten. Får jag lov?Orange katt dansar, Fjodor. Får jag lov?

Hehe, inte för att han bjuder upp någon till dans när snöret är med, för då vill han leka själv. Han och Finkel gör allt tillsammans, förutom att leka med snöret. Fjodde blir sjukt besviken om Finkel kommer och vill leka när han också hör snöret – och det vill han ju alltid. Ibland får man stänga in Finkel i ett annat rum i några minuter så att den orange får sin lektid som han helst vill.

Eller köpa fler saker, så man får fler kartonger och därmed fler långa, breda buntband… Tur att man inte behöver lägga några pengar på kattleksaker i alla fall. Snören, kvitton, påsförslutarflärpar, kapsyler, kartonger och små pappersbollar är ändå bäst.

Inlägget Får jag lov? dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/far-jag-lov/feed/ 0 42577
En perfekt apelsin https://argaklara.com/2018/05/en-perfekt-apelsin/ https://argaklara.com/2018/05/en-perfekt-apelsin/#respond Tue, 08 May 2018 19:37:08 +0000 https://argaklara.com/?p=42575 Skulle skära en apelsin i bitar till fruktsallad. Brukar alltid börja med att skära av toppen och botten så att den står stadigt och det är lätt att kniva av skalet. Men kolla, hur perfekt ser inte den här ut? Tyvärr var den inte lika god som fin. Apelsin så här års börjar tyvärr bli …

Continue reading

Inlägget En perfekt apelsin dök först upp på Arga Klara.

]]>
Skulle skära en apelsin i bitar till fruktsallad. Brukar alltid börja med att skära av toppen och botten så att den står stadigt och det är lätt att kniva av skalet. Men kolla, hur perfekt ser inte den här ut?
Apelsin

Tyvärr var den inte lika god som fin. Apelsin så här års börjar tyvärr bli ganska tråkiga, de är som bäst på vintern. Kommer nog inte heller att köpa några fler förrän vintern, man blir bara besviken. Får göra juice på nåt annat i stället.

Det är ju som lotteri när man väljer apelsiner i frukthyllan. Våra vanliga apelsiner är oftast inte ens orange naturligt. Nä, de är gröna. Det är först när de utsätts för kyliga nätter som de blir orange, och då är de på väg att bli sämre. Där det är naturligt varmt jämnt bevaras inte klorofyllet, och de blir aldrig något annat än gröna. Det är omöjligt att avgöra hur mogen en citrusfrukt är, enbart genom färgen på skalet.

Däremot kan man klämma och känna på en apelsin för att få en aning. Ju tyngre den är för sin storlek, desto bättre chans att den är saftig. Ju tunnare skal, desto större chans att den är saftig. Men skalet ska inte ha släppt från fruktköttet, det kan man känna om man klämmer lite lätt på den. Och så ska den ju lukta gott, så klart. Känner aldrig någon skillnad i smak på vanliga eller Krav-apelsiner. För övrigt får även en Kravmärkt apelsin sprayas med vissa bekämpningsmedel, till exempel en viss mängd kopparsulfat. Joråsatte…

Inlägget En perfekt apelsin dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/en-perfekt-apelsin/feed/ 0 42575
Min bästa sovtid https://argaklara.com/2018/05/min-basta-sovtid/ https://argaklara.com/2018/05/min-basta-sovtid/#respond Mon, 07 May 2018 09:46:24 +0000 https://argaklara.com/?p=42568 Min svarta katt, Finkel. Han ser så himla rolig ut ibland, särskilt när han är lite galen.  Det händer allt som oftast mellan ungefär klockan halv sju på morgonen och fram till nio. Det är från det att R åker till jobbet, tills jag går upp. Min bästa sovtid. Hans hörntänder är lite för långa …

Continue reading

Inlägget Min bästa sovtid dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min svarta katt, Finkel. Han ser så himla rolig ut ibland, särskilt när han är lite galen.  Det händer allt som oftast mellan ungefär klockan halv sju på morgonen och fram till nio. Det är från det att R åker till jobbet, tills jag går upp. Min bästa sovtid.

Hans hörntänder är lite för långa och sticker alltid ut en aning, och de gulgröna ögonen kan verkar lite vinda. Men han är som en hundvalp. Och är foglig som ett gosedjur, man kan göra i princip vad som helst med honom.

Många svarta katter blir sist kvar på katthemmen, för de gör sig inte så bra på bild. Det är skitsvårt att fota honom så att han ser normal ut. Inte ens när ljuset är bra så att han potentiellt skulle kunna bli normal, så ser han normal ut. Kolla, ingen hals eller nacke.

Svart katt med rolig min, Finkel. Han är galen på min bästa sovtid.

Eller jo, den finns väl där under nånstans. Men vad gör det att de inte blir bra på bild, eller inte blir de bästa Instagram-katterna? De är grymma. Min chat noir har personlighet. Och så är han klumpig.

Häromdagen vaknade jag av att han kraschade ett riktigt fint fat jag hade stående på vardagsrumsbordet. Det var så tungt att de aldrig har rubbat det förut, men tydligen var det tillräcklig kortslutning i hjärnan just den morgonen. Skitdjur. Det hände 06.50, så det var bara att kliva upp och dammsuga. My god, på min bästa sovtid. Sånt som inte ska hända innan klockan 10 på förmiddagen…

Inlägget Min bästa sovtid dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/min-basta-sovtid/feed/ 0 42568
Leksaksinstrument https://argaklara.com/2018/05/leksaksinstrument/ https://argaklara.com/2018/05/leksaksinstrument/#respond Sun, 06 May 2018 11:42:52 +0000 https://argaklara.com/?p=42565 Hittade det här gamla dragspelet hemma hos mina föräldrar! Visserligen ett leksaksinstrument, men visst sjutton går det att spela riktig musik på det. Fattar inte hur mina föräldrar stod ut med så mycket spelande, för man har ju inte alltid varit särskilt duktig, och man är inte duktig på allt. Dragspel, fiol och brassinstrument har …

Continue reading

Inlägget Leksaksinstrument dök först upp på Arga Klara.

]]>
Hittade det här gamla dragspelet hemma hos mina föräldrar! Visserligen ett leksaksinstrument, men visst sjutton går det att spela riktig musik på det. Fattar inte hur mina föräldrar stod ut med så mycket spelande, för man har ju inte alltid varit särskilt duktig, och man är inte duktig på allt. Dragspel, fiol och brassinstrument har aldrig varit min grej.

Arga Klara spelar dragspel, ett leksaksinstrument.

Vet inte riktigt vad jag började först med, blockflöjt kanske, 4-5 år gammal. Vet att jag spelade ”Idas Sommarvisa” på blockflöjt på avslutningen på lekis när jag var 6 år. Sen var det piano och gitarr, ungefär samtidigt. Var kanske 7-8 år då, tog lite lektioner också. Började med sax när jag var 10, i kommunala musikskolan. Sen på musikgymnasium och kunglig musikhögskola. Men jag hade aldrig nån leksakssaxofon!

Det finns en del riktigt roliga videor med musiker som spelar på leksaksinstrument. Den här med Mike Portnoy, före detta trummis i Dream Theater, är faktiskt skitkul. Kolla in den.

 

Inlägget Leksaksinstrument dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/leksaksinstrument/feed/ 0 42565
Hjälp med Spotify! https://argaklara.com/2018/05/hjalp-spotify/ https://argaklara.com/2018/05/hjalp-spotify/#respond Sat, 05 May 2018 09:06:24 +0000 https://argaklara.com/?p=42561 Jag behöver hjälp! Jag har fått ett så märkligt problem med Spotify (premium) och/eller Chromecast, och när jag googlar på saken så hittar jag inte ett dugg. Det går bra i ett par timmar, jag castar ljudet till stereohögtalarna. Sen stoppas varenda låt efter 10 sekunder. Den pausas i Spotify, och om jag fortsätter låten …

Continue reading

Inlägget Hjälp med Spotify! dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag behöver hjälp! Jag har fått ett så märkligt problem med Spotify (premium) och/eller Chromecast, och när jag googlar på saken så hittar jag inte ett dugg. Det går bra i ett par timmar, jag castar ljudet till stereohögtalarna. Sen stoppas varenda låt efter 10 sekunder. Den pausas i Spotify, och om jag fortsätter låten så castas den inte. Om jag byter låt så spelas den i 10 sekunder, sen stannar den också. Det är alltid exakt 10 sekunder.

Spotify logo spellista

Jag fattar verkligen inte. Har självklart loggat in och ut och startat om alltihop, men när det väl har börjat så funkar det inte mer den dagen. R har kollat och testat och han ser också ut som en fågelholk och fattar ingenting. Vad sjutton kan det bero på, och framför allt – hur löser jag det?!

Inlägget Hjälp med Spotify! dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/hjalp-spotify/feed/ 0 42561
Unicorn https://argaklara.com/2018/05/unicorn/ https://argaklara.com/2018/05/unicorn/#respond Fri, 04 May 2018 08:35:34 +0000 http://argaklara.com/?p=42558 Enhörningstrenden har varit stark länge nu. Det är till och med enhörningar på kläder för vuxna, med rosaskimrande eller regnbågsfärgade detaljer, som antingen äter eller bajsar regnbågar. Jag undanbeder mig vänligt men bestämt alla former av enhörningar, förutom till lunch. Unicorn. Eller uni-corn.

Inlägget Unicorn dök först upp på Arga Klara.

]]>
Enhörningstrenden har varit stark länge nu. Det är till och med enhörningar på kläder för vuxna, med rosaskimrande eller regnbågsfärgade detaljer, som antingen äter eller bajsar regnbågar. Jag undanbeder mig vänligt men bestämt alla former av enhörningar, förutom till lunch. Unicorn. Eller uni-corn.

Unicorn, ett majskorn på en tallrik

Inlägget Unicorn dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/unicorn/feed/ 0 42558
Korv på storcashen https://argaklara.com/2018/05/korv-pa-storcashen/ https://argaklara.com/2018/05/korv-pa-storcashen/#respond Thu, 03 May 2018 09:01:46 +0000 http://argaklara.com/?p=42525 Var och storhandlade på Valborg. Det var skitväder, så det var lika roligt att göra det som att gå ut och frysa häcken av mig vid nån brasa. Så här ser en del av korvhyllan ut på storcashen där vi brukar handla käk. Vidrigt. Jag gillar inte korv särskilt mycket, och mängden är helt grotesk. …

Continue reading

Inlägget Korv på storcashen dök först upp på Arga Klara.

]]>
Var och storhandlade på Valborg. Det var skitväder, så det var lika roligt att göra det som att gå ut och frysa häcken av mig vid nån brasa. Så här ser en del av korvhyllan ut på storcashen där vi brukar handla käk. Vidrigt. Jag gillar inte korv särskilt mycket, och mängden är helt grotesk. Det här är ändå avdelningen med någorlunda normala storlekar på paketen (även om det inte går att få mindre än ett par kilo), och storpacken ser riktigt vidriga ut.

Korv

Det känns lite gubbigt på något sätt. En slang med halka, kepsen på sned och en svartvit femtiotalsbild – det är det första jag associerar korv med. Jag tror inte jag känner en enda karl som inte gillar en bra korv, men oavsett hur bra de är så har jag aldrig tyckt att de varit bättre än inte äckliga. De enda som kan vara riktigt goda, enligt mig, är salami och en del ölkorvar. Stekta och grillade slangar av vissa slag kanske kan gå ner med mycket senap, men aldrig i livet att jag sätter tänderna i en kokt wienerkorv med hårt skinn. Nope. Nein. Njet.

När jag pratar om korv, så pratar jag om riktig sådan – inte såna där mjöliga fingerliknande, bleka rundlar som säljs i tiopack med en bild av seriefiguren Dennis på omslaget. Inte sån barnmat, utan riktig korv med högt köttinnehåll och kryddor – som jag trots det ändå inte gillar. Kan folk verkligen äta så mycket korv…?!

Inlägget Korv på storcashen dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/korv-pa-storcashen/feed/ 0 42525
Födelsedag och upplevelser https://argaklara.com/2018/05/fodelsedag-och-upplevelser/ https://argaklara.com/2018/05/fodelsedag-och-upplevelser/#respond Wed, 02 May 2018 14:02:22 +0000 http://argaklara.com/?p=42545 Det har inte hänt så himla mycket här hemma på sistone. Åkte iväg till Umeå en sväng och hälsade på bästa E under en långhelg, det var grymt. Det är det alltid. Vi käkade löjrom, havskatt, jag lärde mig spela fiol, gick på konsert, kollade in den fantastiska samlingen på Guitars – the Museum med en …

Continue reading

Inlägget Födelsedag och upplevelser dök först upp på Arga Klara.

]]>
Det har inte hänt så himla mycket här hemma på sistone. Åkte iväg till Umeå en sväng och hälsade på bästa E under en långhelg, det var grymt. Det är det alltid. Vi käkade löjrom, havskatt, jag lärde mig spela fiol, gick på konsert, kollade in den fantastiska samlingen på Guitars – the Museum med en guidad tur av en av bröderna Åhdén himself, och vann ett biljardspel utan att ens behöva stöta. Fyllt år har jag också gjort, det var inte någon särskilt upphetsande upplevelse. Bästa M kom över på lite impromptu-tårta, och jag och älskaren R hade en heldag ute på stan. Vi började på Stockholms Glasshus med romrussin och svartvinbärssorbet och en cappuccino, det var sjukt gott. Det är det så gott som alltid där, det är ytterst få gånger man väljer en smak som inte är god.

Glass från Stockholms Glasshus

Börjar faktiskt bli stammis där nu. Undrar om man får complementary items när man har spenderat en viss summa på glass, typ gratis strössel. Som en komplett casinoupplevelse  på någon lyxig resort där de bjuder på en svit, all femstjärnig mat och dryck man kan tänka sig samt ger dig ett kreditkort på femtusen dollar för att handla i resortens shoppingcenter. Nej, antagligen inte. Inte för att jag vill ha nåt strössel ändå, för glassen är så himla god som den är. Hur som helst, efter fika och promenad i ett soligt Stockholm så drack vi en fräsch cocktail, och sen käkade vi middag på Jimmy’s steakhouse. Det brukar alltid vara bra där, men den här gången var det inte toppen, fick en nit-köttbit som var ganska senig och inte alls särskilt rolig. Inte så kul, inte heller servitriser som tar tallrikarna och går innan man hinner säga något. Självklart åt vi därför inte någon dessert där.

Jag ville ta mig vidare till Himlen bar i Skrapan, gamla skatteskrapan på Södermalm, efteråt. De har himla bra drinkar där, det är verkligen mitt favoritställe om man bara ska ta en drink. Det sägs att maten är grym där också, men det vet jag inget om. Fast vi kom aldrig dit, för R var helt slut. Kommer inte riktigt ihåg vad han hade gjort, men vi åkte hem och behövde inte nån mer mat på typ ett dygn efteråt. Jag fick en födelsedagspresent också, av syrran! Bestick- och redskapsförvaring i färgen Palm från Le Creuset, som jag minsann har dreglat över. Den står och förgyller min köksbänk och innehåller de köksredskap jag vill ha nära till hands. Roliga upplevelser innebär en bättre vardag, jag vill ha fler.

Inlägget Födelsedag och upplevelser dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/fodelsedag-och-upplevelser/feed/ 0 42545
Vad gör du på tåget? https://argaklara.com/2018/05/vad-gor-du-pa-taget/ https://argaklara.com/2018/05/vad-gor-du-pa-taget/#respond Wed, 02 May 2018 07:14:02 +0000 https://argaklara.com/?p=42533 Vad gör du när du sitter på tåget, på bussen eller på tunnelbanan? Jag åker ju inte särskilt ofta, men det händer att jag måste. Ibland är det både mindre jobbigt, billigare och snabbare att åka ett par stationer än att vänta 40 minuter på en taxi. Har så gott som alltid musik i lurarna …

Continue reading

Inlägget Vad gör du på tåget? dök först upp på Arga Klara.

]]>
Vad gör du när du sitter på tåget, på bussen eller på tunnelbanan? Jag åker ju inte särskilt ofta, men det händer att jag måste. Ibland är det både mindre jobbigt, billigare och snabbare att åka ett par stationer än att vänta 40 minuter på en taxi. Har så gott som alltid musik i lurarna när jag åker, det brukar bli en spellista med tunga riff som döljer både skrikande barn, högljudda fjortisar och idiotiska vuxna som pratar i telefon med mottagaren i högtalarna. Det är ett måste, jag står inte ut med folk som är högljudda när man reser. Det är så himla annorlunda i Sverige jämfört med andra länder. I Paris skulle du förmodligen både bli utskälld och avslängd om du väsnades eller pratade för högt i vagnen.

När man åker och ser ser sig runt så verkar det som om de flesta gör något på sin smarta telefon, men vad är det egentligen de gör? Läser de nyheter? Letar de efter den bästa casinoupplevelsen? Spelar de Candy Crush eller tar hand om en virtuell bondgård? Försöker få reda på något om den snygga killen på kontoret genom Facebook eller andra sociala medier? Säljer något olagligt på darknet? Letar efter en ny kattunge på Blocket? Förutom att lyssna på musik surfar jag också ibland. Om det är fint väder ute brukar jag bara sitta och titta på stan, men annars fördriver jag mest tiden med roliga grejer på Instagram. Mängden roliga bilder och videor är oändlig. Eller kanske inte, men de räcker i alla fall för den korta tur jag åker ibland.

Det fanns en tid i mitt liv när jag pendlade ganska långt med pendeltåg och tunnelbana varje dag, och det var innan man hade någon smartphone. Till och med ens innan man hade en mobiltelefon. Då läste jag alltid Metro, och med lite tur räckte den i 20 minuter. Sen då? Titta på sina medresenärer. Blunda lite. Läsa lite. Oftast blunda. Man liksom lärde sig hur länge man kunde slumra innan det var dags att vakna till och kliva av, som tur var. Så här i efterhand förstår jag inte riktigt hur jag pallade med all den där pendlingen, men det var 20 år sen. Hade lite drygt en och en halv timme till plugget, enkel väg, på gymnasiet. Fast just då kändes det inte alls som något problem, det var något jag gärna gjorde för att kunna hålla på med musik på det sätt jag gjorde. Men tillbaka till frågan: Vad gör du på tåget/bussen/tunnelbanan?

Inlägget Vad gör du på tåget? dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/vad-gor-du-pa-taget/feed/ 0 42533
Fel chili https://argaklara.com/2018/05/fel-chili/ https://argaklara.com/2018/05/fel-chili/#respond Tue, 01 May 2018 16:58:12 +0000 http://argaklara.com/?p=42520 Chili, hörni  vänner. Hur uttalar ni det? Tjiiili? Det hoppas jag, för det ska uttalas med ett  L, precis som det stavas. Inte chilli, tjilli, cilli, eller hur ni nu vill. Nej.  Lika lite som paprika ska uttalas papprika. Men inte bara det. Varför stavar en del chili med två L? Det är väl en …

Continue reading

Inlägget Fel chili dök först upp på Arga Klara.

]]>
Chili, hörni  vänner. Hur uttalar ni det? Tjiiili? Det hoppas jag, för det ska uttalas med ett  L, precis som det stavas. Inte chilli, tjilli, cilli, eller hur ni nu vill. Nej.  Lika lite som paprika ska uttalas papprika. Men inte bara det. Varför stavar en del chili med två L?

Det är väl en sak att uttala det fel, men för den skull behöver man ju inte stava det fel. Enligt Språkrådet och ordböckerna uttalas chili som det stavas – med långt i.

Blandad chili, scotch bonnet, piri piri, spetspaprika, habanero

Har till och med sett restauranger som stavar det ”chilli” på sina menyer. Då har det faktiskt gått lite för långt, eller hur?

Inlägget Fel chili dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/05/fel-chili/feed/ 0 42520
En liten galning https://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/ https://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/#comments Sat, 24 Feb 2018 11:40:21 +0000 http://argaklara.com/?p=42349 Alltså, den här lilla mojängen. Finkel (ja, han heter så). Han är så jäkla rolig, lite mer som en hund än en katt. Ibland en liten galning och helt sjövild, men blir slö som en säck potatis när man lyfter upp honom. Har ett enormt behov av att gosa, och vill helst inte vara ensam …

Continue reading

Inlägget En liten galning dök först upp på Arga Klara.

]]>
Alltså, den här lilla mojängen. Finkel (ja, han heter så). Han är så jäkla rolig, lite mer som en hund än en katt. Ibland en liten galning och helt sjövild, men blir slö som en säck potatis när man lyfter upp honom. Har ett enormt behov av att gosa, och vill helst inte vara ensam – då piper han och låter lite som ett marsvin, till exempel när man låser in sig i badrummet utan honom.

En liten svart katt, Finkel, min galning

Hans ögon har varit bra nu. Han får ögondroppar varannan dag, och det har inte blivit några inflammationer alls sedan vi började med det. Bokade en tid för återbesök hos veterinären nästa månad, men jag antar att vi får fortsätta med ögondropparna. Det är hur enkelt som helst att ge honom dem, så det är inte hela världen.

Han är verkligen en rolig katt som inte kan styra några impulser alls. Om en leksak viftar förbi eller om han hör ljudet av den, så kommer han kutande – även om han sov tungt en sekund tidigare. Och även om han är extremt styrd av mat och godsaker, så skippar han helst de smulor som ligger kvar på tallriken efter att jag har ätit om det finns ett vattenglas i närheten.

Vi har som rutin efter middagen varje dag att dricka ur mitt glas, han verkar vara helt besatt av det. Käkar alltid ett rör Inolaxol efter maten, och han känner självklart igen ljudet. Han brukar ligga och vila i andra änden av köksbordet medan vi äter, sen när det är dags för medicin försöker han ta sig in i mitt vattenglas. Dricker tills han får en kallsup, hostar lite, börjar om.

Visste ni att svarta katter oftast blir kvar sist på katthem? Japp. Varför? De gör sig oftast inte särskilt bra på bild. Folk vill ha katter de kan visa upp på Instagram, och det är svårt att göra snygga foton med svarta katter och en mobilkamera. 90% av mina bilder på Finkel ser inte riktigt kloka ut, men vad spelar det för roll? Han är en underbar galning.  Mina filurer har förresten ett Insta-konto! Det heter fjodor_cat och jag försöker lägga upp bilder ganska ofta. Svarta katter är faktiskt fantastiska.

Inlägget En liten galning dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/feed/ 3 42349
Belysning i garderoben https://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/ https://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/#comments Fri, 23 Feb 2018 08:52:57 +0000 http://argaklara.com/?p=42337 Min syrra hjälpte mig rensa upp i min garderob och organisera allt tidigare i veckan. Konstigt nog verkar en hel del saker ha krympt över vintern, så det blev ett par påsar till välgörenhet eller sopor för det som var trasigt. Och så tänkte vi på hur himla mörkt det är i hallen där jag …

Continue reading

Inlägget Belysning i garderoben dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min syrra hjälpte mig rensa upp i min garderob och organisera allt tidigare i veckan. Konstigt nog verkar en hel del saker ha krympt över vintern, så det blev ett par påsar till välgörenhet eller sopor för det som var trasigt. Och så tänkte vi på hur himla mörkt det är i hallen där jag har min garderob, och så började jag drömma lite om att ha någon slags belysning i garderoben.

Men det lät himla komplicerat och dyrt att ens tänka vidare på saken, tills vi var och shoppade i onsdags. Smet in på Clas Ohlson och hittade exakt vad jag behövde för att enkelt fixa en belysning i garderoben – en meter självhäftande, batteridriven LED-ljusslinga. My god, kan det bli enklare?!

Garderob med ljusramp, belysning i garderoben

Och bra blev det! Det lyser upp riktigt rejält, i de lådor jag använder oftast, vilket var exakt det jag var ute efter. Priset? Hela hundra spänn. Plus 4 AA-batterier. Det satt ett kardborreband på transformatorn, så man måste inte riva ner den självhäftande tejpen när batterierna tar slut. Så sjukt bra lösning på ett problem som jag trodde skulle bli svårt, ha! Nöjd. Köper en till den andra garderoben också nästa gång jag är där. Och kanske till lite andra saker som behöver lysas upp…

Inlägget Belysning i garderoben dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/feed/ 3 42337
Linnen från H&M https://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/ https://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/#respond Wed, 21 Feb 2018 18:57:54 +0000 http://argaklara.com/?p=42327 Var med syrran och shoppade lite i Mall of Scandinavia i dag. Hon har ledigt från jobbet en vecka, så vi passade på att kolla runt lite. Svängde in på H&M för att köpa några linnen, lite helt vanliga basplagg, och garvade högt när jag såg kvittot. Trickå? Hahaha, vafan!  Jo men visst, ett helt …

Continue reading

Inlägget Linnen från H&M dök först upp på Arga Klara.

]]>
Var med syrran och shoppade lite i Mall of Scandinavia i dag. Hon har ledigt från jobbet en vecka, så vi passade på att kolla runt lite. Svängde in på H&M för att köpa några linnen, lite helt vanliga basplagg, och garvade högt när jag såg kvittot. Trickå? Hahaha, vafan! 

Jo men visst, ett helt vanligt multinationellt företag med fokus på kläder, som inte kan stava ett material rätt. Eller ha någon som kan dubbelkolla om den första klanten verkligen stavade rätt.

Linnena då? Jo, de är helt perfekta och jag använder dem ofta. Har alltid några sådana i omlopp, de brukar faktiskt hålla ett par, tre år. I övrigt gjorde vi inte många fynd, trots att vi gick in i typ varenda klädaffär! Jag var ute efter en blus eller två, men allt, och jag menar allt var antingen puderrosa eller grått. Så. Jäkla. Fula. Färger.

Jag vill ha en djup röd eller blått eller lila eller nåt som verkligen syns om det ska synas, annars kan jag lika gärna bära svart. Livet är för kort för att ha på sig något som är grått, puderrosa eller beigt.

Inlägget Linnen från H&M dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/feed/ 0 42327
In i dimman https://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/ https://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/#comments Sun, 11 Feb 2018 08:15:17 +0000 http://argaklara.com/?p=42312 Är så evinnerligt trött på allt det gråa ute! För ett par dagar sedan hände något sällsynt, solen sken och spred faktiskt både en del värme och ljus, det var helt fantastiskt. Jag var ute och gick en sväng, och fick nästan lite vårkänslor. Sen i går var det helt jäkla grått igen, tillbaka in …

Continue reading

Inlägget In i dimman dök först upp på Arga Klara.

]]>
Är så evinnerligt trött på allt det gråa ute! För ett par dagar sedan hände något sällsynt, solen sken och spred faktiskt både en del värme och ljus, det var helt fantastiskt. Jag var ute och gick en sväng, och fick nästan lite vårkänslor. Sen i går var det helt jäkla grått igen, tillbaka in i dimman. Som om man bor i ett moln.

Arga Klara. In i dimman, det är grått ute!

Vad händer här i dag? Jo, jag slipper laga mat och åker hem till mina föräldrar och äter mig proppmätt. Innan dess tänker jag ta en  lång och fantastisk dusch med min tillika fantastiska duschkräm Bubbly från Lush med doft av citrus – den är ljuvlig. Fick en stor presentask med härliga grejer därifrån i julklapp av R, plus ett presentkort om det var något jag saknade! Så nu har jag massor av olika krämer och tvålar och grejer att prova, men Bubbly är en ny favorit. Nej, det här är inte något sponsrat inlägg, jag bara gillar den. Och Lush.

Inlägget In i dimman dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/feed/ 2 42312
Galen i ett plastband https://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/ https://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/#respond Sat, 10 Feb 2018 20:10:49 +0000 http://argaklara.com/?p=42303 Min kära katt. Han är helt tokig i ett plastband, typ ett stort buntband som man sitter på stora paket. Han säger till när han vill leka med det. Han jamar på ett särskilt sätt och när man tittar på honom så springer han till bandet och jamar tills man följer med och leker med …

Continue reading

Inlägget Galen i ett plastband dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min kära katt. Han är helt tokig i ett plastband, typ ett stort buntband som man sitter på stora paket. Han säger till när han vill leka med det. Han jamar på ett särskilt sätt och när man tittar på honom så springer han till bandet och jamar tills man följer med och leker med det. Det är bättre än alla andra leksaker, och har varit det i ett helt år! Han blir helgalen, och man ser nästan vad han åt till frukost i går.Orange katt leker med ett plastband

Går och viftar med det där bandet lite titt som tätt, och även om han inte är i samma rum och är helt upptagen med något annat, så släpper han allt för att komma och leka. Enkla nöjen är bra!

Inlägget Galen i ett plastband dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/feed/ 0 42303
Jobbar på en uggla https://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/ https://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/#respond Thu, 08 Feb 2018 16:40:48 +0000 http://argaklara.com/?p=42282 Jag fick några roliga projekt av älskaren R i julklapp – målargrejer! Jag hade hittat jättefina paint by numbers med häftiga motiv, för vuxna, och fick några sådana i julklapp. Mitt största problem när jag vill måla är att jag ofta inte vet vad jag ska måla, så då är det skönt att någon annan …

Continue reading

Inlägget Jobbar på en uggla dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag fick några roliga projekt av älskaren R i julklapp – målargrejer! Jag hade hittat jättefina paint by numbers med häftiga motiv, för vuxna, och fick några sådana i julklapp. Mitt största problem när jag vill måla är att jag ofta inte vet vad jag ska måla, så då är det skönt att någon annan redan har kommit på det åt mig. Den första jag började med var en ganska enkel grej, en uggla.

Den hade många stora fält och inte särskilt många detaljer, men ser ändå rätt söt ut. Den ser lite flammig ut fortfarande så jag ska fylla i en del med ett andra lager färg, och blanda bort lite av det senapsgula så att det inte sticker så i ögonen. Jag hatar senapsgult.

Uggla i akrylfärg, paint by numbers

Fick två andra, riktigt avancerade motiv också. Två stadsbilder och så gott som inga stora fält alls, bara en massa pilligt målande som kommer att hålla mig sysselsatt i säkert hundra timmar vardera. Den är mycket större och svårare, så här ska en av dem se ut när den blir klar:

Paint by numbers stad

Det är alltså inte jag som har målat den ännu, det är bilden som följde med på hur den kommer att se ut. Förhoppningsvis. Ungefär. Riktigt fina saker i alla fall, det är akrylfärg och riktig duk. Min uggla är i alla fall nästan klar, men bara den har tagit säkert 20 timmar. Stadsmotiven blir perfekt tidsfördriv på landet i sommar!

Inlägget Jobbar på en uggla dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/feed/ 0 42282
Allt om tandblekning https://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/ https://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/#respond Thu, 08 Feb 2018 10:32:39 +0000 http://argaklara.com/?p=42269 Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text! Vem har inte stått framför spegeln någon gång och önskat att man har vitare tänder? Jag önskar i alla fall att jag hade ett vitare leende. Självklart kan man bleka tänderna hos tandläkaren, men det kostar flera tusen …

Continue reading

Inlägget Allt om tandblekning dök först upp på Arga Klara.

]]>
Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text!
Vem har inte stått framför spegeln någon gång och önskat att man har vitare tänder? Jag önskar i alla fall att jag hade ett vitare leende. Självklart kan man bleka tänderna hos tandläkaren, men det kostar flera tusen kronor. Och en del av huskurerna man läser om är rent av skadliga för tänderna, som att borsta med bakpulver. Det är ett mycket effektivt slipmedel, som visserligen slipar bort alla missfärgningar, men även tar bort en hel del av emaljen. Prova att blanda lite bakpulver med vatten och borsta på en glasbit i några minuter så får ni se vad som händer. Så visst funkar det, men… Nja.

Om man vill ha en tandblekning snabbt, och man är för snål för att använda riktiga produkter, så får vi betala för det på lång sikt. Man måste tänka långsiktigt, för man vill ju inte stå helt utan tänder om 30 år. Den finns många metoder man kan använda som hjälper till att naturligt bleka tänderna utan att förstöra emaljen, men det kommer inte att hända över natten. Och det här med tålamod när jag har bestämt mig för att göra något, det är dåligt. Jag vill att det ska hända nu, eller helst i går.

Det absolut viktigaste när det gäller att få, eller ha vita tänder, är faktiskt även det mest grundläggande, och något vi kanske inte ens tänker på. Munhygien. Borsta tänderna, använd tandtråd, bli av med bakterier, plack och annat som kan skapa missfärgningar så slipper man tänka på tandblekning. Många huskurer är bara slipmedel som helt enkelt skrubbar fläckar från tänderna. Andra är blekmedel, som kan hjälpa om man använder dem under en lång tid.

Tandborste, borsta tänderna

Huskurer för tandblekning

Det finns en hel del beprövade och knasiga metoder för tandblekning. Ingen av dem är självklart lika bra som att sköta om sin mun till att börja med, eller att använda tandblekningskit eller gå till tandläkaren, och en del är som sagt rent av skadliga.

Lera. Många leror används för tandblekning. Alla sorter funkar, men den mest populära är vit kaolinlera. Det är ett slipmedel, om än ett milt sådant, som är ganska effektivt för att ta bort ytliga fläckar. Det är lite som med bakpulver – var försiktig. Man vill inte borsta bort emaljen, och generellt är slipmedel på tänderna inte en bra grej.

Aktivt kol. Man ser videor överallt med folk som gör en tandblekning genom att borsta tänderna med kolpulver. Det finns inga som helst vetenskapliga bevis för att det fungerar, man vet helt enkelt inte. Men vad man måste tänka på är att aktivt kol används för att rena vatten i sjöar så att det blir drickbart, att filtrera akvarier, och att binda upp i stort sett allt det kommer i kontakt med. Om man har ätit medicin så tar aktivt kol bort effekten, eftersom det binder upp läkemedlet. Likadant med vitaminer och mineraler man har fått i sig – puts väck, borta. En av anledningarna till att vi borstar tänderna är att öka salivproduktionen i munnen, för att ge våra tänder nödvändig remineralisering som uppstår vid kontakt med mycket saliv. Om man dagligen borstar med aktivt kol, är det möjligt att kolets bindande förmåga kommer att binda upp de mineraler som behövs för den här processen och därmed hämmar salivens nödvändiga funktion.

Väteperoxid. Fungerar för att faktiskt bleka tänderna i stället för att ta bort ytliga fläckar. Men det är viktigt att inte använda höga koncentrationer om man inte är utbildad, helst inte mer än 1,5%. Vissa studier visar potentiella risker vid koncentrationer så låga som 3%.

Gör en riktig tandblekning hemma

Så även om jag skulle vilja ha vitare tänder, så skulle jag inte använda någon av huskurerna, med ett undantag. Man kan läsa allt om tandblekning hos Vita Tanden, och få se recensioner av vad som verkligen fungerar om man vill få vitare tänder. Det finns faktiskt betydligt bättre alternativ än att sandpappra bort emaljen med bakpulver, lera, fruktskal eller jordgubbar. Undantaget jag faktiskt kan tänka mig att använda är oljedragning, fast det är inte en riktig tandblekning utan mer ett sätt att hålla munnen ren.

Oljedragning är en urgammal metod för bra munhälsa. Det funkar lite som med olja i en motor – när man byter olja är den nya helt ren, och den gamla är svart och äcklig. All smuts och alla ämnen som frigörs när motorn körs samlas upp och avlägsnas från motorn av oljan. Så är det när man gör det i munnen också, men man måste skölja runt oljan i hela 20 minuter. Helst varje dag. Kokosolja är antibakteriell och passar utmärkt till det här, eftersom munnen faktiskt blir mycket renare och förebygger att man får smuts och färg på tänderna. Det kan därför också minska risken för tandlossning och blödande tandkött. Bra för munnen och förebygger missfärgningar, men det är inte en tandblekning. Har du några andra tips för bra munhälsa?

Inlägget Allt om tandblekning dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/feed/ 0 42269
Bantningsfeber https://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/ https://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/#comments Thu, 25 Jan 2018 11:49:54 +0000 http://argaklara.com/?p=42222 Varenda jävla tidning skriver om bantning till höger och vänster i januari. Bantingsfeber, vikthets, fettkaos. Tappa 5 kilo till påsk, bli av med julhullet, kom i form… Visst, en del blir synbart rundare varje gång december kommer, och det kanske det är de människorna som köper såna tidningar. Jag blir så less, tidningsägarna dansar på väg till banken, …

Continue reading

Inlägget Bantningsfeber dök först upp på Arga Klara.

]]>
Varenda jävla tidning skriver om bantning till höger och vänster i januari. Bantingsfeber, vikthets, fettkaos. Tappa 5 kilo till påsk, bli av med julhullet, kom i form… Visst, en del blir synbart rundare varje gång december kommer, och det kanske det är de människorna som köper såna tidningar. Jag blir så less, tidningsägarna dansar på väg till banken, och de som vill gå i vikt kan göra det med lite kunskap och motivation ändå. Det får man garanterat inte från de reportage jag har sett… Jag kan väl inte vara ensam om att tycka att ett fruktfat ofta ser godare ut än kakor?

Gröna druvor, vindruvor. Om bantning.

Stoppa små kärnfria gröna druvor i frysen en stund, perfekt snacks som räcker länge. Om man nu nödvändigtvis måste stoppa i sig saker som inte är lagad mat eller mellanmål. Varför måste man det egentligen? Varför börjar folk småäta? Jo, för att de inte äter ordentligt, eller äter fel. Gör om, gör rätt, spara pengarna du spenderar på bantning och lägg dem på vettig mat i stället. Kanske, i en perfekt värld, tvingas tidningarna att skriva om något mer intressant då. Inte troligt, men vem vet…

Inlägget Bantningsfeber dök först upp på Arga Klara.

]]>
https://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/feed/ 2 42222